Курйози 2007 року

Світ спорту – не тільки результати й досягнення, це насамперед люди, які стоять за ними

Ні собі, ні людям
Доволі несподівано, навіть за сучасними мірками, відреагував сербський футболіст Славомір Мілховіч на рішення тренера любительського ФК «Мрамор» відрахувати його з команди.

Як повідомляло агентство Ananova, скривджений спортсмен подався на ферму своїх батьків, сів там за кермо трактора і, повернувшись на стадіон, без докорів сумління переорав клубне поле. «Нехай уже ніхто тут не грає», - заявив горе-футболіст із задатками справжнього фермера.

Поборника суспільної моралі заарештували, йому висунули звинувачення у знищенні приватної власності. Славоміра Мілховіча не притягнули до кримінальної відповідальності, а обмежилися штрафом.

Англійський конфуз
Британський співак Тоні Генрі, який виступав перед матчем останнього туру відбірного турніру чемпіонату Європи з футболу між збірними Англії та Хорватії, що відбувався на «Вемблі», випадково переплутав слова хорватського гімну. У такий спосіб він допоміг гостям позбутися зайвого напруження перед грою і в підсумку перемогти родоначальників футболу з рахунком 3:2.

Генрі пробував співати державний гімн старохорватською мовою, яка дуже мелодійна, однак складна. Чи то Тоні одержав неточну транскрипцію, чи то сам від хвилювання переставив букви, але замість фрази про батьківщину «Ти мила нам і гориста, й рівна» в нього вийшло щось на зразок: «Мила, мій член - гора!» або «Милий пеніс, ти гора!»

Хорватські футболісти переглядалися й ледве стримували сміх, коли почули пісню у виконанні співака.

Тепер уболівальники Хорватії пропонують нагородити Тоні Генрі за те, що він допоміг футболістам повеселитися й розслабитися перед поєдинком. Горе-співака навіть пропонують оголосити офіційним талісманом команди на Євро-2008.

«Генрі налаштував хорватських гравців на позитивний лад перед матчем на «Вемблі», - зауважив редактор спортивного журналу Torcіda Magazіne Маті Прліч. - І якщо це допомогло перемоги, то чому б йому не вирушити з нами в Австрію й Швейцарію, щоб знову допомогти команді».

Гол, гідний Книги рекордів
19-річний Грем Капстік, захисник англійської команди «Берроу», яка виграла 1990 року Кубок ліги, забив свій перший м'яч ударом головою з 52 метрів у матчі проти «Холкед Олд Бойз».

Як повідомляло North-West Evenіng Maіl, Капстік (зріст - 190 см) був на своїй половині поля, коли вистрибнув, щоб вибити м'яч, який скерував воротар суперника. Після удару головою шкіряна куля перелетіла поле над захисниками опонентів і голкіпером та потрапила в сітку.

«Усі пам'ятають гол Девіда Бекгема із центральної лінії поля, - розповів Грем, за сумісництвом уболівальник «Манчестера Юнайтед». - Але мій гол іще видовищніший, оскільки я забив головою. Ніхто не міг повірити. Та й я не відразу повірив. Узагалі ж не цілився у ворота - я не забивав упродовж сезону».

Експерти вважають: цей гол слід занести в Книгу рекордів Гіннесса... як найбезглуздіший.

Рідна стихія
У Фінляндії, в містечку Хюрюнсалмі, вже вдесяте відбувся турнір із болотного футболу. Батьком нетрадиційного виду спорту вважають відомого фінського лижника Есу Ромппайнена, який прославився своїми незвичайними тренуваннями на болоті Пелхесуо. 270 команд поборолися в п'яти категоріях: «професіонали», «аматори», «мікс», «бізнес» і «леді».

Матчі проводили одночасно на 16 болотних полях Уккохалла, повністю вкритих грязюкою. Спеціально тут побудували кілька просторих саун, де гравці відпочивали й відмивалися після напружених змагань.

На чемпіонаті широко використовували стратегію «шахової гри», яка полегшує пересування гравців. Оскільки, за правилами, заміни гравців у болотному футболі можуть відбуватися будь-де та скільки завгодно разів, то за потреби одна людина з команди могла покинути поле, а інша відразу стати поряд із м'ячем. Отже, на полі зберігався «рух без руху». Переможцями цих змагань стали місцеві «футболісти».

Готові на все
Залишившись без спонсорів, іспанські гандболістки з клубу першого дивізіону «Орсан Ельда» вирішили не зовсім традиційним способом знайти гроші. Спортсменки сфотографувалися оголеними у своїй роздягальні.

«Команді не вистачає 300 тисяч євро, і це фото покликано нагадати про існування нашого спорту», - повідомила капітан команди Діана Бокс. На її думку, це єдиний спосіб знайти кошти, щоб команда змогла продовжити виступати в лізі та європейських турнірах.

У кожному разі фотосесія стала для дівчат незабутнім і дуже веселим заходом. До того ж, світлини мали величезний успіх. На число іспанського таблоїда Іntervіu, який опублікував фото, був величезний попит.

Можливо, гандболісток надихнув на цей крок вчинок місцевої чоловічої футбольної команди «Логроньєс», гравці якої декілька років тому опублікували в Іntervіu свої фото в стилі ню. Таким вчинком вони протестували проти жахливих умов для тренувань і намагалися привернути увагу громадськості. Футболістам відомого в Іспанії клубу, який заснували 1940 року, не платили грошей, вони не мали ні поля для офіційних зустрічей, ані місця для тренувань.

Зауважимо, це не поодинокі випадки, коли спортсменам доводиться прилюдно оголюватися, щоб продовжити кар'єру. Ідея продемонструвати публіці свої тіла, щоб зібрати гроші, вже спадала на думку, наприклад, голландським гімнасткам. Веб-сайт з їхніми відвертими фото свого часу мав величезний успіх: його відвідало декілька мільйонів осіб, а зібрані кошти дали спортсменкам змогу тренуватися за кордоном.

А учасниці збірної Латвії з баскетболу сфотографувалися оголеними для спеціального календаря на підтримку ветеранів цього виду спорту. Календар одержала перша тисяча осіб, які пожертвувала від 50 доларів Латвійському олімпійському соціальному фонду, а також на реабілітацію знаменитої латвійської баскетболістки Ульяни Семенової. Це перша така акція в Латвії.

Гра в тиші
Незвичайний бейсбольний турнір відбувся цього року в Лонг-Айленді, штат Нью-Йорк. М'яч літав з одного кінця поля в інший, по «базах» бігали спортсмени, суддя свистів, а глядачі мовчали. Тільки в повній тиші незрячі бейсболісти з чотирьох команд-учасниць змагань могли орієнтуватися на полі.

У першому бейсбольному турнірі для незрячих, окрім команди-хазяйки «Лонг-Айленд Бомберз», узяли участь клуби з Пенсільванії, Чикаго та Бостона. Ідея змагання виникла в засновника «Бомберз» 55-річного Теда Фасса. 11-річним він утратив зір, але закоханий у бейсбол, через дев'ять років зібрав команду незрячих і мандрує з нею країною.

Неспокійні бабусі
Мешканка американського штату Пенсільванія на змаганнях із важкої атлетики підняла в тязі до пояса штангу вагою 45 кілограмів, причому жінці 88 років. Це абсолютний рекорд для цієї вікової групи.

Сама Андора Квінбі важить лише 56 кілограмів. Важкою атлетикою почала займатися у 78 років. Бабуся тренується в залі декілька разів на тиждень і заявляє, що має намір підняти більшу вагу. «Займаючись спортом, ви сильнішаєте й повільніше старієте», - каже вона.

Британська бабуся Пеггі Макалпайн незвично відсвяткувала свій сотий день народження. На двомісному параплані в тандемі з досвідченим 34-річним пілотом Озгером Гоказаном вона злетіла зі скелі заввишки 850 метрів, звідки вимальовується чудовий вид на море, й через якийсь час м'яко спустилася на землю. У такий спосіб Пеггі Маклапайн стала найстаршою парапланеристкою у світі.

Після успішного приземлення й відкорковування пляшки бабуся розповідала про свої плани на майбутнє. «Це було чудове й приємне враження, я готова повторити його будь-коли, - заявила Пеггі, в якої четверо онуків і два правнуки. - Я літала над горами. Мені було зовсім не страшно. Люблю висоту, люблю підніматися на гори, люблю підніматися в повітря. Сподіваюся, повторю це, коли мені виповниться 105».

Велетня вкотре скривдили
Екс-чемпіон світу в суперважкій вазі російський боксер Ніколай Валуєв і його дружина Галина стали жертвами робітників, які ремонтують квартири. Як повідомляла «Российская газета», одержавши гроші за ремонт нової квартири людини-гори в районі станції метро «Удєльная» в Санкт-Петербурзі, майстри пішли, прихопивши деякі речі боксера.

«Вирішальним фактором у виборі майстрів для нас стала їхня слов'янська зовнішність, - розповіла Галина Валуєва. - І коли побачили молодих хлопців-петербуржців, вирішили, що нам пощастило.

Спочатку робітники зруйнували у квартирі все, що могли, а потім попросили грошей на відновлення з руїн. Як вважає подружжя Валуєвих, необґрунтовано багато. «Ми з Колєю за гороскопом Леви, тож дуже ввічливі й добрі, боїмося скривдити кого-небудь недовірою.

Але коли відчули, що нас хочуть «розкрутити», вирішили серйозно поговорити з цими вмільцями. У підсумку дали частину грошей на будматеріали. Нам і на гадку не спало, що бачимо їх востаннє. Коли нас не було, вони винесли з будинку все, що можна, навіть одяг Ніколая. Ми втомилися від судових позовів і засідань, - повідомила пані Валуєва. - Дотепер із нами судиться охоронець спорткомплексу «Спартак», якого нібито побив мій чоловік. Затівати ще один суд - означає витрачати багато часу на свідчення, впізнання тощо. Навіть якщо майстрів визнають винуватими й зобов'яжуть відшкодувати збиток, який ми оцінюємо не менш ніж у 10 тисяч у. о., то ремонтники виплачуватимуть його десятиліттями, відраховуючи по кілька сотень рублів із кожної зарплати. От і виходить, що, звернувшись до суду, ми самі себе покараємо».

Крадуть навіть ринги
Чемпіонат Ізраїлю з боксу, який відбувався у спортивному залі району Гиват а-море в Афулі, міг завершитися ще до свого відкриття, оскільки невідомі поцупили частину боксерського рингу, зробленого зі спеціального дерева.

Факт крадіжки за добу до початку чемпіонату виявив організатор змагань Владімір Бабаєв, який у минулому був чемпіоном Казахстану, а нині тренує збірну Афули та виховує нове покоління ізраїльських боксерів. За його словами, він ледь не впав, коли побачив, що сталося з рингом. «Я не знаю, навіщо злодіям ці частини рингу, однак, на щастя, вони не викрали канатів, тож вирішив, що зроблю все, щоб змагання відбулися», - розповів він.

Бабаєв і його боксери вирішили не опускати рук, зібрали гроші для закупівлі нових деталей і менш ніж за добу відтворили ринг. Відтак наступного дня чемпіонат відкрили, а протягом трьох днів сотня найкращих боксерів Ізраїлю змагалася за золото в 11 вагових категоріях.

«На щастя, фінансовий збиток був порівняно невеликим, проблемою була гостра нестача часу», - зазначив Бабаєв і пообіцяв, що перед наступним чемпіонатом він сам охоронятиме ринг.

«Влучний» скандинав
Французького стрибуна в довжину Саліма Сдірі госпіталізували після того, як у нього поцілив метальний спис. Інцидент стався на легкоатлетичних змаганнях «Золота ліга» в Римі. Метальник списа фін Теро Піткамякі підсковзнувся, кинув спис лівіше від необхідного напряму й улучив у Сдірі, який саме готувався до виступу в тренувальному секторі.

«Його поранено в правий бік, він при свідомості, але ми ще не знаємо, наскільки серйозне поранення», - відразу повідомив Reuters представник медичного персоналу Федерації легкої атлетики Італії Джузеппе Фічетто. Піткамякі був шокований подією. Він стояв, тримаючись за голову, але все-таки продовжив виступ. Як з'ясувалося, травма француза не надто серйозна, невдовзі його випишуть із лікарні.

Це не перший випадок, коли на легкоатлетичних змаганнях спортсмени стають жертвами списометальників. У січні від цього ж снаряда постраждав олімпійський чемпіон десятиборець Роман Себрле. Йому поцілили в плече, коли він здійснював пробіжку тренувальною ареною в Південній Африці. Лікарі наклали атлетові 11 швів.

Львівська Газета

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 01 мая 2024, 23:38 0

Криштиану оформил дубль за «Аль-Наср» в ворота «Аль-Халиджа»