Півукола до Пекіна

Українські «мушкетери» похвалилися здобутками 2007 року й продовжують боротися за олімпійські ліцензії–2008

Рік, що минає, видався для українських д'Артаньянів доволі успішним. Із жодного престижного турніру вони не поверталися з порожніми руками - і дорослі, і юніори відзначалися в особистих та командних першостях. Проте медалі ще не гарантують представництво на Олімпійських іграх - головному старті наступного року. Відбіркові турніри до Пекіна тривають з травня 2007-го по травень 2008-го, де нараховуються залікові очки. За підсумками цього рейтингу й видадуть ліцензії.

Упритул до путівки на Ігри наблизилася жіноча команда шаблісток - віце-чемпіонок світу-2007. «Аби отримати олімпійську перепустку, дівчатам потрібно просто «не завалити» наступні старти. Головну частину роботи вони вже виконали», - констатував на прес-конференції президент Федерації фехтування Сергій Міщенко.

Задоволений здобутками нинішнього року і головний тренер збірної України Вадим Гутцайт. «Нарешті здобули нагороди рапіристи - Ольга Лелейко стала бронзовою призеркою чемпіонату Європи, а Андрій Погребняк переміг на етапі Кубка світу. Стратегічним нашим завданням залишається завоювання ліцензій для чоловічих команд шаблістів і шпажистів», - визначив подальші орієнтири фахівець.

Самі ж фехтувальники не сумніваються, що виконають поставлене перед ними завдання. Для цього нашим чоловікам на наступних етапах Кубка світу (у Кувейті, Катарі й Італії) треба потрапляти до трійки кращих. «Шансів немає в тих, хто не вірить. Ми ж віримо, що виступатимемо на Олімпійських іграх і будемо боротися там за найвищий результат», - каже лідер українських шаблістів Володимир Лукашенко.

Загалом українці можуть розраховувати максимум на шість пекінських перепусток. Три командних (жіноча шабля і чоловічі шабля та шпага) та три особистих (жіночі шпага - Яна Шемякіна й рапіра - Ольга Лелейко) та чоловіча рапіра - Андрій Погребняк.

Згадали фехтувальники й про чемпіонат Європи, який у липні 2008 року відбудеться в київському Палаці спорту. Кошторис проведення чемпіонату становить 9 млн. гривень. За словами директора департаменту спорту Ніни Уманець, нині вже ведеться організаційна робота, аби першість відбулася на найвищому рівні. Зазначимо, що в історії незалежної України це третій чемпіонат Європи з олімпійських видів спорту. У 2004-му Київ приймав представників художньої гімнастики й важкої атлетики.

Олена ТАРАНЕНКО

Україна Молода

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 30 апреля 2024, 23:52 13

Команды забили по два гола