МАРИНОВСКИЙ: «Идея Объединенного чемпионата - никудышняя»

Вице-президент ФФУ – о возможном объединении чемпионатов России и Украины

В українському футболi знову парадокс. З одного боку, ми є свiдками найцiкавiшого чемпiонату, що зберiгає найбiльшу iнтригу за всi роки незалежностi України. Аж п'ять клубiв претендують на чемпiонство, i вперше середняки в одному турi вiдiбрали очки у всiх грандiв! З iншого - прикро, та на тлi такого пiднесення Україна може втратити свiй футбольний чемпiонат. Перший тривожний сигнал пролунав на початку лiта, коли знявся зi змагань «Кривбас», а «Сталь» та «Олександрiя» просто вiдмовилися грати у прем'єр-лiзi.

Тепер почалося знову. «Арсенал», по сутi, зник. На межi розформування перебуває «Волинь». На тлi цих подiй Мiрча Луческу заявив: «Якщо так буде й надалi, пiдтвердиться iдея об'єднаного чемпiонату з Росiєю». Головний тренер «Говерли» В'ячеслав Грозний теж не проти такого об'єднання. Вiн каже, що лише один рiк участi українських клубiв у цьому змаганнi дасть нашому футболу 100 мiльйонiв доларiв, за якi можна вiдродити команди в Рiвному, Вiнницi, Житомирi чи Хмельницькому.

Не дрiмають i росiяни. Цього тижня головний пропагандист об'єднаного чемпiонату Валерiй Газзаєв прибув до України, щоб переманити на свiй бiк представникiв клубiв. Як врятувати наш чемпiонат i яким шляхом iти далi? Про це розповідає вiце-президент ФФУ Володимир Мариновський.

- Чи розглядає Федерацiя футболу можливiсть об'єднаного чемпiонату?
- Варiант з об'єднанням українського i росiйського чемпiонтiв нiкудишнiй, ФФУ нiколи на таке не пiде. А те, що федерацiя робитиме все можливе, щоб у нашому чемпiонатi виступало 16, ну мiнiмум 14 команд, - це я вам гарантую. Останнi подiї змусили всiх зрозумiти, що пiд час атестацiї футбольних клубiв слiд ретельнiше дивитися на їхнiй фiнансовий стан. У професiйному спортi некоректно знiматися зi змагань хоча б iз поваги до iнших команд. Це порушує спортивний принцип, який є головним для таких змагань. Цього допускати не можна.

- Але вже допустили! У нас, по сутi, залишилось 15 команд у найсильнiшiй лiзi!
- До ситуацiї з «Арсеналом» призвели їхнi внутрiшнi чвари, до яких не має доступу нi президент ФФУ, нi керiвник прем'єр-лiги. Проте Анатолiй Коньков заявив, що допоможе цiй командi провести гру з донецьким «Металургом». Ринат Ахметов сказав, що готовий долучитися фiнансово до порятунку «Арсеналу». Щоб ця команда принаймнi дограла чемпiонат i не вбивала iнтригу, яка є нинi.

- Проблеми «Волинi» не лежать у фiнансовiй площинi, проте вона теж близька до краху. Що сталося в Луцьку?
- Там награна ситуацiя i немає великих проблем. Просто «Волинь» наразi не є колективним членом обласної федерацiї футболу, i цей факт, як каже Вiталiй Кварцяний, забороняє командi брати участь у змаганнях прем'єр-лiги. Але вiдбудеться конференцiя, де постане питання про прийом клубу в колективнi члени. Думаю, що нiяких проблем не буде.

- Усi, i федерацiя у тому числi, кажуть, що слiд розвивати футбол у регiонах. Проте потужних команд в обласних центрах так i не з'являється. Що заважає: брак коштiв чи полiтика влади?
- Якщо говорити про Тернопiль, який цьогорiч наробив галасу в нашому футболi -- двi команди вийшли у чвертьфiнал Кубка України, то тамтешнi два клуби вiдчувають повну пiдтримку обласної влади i мерiї мiста. А от на те, щоби мати свого представника у прем'єр-лiзi, уже бракує коштiв. Таких спонсорiв, яких мають «Шахтар», «Днiпро» чи «Динамо», в цьому регiонi просто немає. Основна проблема в регiонах -- вiдсутнiсть потужного iнвестора.

- Ходять чутки, що президент першолiгової «Полтави» вирiшив зняти свою команду зi змагань тому, що влада хоче вiдiбрати в нього бiзнес. Є випадки, коли тиснуть меценатiв?
- До нас не надходило вiд цього клубу офiцiйних скарг. Якби справдi були такi кричущi факти, то я певен, що президент ФФУ обов'язково втрутився б у конфлiкт i спробував вирiшити. Зрозумiло, що стосунки з владою в клубiв не завжди iдеальнi. Десь влада iгнорує, не допомагає, можливо, навiть заважає втiлювати проекти. Але щоб забирали бiзнес у футбольних меценатiв - такого не чув. Хоча припускаю, що таке є. Тому закликаю керiвникiв клубiв, якщо направду є такий тиск, - звертайтеся у федерацiю, i ми спiльно намагатимемося знайти вихiд iз цiєї ситуацiї.

Экспресс

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 05 мая 2024, 01:12 0

На высшем уровне Гармаш дебютировал в октябре 2007 года

Комментарии