Мирослав СТУПАР: «Арановскому не хватило выдержки»

Экс-арбитр ФИФА прокомментировал судейские решения в минувшем туре УПЛ

«Волинь» - «Іллічівець». Загалом, хочу сказати, що пройдено третину чемпіонату, й, слава Богу, в 10-му турі не було помилок, які би вплинули на кінцевий результат. Сподіваюся, це - добрий знак, і далі буде саме так. Але все одно без огріхів не обійшлося.
Конкретно в Луцьку Віталій Романов відпрацював на належному рівні. Заслужено дав червону картку Шумахеру.

«Севастополь» - «Металург» Д. Перспективний Іван Бондар упорався з грою, попри динаміку й великий результат. Був один суперечливий момент, коли арбітр не зарахував гол донецького «Металурга». Але у цій ситуації судді правильно розібралися й довели, що можуть діяти синхронно та допомагати один одному.

«Говерла» - «Арсенал». Ніяких нарікань до суддівства Олександра Іванова, який правильно трактував порушення та визначав дисциплінарні санкції. Хіба що одного разу асистент Денис Шудрик проспав положення поза грою, але ніяких рецидивів після цього не було.
«Таврія» - «Металіст». За великим рахунком, до суддів немає значних претензій, але в одному випадку вони допустили серйозну помилку, коли на 71-й хвилині не призначили пенальті у ворота «Металіста». У цьому моменті мала місце боротьба в штрафному майданчику: Путраш вискакує на ударну позицію, Моледо намагається відібрати м'яч, але б'є по стопі гравця «Таврії». Зрозуміло, коли дивитися епізод у динаміці та на повторах - це різні речі. У цій ситуації Швецов не був сконцентрований на діях Моледо, тож не розібрався, бо захисник харків'ян не грав у м'яч, який від ноги Путраша відкотився в сторону. Ще, на превеликий жаль, футболіст невдало впав і отримав неприємну травму. Окрім того, був момент, коли арбітр визначив гру рукою в Назаренка, який таким чином зривав небезпечну атаку гостей. Зазвичай Швецов не шкодує футболістів і дає багато карток, але цього разу не покарав Сергія другим попередженням. Мабуть, через те, що наприкінці першого тайму показав йому суперечливий «гірчичник».

«Шахтар» - «Ворскла». Для арбітра Юрія Можаровського гра була достатньо легкою. Напередодні всі говорили, що це матч сусідів по турнірній таблиці, але насправді «Шахтар» значно переважав суперника, який прагнув багато не пропустити і добитися хоча б нічиєї. За такої гри особливих проблем у Можаровського не було.

«Металург» Зп - «Дніпро». У цій зустрічі було кілька цікавих моментів, і Євген Арановський в одних розібрався, а в інших - ні. У першому епізоді, коли Нікола Калинич зрівнював рахунок, формально можна було побачити небезпечну гру. Але арбітр правильно розсудив, що не зафіксував порушення правил, адже захисник зіграв несміливо, й за духом гри зарахування гола абсолютно справедливе. Другий - коли Андрій Шевчук пробивав по воротах, а м'яч влучив у руку Дугласу. Арбітр правильно визначив, не вказавши на «позначку»: захисник дніпрян не бачив політ м'яча й не грав рукою навмисно, тому про пенальті не варто вести мову. Третій - гол Сахневича на останній хвилині першого тайму. Довелося чути, начебто треба було фіксувати положення поза грою, в якому перебував інший футболіст запорізького «Металурга», який був на шляху м'яча. Але партнер Сахневича м'яча не торкнувся та не перекривав огляд голкіперу «Дніпра», тому гол легітимний. Четвертий: йде подача у штрафний майданчик, Федецький порушує правила, і суддя миттєво сигналізує про призначення 11-метрового. Хоча треба було витримати паузу, і тоді арбітр міг би абсолютно правильно зарахувати гол Штурка. Був швидкоплинний момент, Арановський просто в ньому не розібрався і не застосував принцип переваги. Навіть якби Штурко не забив, рефері міг призначити пенальті. Не вистачило витримки на секунду-дві.

«Чорноморець» - «Зоря». Костянтин Труханов виокремлюється як непоганий арбітр і відсудив матч в Одесі на високому рівні.

«Динамо» - «Карпати». Формально можна було зафіксувати фол Ідейє, коли він забивав переможний гол, але нападник випередив суперника, зіграв у м'яч, і, як у випадку з Калиничем, за духом гри арбітр Юрій Вакс вчинив правильно, зарахувавши взяття воріт.

«Український футбол»

Михаил Шаповалов Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 01 мая 2024, 07:42 7

Лунин пропустил в матче два гола

Комментарии