Владислав ЛИСЕНКО: «Помилка польового гравця не так помітна»

Капітан «Енергії» Владислав ЛИСЕНКО про гру із «Єнакієвцем» та воротарські секрети

Капітан «Енергії» Владислав ЛИСЕНКО про гру із «Єнакієвцем», воротарські секрети та про протистояння із «Кардиналом-Рівне».

- Владиславе, що скажете про гру із «Єнакієвцем»?
- Було важко. Так сталося, що ми не реалізували свої моменти, забили тільки один гол. Тому було складно. Якби у першому таймі Денис Овсянніков реалізував свій гольовий момент або ми забили, коли грали учотирьох проти трьох (дві хвилини після вилучення Хурсова), при рахунку 2:0 потім було би легше грати. А так, кінцівка була на нервах.

- Можна сказати, що у цій грі у вас було дуже багато роботи?
- Щиро кажучи, так би не сказав. У першому таймі біля моїх воріт моментів практично не було. Після перерви через нервозність, тяжіння відповідальності за результат, дозволили супернику створювати небезпеку. Але не скажу, що роботи було дуже багато.

- Чому в Донецьк не поїхав ані Володимир Кардаш, ані Петро Ільків?
- У Вови Кардаша були проблеми зі здоров'ям. Наш наставник прийняв рішення взяти на виїзд тільки одного воротаря. У такому випадку «Енергія» у заявку змогла подати на одного польового гравця більше, чим зазвичай. За задумом тренерів, ми повинні були утримувати максимальний темп, застосовувати ротацію гравців так, аби ніхто не втомлювався і не випадав з гри.

- Не було побоювань, що можете травмуватися і команда залишиться без свого єдиного голкіпера?
- Ні, не було. Подібне ми уже практикували в «Інтеркасі», коли «ламався» Євген Іваняк. Те ж саме було і в «Таймі». Тому, нічого нового не сталося. Ми зі Станіславом Олександровичем домовилися, що я не буду лізти в «стики», єдиноборства. Грубо кажучи, межі свого штрафного майданчика я не мав покидати, аби уникнути проблем.

- Владиславе, вам часто доводиться грати проти своїх колишніх одноклубників. Один одного ви добре знаєте. В цій ситуації у кого більша перевага - у вас, оскільки ви знаєте, як вони завдають удари чи у них, оскільки вони знають як ви дієте в тій чи іншій ситуації?
- Безперечно, колишні одноклубники знають слабкі та сильні сторони один одного. Тому загадок жодних не має. На перший план виходить результат, хто в якійсь ситуації себе краще проявить, той і виграє.

- Два останні матчі із «Єнакієвцем» «Енергія» виграла із однаковим рахунком - 1:0, а на початку сезону була нічия - 1:1. Це свідчить про те, що команда із Донбасу є незручним суперником для «зелено-білих»?
- В останній грі із «Єнакієвцем», як уже говорив, ми самі собі створили проблеми. Нам потрібно було забивати більше, а ми цього не зробили, тому і виникла нервозність наприкінці матчу. Інші два матчі, справді, були важкими із невеликою кількістю небезпечних моментів біля наших і їхніх воріт. У першій очній грі в цьому сезоні курйозний гол, після рикошету від Діми Бондаря, позбавив нас двох очок. Тут у Львові теж був важкий матч, його долю вирішив один десятиметровий. А остання гра в Донецьку, вважаю, далася нам легше, чим попередні. Хоча ми і перемогли тільки з різницею в один гол, але перемога є перемогою. Не має ж значення який рахунок, головне ми перемогли, а це три очки.

- Хотілося б абстрагуватися від останньої гри «Енергії» й перейти до поточного сезону в цілому. Особисто в мене двояке враження від кількості команд. З одного боку, шість учасників надто мало для Екстра-ліги, а з іншого - у нас не має прохідних ігор. Що краще: більше команд і, відповідно, більше прохідних ігор чи менше учасників і така напруга у кожному матчі, як тепер?
- Справді, в Екстра-лізі зібралися команди приблизно одного рівня, кожен може забрати очки у свого суперника. Але я не вважаю, що якби було більше команд, були би прохідні ігри. Для підтвердження моїх слів достатньо згадати матч «Енергії» в розіграші Кубка проти «Меркурія». Гра була достатньо не простою, а нас ще очікує виїзне протистояння. Переконаний, що команди рівня «Меркурія», «Львівхолоду», донецького АРПІ, «Титан-Покровка», є пристойного рівня. Особливо не просто з ними було би грати на виїзді. Не вважаю, ігри із такими суперниками прохідними. А зараз, мені здається, в Екстра-лізі є замало команд. Зрозуміло, що керівники клубів самі визначаються кому грати в елітному дивізіоні, а кому у першому. Тому так і виходить. Як на мене, міні-футбол в нашій країні є достатньо розвинутим видом спорту і в першій лізі є вдосталь хороших команд, які б могли боротися за достатньо високі місця в Екстра-лізі.

- Ви згадали кубковий матч із «Меркурієм». Тоді «Енергія» проводила тренувальний збір в Трускавці і гру проводила на тлі втоми. Ви теж вийшли на майданчик втомленими чи у воротарів навантаження не такі значні, як у польових гравців?
- Безумовно, усі грали в якійсь мірі втомленими. Але до матчу із «Меркурієм» ми також готувалися. Під час зборів були двохразові тренування. Але перед матчем із «Меркурієм» у нас усе було як завжди - одне передігрове тренування. Звісно, певна втома накопичилася. Але ми і не думали про те, що можемо на тлі двохразових тренувань приїхати і просто обіграти «Меркурій». Підготовка у нас таки була.

- Владиславе, в Україні є багато нестандартних виконавців, від яких ви відчуваєте особливу небезпеку?
- Для голкіпера найбільш незручним ударом є той, після кого м'яч залітає в сітку воріт. А залетіти у ворота може будь-який м'яч. Тому нікого виділити не можу. Голкіпер може відбити якийсь неймовірний удар, а потім пропустити «метелика». Помилка польового гравця не так помітна, як помилка воротаря. Не можу сказати хто завдає «зручні» чи «не зручні» удари.

- Бувало таке, що після гри, як ви сказали, «метелики» снилися?
- Не снилися, але бувало, що деякі епізоди часто згадував. «Метелики» не сняться, просто після них заснути не можу.

- Перед десятиметровим чи пенальті хвилюєтеся, руки пітніють?
- Безпосередньо в грі жодного хвилювання не має. До матчу у кожного футболіста, який до чогось прагне, хоча би мінімальне хвилювання повинно бути. Якщо не має хвилювання, значить людина є байдужою. Але будь-яка нервозність вивітрюється відразу після стартового свистка.

- Що вам допомагає перед грою швидше впоратися із хвилюванням? Можливо, музика?
- Музику полюбляю послухати, але не перед грою, а удома із дружиною. Перед матчем я просто налаштовуюся, пригадую хто і як із команди суперників грає, моменти із попередніх ігор. Одним словом, аналізую суперника.

- Ще одне питання, що стосується воротарських секретів. Перед десятиметровим чи пенальті ви можете по очах виконавця стандарту прочитати в який кут воріт він завдаватиме удар?
- Теоретично, це можна зробити. Але більшість гравців намагаються поглядом, поведінкою обманути воротаря. Тому тут усе залежить від того, хто кого перехитрив. Під час десятиметрового є більше часу на аналіз. Але якщо удар є точним та сильним, його відбити достатньо не просто. Пенальті ж є лотереєю.

- Наостанок, про наступного суперника - «Кардинал-Рівне». Судячи зі слів опонентів, ця гра є зустріччю принципових суперників. Що цей матч означає для вас?
- Щиро кажучи, «Кардинал-Рівне» для нас є таким же суперником, як і усі інші. Для них, мабуть, гра з нами є особливою. Можливо, це все через те, що багато хто із цієї команди свого часу грав у Львові, за «Енергію». Тому їм здається, що ми для них є принциповими суперниками. Для «Енергії» ж перемога потрібна у кожному матчі і не має значення у грі із яким суперником - «Кардиналом», «ЛТК», «Ураганом» тощо. У нас же завдання - перемагати у кожній грі. А про принциповість наступної гри, краще запитайте у гравців «Кардиналу». Для нас це буде звичайна гра на перемогу.

www.energia.lviv.ua

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футзал | 29 апреля 2024, 10:58 0

Последние определились в Азии