Виталий СТЕПАНОВСКИЙ: «Должны были обыгрывать Катайю»

Главный тренер «Химика» - о причинах поражения финской команде

У матчі четвертого туру Ліги Чемпіонів Хімік вважався фаворитом домашнього протистояння з фінським «Катайя». Це підтверджували і букмекери, які оцінювали перемогу господарів коефіцієнтом 1,31, а гостей - 3,8. Втім, фаворит на папері не зміг виграти на майданчику і поступився 82:88. Головний тренер «Хіміка» Віталій Степановський пропонує у даному випадку взагалі уникати термінів на кшталт «фаворит на папері» і пояснює чому.

- Фінська «Катайя», точніше я б сказав фінсько-американська «Катайя», якщо подивитися на папері і оперувати цим терміном, то у цій команді п'ять іноземців, чотири американця і один канадець. Тобто фінни там явно не на перших ролях. Врахуйте досвіченого Ранніко, якому 36 років, який пограв на дуже високому рівні і який у цій команді є не просто ключом, а стрижнем свого колективу. Без нього вони, якщо знаєте такий вираз, сліпі котята. Плюс ще два фіна - гравці ротації. Отже - це американська команда з американським тренером. Ця команда дуже сильно залежить від швидкого прориву і від набору очків у транзиції. Коли ми розбирали цю команду, ми робили акцент на тому, що насамперед маємо їх загальмувати, змусити їх зіграти у традиційний напад, зупинити їхній швидкий прорив. Нажаль, нам це не вдалося.

Багато м'ячів нам закинули на бек-дорах, з сильної, зі слабкої сторони. Але при усьому при цьому ми програли шість очок у підсумку і якщо поглянути просто у статистику, то навіть при цих моментах, де ми не впоралися з їхнім раннім нападом, то за підбираннями у нападі у нас було 13, а у них 4. Це показник дуже гарний, ми мали реалізовувати ці кидки. Але ми промазали, особливо у першій половині, дуже багато чистих кидків з-під кільця. Звичайно, долалося фатальне невезіння зі штрафними. Коли ми програвали -5, пробивали штрафні, обидва промазали, наступного разу у нападі знову змусили їх фолити на собі і знову промазали штрафні. Це момент можна було б назвати переломним. Так, безумовно, ми розчаровані поразкою. Дійсно, «Катайя» - команда, яку ми мали в усякому разі вдома обігрувати і зміцнюватися у турнірній таблиці. У нас непогана ситуація - одна-дві перемоги, і ти вже можеш підвищитися турнірними сходинками, зачепитися у зоні виходу до плей-оф. Програвати прикро завжди, тим-більше вдома, але ми молода команда і це важливий досвід для хлопців. Ми робитимемо висновки, аналізуватимемо гру і будемо готуватися далі. Графік матчів маємо дуже щільний. У Суперлізі 11 листопада граємо вдома з Дніпром, потім дуже важлива гра з Запоріжжям. Ми з ними граємо у неділю, а вже у понеділок відлітаємо до Румунії. Отже часу на розкачку нема.

- Ви згадали як одну з причин програшу низьку реалізацію штрафних. Що, важко закинути, коли ніхто тобі не заважає?
- Я пов'язую це тільки з надмірним хвилюванням, з психологією. На тренуванні коли відпрацьовуємо ці елементи, хлопці стають на лінію і закидають 10 з 10. Нема тиску. А тут публіка, ти розумієш, що граєш вдома, від твоїх кидків багато що залежить, і це позначається на влучності. Над цими моментами, безумовно, потрібно працювати.

- Наступний суперник румунська Орадя. Як її побороти?
- Дотримуюся думки, що висловлював раніше - нема слабких суперників. Напередодні вони грали у Франції, з «Лє-Маном», і вигравали три чверті. Усі три чверті вони лідирували і тільки в останній чверті у них стався провал, вони поступилися на цьому відрізку матчу 10:23 і програли -11. В кожній команді кілька легіонерів, пару досвічених місцевих хлопців і будь-яка команда є сильною. Ми маємо думати про себе, ми показали, що можемо грати у матчі з Венецією. Вони сильніші за нас і у плані досвіду, і бюджет мають більший. Але перемогли ми. Отже, важливо концентруватися на собі, виправляти помилки, які у нас є і боротися тільки за перемогу.

- Чи можуть матчі Суперліги Парі-Матч з «Дніпром» та «Запоріжжям-ZOG» допомогти краще підготуватися до грі в Румунії?
- Безумовно. Рівень чемпіонату зріс, і такі ігри, як з Дніпром, з Будівельником, з Запоріжжям, які зараз перебувають у лідируючій групі, допомагають. Коли ти граєш з сильними, ти прогресуєш. Це плюс і для хлопців і для підготовки. Бо дуже часто буває, можуть співпадати системи захисту чи нападу, і ти вже простіше можеш адаптуватися до гри проти них.

- «Хімік» залишився у Суперлізі Парі-Матч єдиною командою, яка йде без турнірних втрат.
- І далі будемо прагнути, щоб не втрачати очки, тим більше у домашніх матчах.

Владимир Клепач Источник: Федерация баскетбола Украины
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 30 апреля 2024, 10:06 5

Бельгийский вратарь Тибо Куртуа вернулся после травмы