Евробаскет 2015: очередной «дерибан»?

Куда пойдут деньги на организацию чемпионата Европы по баскетболу в Украине

Журналісти Євро-патруля візьмуться за інспекцію підготовки до європейського чемпіонату із баскетболу «Євробаскет-2015».

Як відомо, на підготовку до баскетбольного турніру передбачається виділити 7 млрд. грн. коштів держбюджету. Фінансування планується розпочати вже в лютому цього року. Організацію заходу обіцяють здійснювати в рамках «державно-приватного партнерства».

Проте, такі заяви викликають у представників «Євро-патруля» відчуття дежавю. Адже аналогічні заяви ми вже чули під час організації в Україні фінальної частини Євро-2012.

«На цей рік в бюджеті передбачено витрати у розмірі більше 1 млрд. грн. для Нацагентства із підготовки до Євро-2012. Таким чином, держава ще не розрахувалась за футбольну вечірку. Як і з об'єктами Євро-2012, не виключено, що бюджет Євробаскету також буде суттєво збільшено за рахунок державних коштів. Як і раніше, ми маємо намір відслідковувати кожен крок підготовки до спортивної події» - підкреслив координатор громадської кампанії «Євро-патруль» Микола Воробйов.

Також викликають пересторогу заяви чиновників щодо «державно-приватного партнерства» в ході підготовки до Чемпіонату. Як показує досвід проведення Євро-2012, в результаті приватні інвестори фінансували не більше 12 % від загальних вливань в підготовку до Чемпіонату. В основному, це здійснювалось завдяки меценатам у Харкові та Донецьку. Також інвесторами було зведено готелі в містах-господарях Євро. Проте, на сьогоднішній день окупність цих закладів є сумнівною.

«Ми розпочинали із 1,5 млрд. грн. на реконструкцію НСК «Олімпійський». В результаті вартість проекту перевищила 4,6 млрд. На наші запити щодо прибутків арени після Чемпіонату прес-служба НСК надсилає формальні відписки. Я маю великі сумніви в тому, що витрачені на стадіон кошти взагалі можливо повернути. Ми зробимо все можливе аби Євробаскет на став черговим дерибаном бюджетних коштів" - наголосив аналітик кампанії В'ячеслав Коновалов.

Інша проблема полягає в тому, що,на відміну від футболу, в Україні баскетбол не є настільки розвиненим видом спорту. Тому, заяви чиновників із приводу 1 мільйона іноземних туристів також викликають сумніви. За даними Євро-патруля, під час фінальної частини Євро-2012 Україну відвідали не більше 500 тисяч футбольних фанів.Більшість із них залишались в містах не довше, ніж на один вечір гри своєї збірної. Чи відбудеться подібний ажіотаж під час проведення Євробаскету?

Евро Патруль

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 03 мая 2024, 12:59 6

Бывший футболист «Динамо» очень недоволен ситуацией