Равіль Сафіуллін: "Дуже хотілося б конкуренції"

Розмова з президентом Професійної футбольної ліги

Приємною новиною для вболівальників є те, що цього року вони зможуть побачити по телевізору значно більше ігор за участю команд вищої ліги, ніж минулого сезону. Напередодні старту чемпіонату про те, як він проходитиме, "Газета" докладніше розпитала у президента Професійної футбольної ліги Равіля Сафіулліна.

- Насамперед, будь ласка, поділіться враженнями від матчу за Суперкубок, яким офіційно розпочався нинішній сезон.

- Цьогорічний поєдинок за Суперкубок, який відбувався в Одесі, мав спільні риси зі своїми попередниками - двома першими зустрічами за цей трофей, а також певні відмінності. Відрізнявся передовсім тим, що не довелося виявляти переможця в серії піляматчевих пенальті. Одна команда (в цьому випадку "Динамо") показала свою перевагу над суперником уже в основний час гри. На мою думку, цей результат цілком закономірний, адже кияни мали більше моментів, діяли гостріше впродовж зустрічі. А спільними рисами цього двобою за Суперкубок з двома попередніми можна назвати такий самий чималий ажіотаж серед уболівальників. Думаю, ця гра принесла задоволення і фанатам, які були безпосередньо на одеському стадіоні, й телеглядачам.

- До речі, про телеглядачів. Уже відомо, що цей сезон у вищій лізі буде ширше представлено на телебаченні. Скільки саме матчів зможемо переглянути та на яких каналах?

- Минулого сезону ми лише з весни налагодили регулярні трансляції поєдинків чемпіонату - по два-чотири з туру. Тепер ці трансляції будуть від початку турніру - тобто два кола. Відбуватимуться вони два дні - в суботу та неділю, а інколи навіть три. Наприклад, у першому турі цього чемпіонату із восьми матчів п'ять транслюватимуть по телебаченню. Це вдалося завдяки тому, що "Динамо" та "Дніпро" винесли свої ігри на показ. Ну, а поєдинки суботи та неділі так і залишилися.

Загалом цього сезону справді буде значно більше трансляцій, а якщо конкретно, то наразі заплановано 120, тоді як загалом матчів у чемпіонаті є 240. Тобто рівно половину з них показуватимуть загальнонаціональні канали. Розраховуємо, що в середньому транслюватимемо 50% ігор кожного туру. Ці матчі показуватимуть Перший національний, ТРК "Україна". Ще не вирішено, який буде третій канал - або СТБ, або ICTV. Окрім цього, близько 76 трансляцій здійснюватимуть на регіональних каналах. Це ТРК "Київ", запорізький, одеський і маріупольський телеканали.

- За якими критеріями підбирають поєдинки для телетрансляцій на загальнонаціональних каналах?

- Потрібно розуміти, що скласти телевізійний пул, організувати трансляції - це не дешева затія. Тому ми шукали спонсорів трансляцій і знайшли їх, однак вони одностайно сказали, що виділять кошти лише, якщо в телевізійний пул ввійдуть футбольні клуби "Динамо" та "Шахтар". Це зрозуміло, адже матчі двох наших найсильніших клубів завжди викликають підвищений інтерес. Тож транслюватимемо всі зустрічі "Динамо" та "Шахтаря". Далі ми звернулися до всіх клубів вищої ліги з проханням передати телевізійні права в загальний пул, тому перед усіма командами маємо рівні зобов'язання й гарантуємо їм, що максимально (наскільки це можливо, з урахуванням трансляцій матчів "Динамо" та "Шахтаря") показуватимемо інші матчі. Тож вибираємо в кожному турі поєдинок, який викликає найбільший інтерес. От у першому турі - це гра "Дніпра" з донецьким "Металургом". Також нашим завданням є максимально охопити клуби. Якщо узагальнити, то принципами у відборі матчів для телетрансляцій є, по-перше, глядацький інтерес і, по-друге, виконання наших зобов'язань перед усіма клубами.

- Львівські "Карпати" надіслали лист у ПФЛ на ваше ім'я, який стосується власне телетрансляцій. У цьому посланні йдеться про те, що "Карпати" "обділили": транслюватимуть лише чотири матчі команди, натомість щодо інших клубів, то транслюють і по сім. Як прокоментуєте цю ситуацію?

- Тут усе легко зрозуміти навіть із суто арифметичного підходу. Порахуймо разом. Я вже сказав, що транслюватимемо 120 матчів. Від них віднімаємо всі зустрічі "Шахтаря" та "Динамо". Кожен із цих клубів грає по
30 поєдинків, тож залишається половина - 60 телетрансляцій. Ці 60 потрібно поділити на 14 команд. От і виходить приблизно по чотири трансляції на клуб. Так, мабуть, дехто матиме п'ять, однак це зовсім не свідчить про наше упереджене ставлення до "Карпат". Це виконання зобов'язань перед усіма клубами.

- Тобто лист, який надіслали львів'яни, не вплине на ситуацію?

- Я щойно вам усе пояснив. Так само пояснив Юрієві Михайловичу (Дячуку-Ставицькому - спортивному директорові "Карпат", - "Газета") на спільному засіданні ПФЛ і ФФУ, коли він порушував це питання. Та водночас хочу сказати, що наразі лише починаємо роботу щодо трансляцій матчів, тільки вдруге організовуємо їх. Тому я говорю чесно і відверто: можливо ще є певні недоліки у цьому процесі, адже ми лише нещодавно взялися за цю справу. Тож працюватимемо надалі, будемо прислуховуватися до клубів і знаходитимемо той варіант, який був би оптимальним, виходячи з інтересів усіх команд. Ми самі не зацікавлені в тому, щоб той чи інший клуб був ображеним тощо. В основі нашої діяльності завжди лежить рівний підхід до всіх команд.

- Від телетрансляцій повернімося до чемпіонату. Наскільки реально, на вашу думку, що в цьому сезоні хтось зможе втрутитися у боротьбу "Динамо" та "Шахтаря" за "золото"?

- Сподіваюся на це вже не перший рік. Але наразі результати попередніх сезонів не виправдали цих надій. Усе ж будемо сподіватися. Хотілося б збільшення конкуренцій. Думаю, її можна очікувати від донецького "Металурга", "Чорноморця", "Дніпра" й "Іллічівця". Гадаю, ці клуби просто зобов'язані вклинитися в боротьбу. "Таврія" дуже вдало провела друге коло минулого чемпіонату, посіла за підсумками лише цього кола третє місце. Тому дуже хотілося б конкуренції. Пора вже. Я вважаю, наш уболівальник заслужив того, щоб викликали зацікавлення матчі за участю не лише "Динамо" та "Шахтаря", а й перелічених клубів.

- На вашу думку, яку роль у цьому сезоні у вищій лізі виконуватимуть новачки - "Карпати" та "Зоря"?

- Якщо "Карпати" гратимуть так, як вони виступали в Кубку України минулого сезону, а ми всі добре пам'ятаємо ці матчі (особливо добре їх пам'ятає "Шахтар", "Чорноморець" і "Ворскла"), тоді в "зелено-білих" не буде жодних проблем у вищій лізі. "Карпати" завжди вирізнялися командним духом, принциповою боротьбою, завжди забирали очки в "Динамо" та "Шахтаря". Не думаю, що порушать цю традицію, а щиро вірю, що вона збережеться. Представники львівської команди завжди славилися своїм характером.

Щодо "Зорі", гадаю, ця команда теж не буде хлопчиком для биття. Хоча слід зважати на те, що луганчани після тривалої перерви перший рік гратимуть у вищій лізі, тож подивимося як воно буде.

Розмовляв Захар Федорак, Львівська газета

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 30 апреля 2024, 13:33 0

В Ровно побывали две комиссии УАФ