Харківському «Темпу» - оцінка «відмінно»

У Харкові пройшли змагання з лижних гонок

Вдруге за останні три роки змагання з етапів Східноєвропейського спорту з лижних гонок Міжнародна федерація лижного спорту вирішила провести на базі харківського олімпійського спортивного комплексу «Темп». І, забігаючи наперед, відзначу, що не тільки не помилилась у своєму виборі, а й відтепер розглядатиме це місце в Україні як потенційного кандидата на проведення змагань найвищого рівня.

Cудіть самі. Організатори етапу, у безсніговому в цілому Харкові, зуміли підготувати таку відмінну трасу, що всі без винятку учасники і тренери були просто у захваті. Це стало можливим завдяки спеціальній «гарматі», яка виробляє штучний сніг. Крім того, тут з'явилося нове сучасне обладнання для фіксації часу й електронне табло, де висвітлюється найоперативніша інформація. А ще, завдяки Харківській обласній федерації лижного спорту і місцевим підприємцям, для переможців і призерів передбачили призовий фонд: за перше місце - 1000 у.о., за друге - 600 у.о. і за третє - 300 у.о.

Тепер безпосередньо про самі змагання. До Харкова прибули близько ста учасників із Росії, Білорусі, Казахстану, Литви і, звичайно, України. Спочатку планувалося, що господарі виставлять найсильніший склад. Однак з поважної причини не змогла вийти на старт Валентина Шевченко, а вже у Харкові з'ясувалося, що через хворобу пропустить цей етап і Роман Лейбюк. Тож коло претендентів на медалі й призовий фонд було досить широким.

Першого дня чоловіки та жінки змагались у спринті на дистанції 1200 метрів класичним стилем. Після кваліфікації особливих несподіванок не сталося - майже всі найсильніші за рейтингом спортсмени вийшли до наступного кола. Причому у представників сильного полу найкращий час показав Олексій Єлісєєв із Білорусі. Два роки тому саме він одержав тут перемогу і, звичайно, бажав повторити свій успіх. І вийшло: у чвертьфіналі та півфіналі Єлісєєв упевнено тримав лідерство з першого і до останнього метра дистанції, а у фіналі випередив найближчого переслідувача метра на два. «Срібло» тут отримав киянин Віталій Марців, а трете місце посів Олександр Пуцко із Сум.

Серед жінок не було рівних Олені Антоновій із Казахстану. До речі, нещодавно вона брала участь у досить престижних світових змаганнях «Тур де Скі», Тож, мабуть, цей досвід став Олені в нагоді, і вона на фініші випередила українок - Марину Малець-Лісогор із Чернігова та Зою Обіух, яка представляє Київську область. Слід відзначити також господарок траси - харків'янок Ладу Нестеренко та Катерину Цісельську, які завершили цю дистанцію відповідно на шостому і сьомому місцях.

Наступного дня учасникам етапу Кубка довелося демонструвати свою майстерність у проходжені спринту вільним стилем. І тут уже українці не віддали «золота» нікому. Хоча для того, щоб оголосити переможцем Віталія Марціва, судді хвилин п'ять розглядали його фотофініш із росіянином Олексієм Петуховим. А третім перетнув лінію Іван Білосюк із Закарпаття.

У жінок потреб у фотофініші не було, адже Марина Малець-Лісогор виграла фінальний забіг досить упевнено. Другою тут була білоруська лижниця Анастасія Дуборєзова, і «бронзу» завоювала сумчанка Марина Андибор.

Олена Антонова (Казахстан):

- У ці дні на моїй батьківщині проходить кілька змагань місцевого рівня. Але я пожертвувала ними, щоб прибути до Харкова. Місцева траса мені дуже сподобалася, вона відповідає всім європейським стандартам, усе враховано до дрібниць і змагатися тут досить приємно. Щодо наступних планів, то незабаром маю виступати на етапі Кубка світу в Естонії.

Олексій Єлісєєв (Білорусь):

- Настрій після перемоги - чудовий! Тим більше, що я виграю тут вдруге поспіль. Організація змагань сподобалась, і суперники були гідні. У Білорусі зараз снігу зовсім мало. Приїхав сюди - також немає снігу. Ну, думаю... А коли зупинилися на базі «Темп» і я побачив таку чудову сніжну трасу - зрадів.
Узагалі сезон у мене поки складається не зовсім гарно - багато хворів, потім були конфлікти з тренерами національної команди. Втім, сподіваюся, далі буде краще.

Віталій Марців (Україна):

- Перемогу ніколи не можна спланувати, хоча у таких змаганнях я завжди налаштовуюся на найвищі місця. Це спорт, і тут прогнози робити не доречно. У Харкові зібралося багато сильних спортсменів, і я дуже радий, що зумів здобути «золото» і «срібло». Хочу подякувати всім, хто організував і провів ці змагання. Тим приємніше, що в Україні є така чудова база, яка з кожним роком стає дедалі кращою. Далі планую виступати на етапах Кубка світу в Естонії та Чехії, а після цього, можливо, в Італії або Австрії.

Катерина Афанасова (Росія, технічний делегат Міжнародної федерації лижного спорту):

- Перш за все хочу відзначити, що траса (до речі, зроблена за необхідними стандартами - її довжина, перепади висот, самі висоти - все відповідає існуючим нормам) підготовлена до змагань відмінно! За таких погодних умов висота снігового покрову досягає 30 сантиментрів. Сніг білий, щільний - і від цього лижня просто чудова.

- Як ви гадаєте, у найближчі роки харківський глядач зможе побачити тут когось із представників еліти лижного спорту - норвежців, шведів, фінів тощо?
- На мій погляд, для цього є всі підстави. Якщо порівняти з тими місцями, де відбуваються етапи Кубка світу, то харківський «Темп» якщо в чомусь і поступається, то зовсім не багато. Помітно, що інфраструктура тут розвивається, краще вирішуються питання мешкання спортсменів, їхнього харчування і таке інше. Тож якщо не наступного року, то в 2010-му Харків має отримати змагання висшого рівня.



Ігор ЗАРЖИЦЬКИЙ, «Спортивна газета»

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 28 сентября 2024, 22:40 5

Вспоминаем и оцениваем успехи голеадоров, которые 10 лет назад виделись весьма перспективными…