Польша: итоги первой части сезона

Долгожданный шанс Пяста, незначительный вклад украинцев

Якщо коротко підсумувати першу частину сезону в польській Екстракласі, то, мабуть, головною сенсацією виглядає лідерство «Пясту». Втім, команда влітку пристойно підсилилася - у Глівіце не пошкодували грошей і підписали відразу 13 нових гравців. Троє з них - Мартін Нешпор, Йосип Барішіч та Каміл Вацек - забили 18 з 39 м'ячів команди (до речі, всі троє - легіонери: Нешпор і Вацек - чехи, Барішіч - хорват). От і секрет зльоту команди. Щодо результативності загалом, то тут польські фани мають бути задоволеними своїм чемпіонатом. Нагадаємо турнірну таблицю:
Про чемпіонську боротьбу
Найтитулованішими польськими клубами на сьогодні є «Гурник» та хожувський «Рух». Обидві команди у своїх музеях мають по 14 завойованих титулів чемпіона. Наразі обидві мають непогані шанси, щоб увійти в топ-8 та претендувати на медалі. Нагадаємо, що чемпіонат Польщі проходить у два етапи: після 30 турів перша вісімка бореться за чемпіонство, друга - за «невиліт». На другому етапі, який гратиметься в 1 коло, команди матимуть половину очок, завойованих на першому етапі.
Трохи менше, а саме на один чемпіонський титул, має «Вісла», яка чомусь досить пасивно грає в першій частині. В цьому сезоні, мабуть, буде складно повторити досягнення 2011-го року та стати чемпіонами. А ось минулорічний чемпіон, «Лех», посідає досить вигідне місце, якщо брати до уваги те, що клуб матиме змогу боротися в продовженні чемпіонату після 30-го туру.
Також продовжує боротьбу добре нам знайома «Легія», яка розмістилася на другому місці, з невеликим відривом від своїх опонентів. Як і в минулому році, клуб прагне завоювати золоті медалі. Однак, в минулому сезоні для досягнення мети не вистачило 1-го пункту. В цьому ж варшавська команда, яка має, мабуть, найсильніший склад серед усіх інших клубів Екстракласи, напевне боротиметься за місце в Лізі чемпіонів.
Щодо лідера, а саме «Пяста», то клуб досить сильно розпочав цей чемпіонат та має не аби які наміри завоювати перше в своїй історії чемпіонство. Відрив від тої ж «Легії» досить комфортний, тож якщо клуб буде йти саме по цьому графіку, все може скінчитися досить добре для команди з Хожуву.

Відносно аутсайдерів можна сказати лише одне - тут ще й досі нічого не ясно. 4 очки відставання останньої на даний момент команди від 8-го місця, яке дає змогу боротися за місце в єврокубках - погодьтеся, не той відрив, який не можна було б ліквідувати за 9 турів, що лишилися.
Нападники чемпіонату, яких можуть задіяти на Євро
Серед найкращих польських нападників цього сезону в тамтешньому чемпіонаті слід визнати молодого таланта - Маріуша Степинського, який виступає за «Рух». За 21 матч молодий нападник встиг засмутити воротарів своїх суперників аж 11 разів. Непогано як для 20-річного юнака. Юний талант обігнав всіх своїх польських товаришів за показником результативності та посідає третю сходинку в бомбардирській гонці.

Також своєю гольовою результативністю можуть похизуватись 32-річний нападник «Вісли» Павло Брознек, на рахунку якого 8 точних пострілів у ворота суперників. Трохи менше за Брозека на свій рахунок, а саме на один точний постріл, записали 27-річний півзахисник «Краковії» Маріуш Центнарський та 24-річний нападник «Леха» Мацей Гойос.
Українці, які відзначилися в польській Екстракласі
Найрезультативнішим українцем в першому колі польського чемпіонату став 33-річний захисник «Гурника» із Забже - Олександр Шевелюхін, який забив два голи:



По одному голу у свій результатив записали 31-річний півзахисник «Корони» Сергій Пилипчук, який провів 9 матчів, та 24-річній півзахисник «Ягелонії» Тарас Романчук. Загалом цього сезону в Екстракласі виступають 115 легіонерів (25,7% від загальної кількості заявлених гравців), тож маємо констатувати - українці не грають вирішальної ролі в чемпіонаті наших західних сусідів. Втім, можливо, їхні поради знадобляться тренерському штабу нашої збірної при підготовці до чемпіонату Європи.
Микита ДЕНДЕЛЬОВ
Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 01 мая 2024, 08:01 2

Гарри догнал Мбаппе (у обоих – по 8), но французу еще предстоит играть с «Боруссией Д»

Комментарии