Українці успішно виступили на ветеранському чемпіонаті світу

«Бронзова» «стінка», індивідуальне «золото»

У вітчизняному дзюдо є добра традиція - тренери особистим прикладом демонструють своїм учням, як потрібно перемагати на татамі. Після «бронзового» успіху в командній першості Європи наші ветерани серйозно налаштовувалися пробитися нарешті в призери чемпіонату світу в змаганні «стінка на стінку», чого раніше не вдавалося. На підкорення французького татамі у місті Турсе цього разу поїхало 11 українських «сеньйорів», більшість із яких представляли Донецьк (тамтешня обласна федерація взяла на себе всі витрати на підготовку і поїздку дзюдоїстів). І ця команда успішно захистила честь України, вперше здобувши ветеранську «бронзу» світового рівня. Наша «стінка» у складі Василя Мицканюка, Олександра Сопіна, Сергія Гриня, Сергія Рожинова, Юрія Жуковина, Андрія Костенка виявилася міцнішою за угорську (4:1), філіппінську (5:0) та німецьку (3:2). Лише в півфіналі українці поступилися майбутнім переможцям - росіянам (1:4).

Не загубилися наші ветерани татамі і в індивідуальних виступах. Відразу двоє після французького вояжу можуть пишатися званням дворазових чемпіонів світу. Один із них, киянин Нугзар Месаблішвілі, розповів кореспонденту «УМ»: «Кількість учасників ветеранського чемпіонату світу була вражаючою - у Турсе з'їхалося близько 1300 учасників із 53 країн світу. Організатори розмістили сім татамі у двох з'єднаних спорудах - Палаці спорту та льодовій арені. Вдруге у ветеранській кар'єрі чемпіоном світу став Микола Домонтович (до 100 кг), взяти «золото» вдалося й мені. На шляху до фіналу у ваговій категорії до 90 кг я здолав опір бразильця, француза, поляка і росіянина. У вирішальній сутичці мені знову дістався француз, який не боровся сам і не давав це робити супернику. У такій ситуації був ризик знову задовольнитися «сріблом», як це було після подібної тактики господарів татамі у попередні рази. Але цього разу, на щастя, я виграв, оскільки суперник одержав попередження. У віковій категорії 40-45-річних виступатиму ще три роки і прагнутиму стати п'ятиразовим чемпіоном світу».

Ще три українці стали призерами чемпіонату світу: срібна медаль в активі Юрія Жуковина (понад 100кг, 45-50 років), бронзові - у Сергія Гриня (81 кг, 45-50) та Андрія Костенка (понад 100 кг, 40-45).

Ігор КОРОЛЬОВ, Україна Молода

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 27 апреля 2024, 08:43 3

Украинский вратарь впервые за 16 матчей остался на скамье для запасных