Как усилить сборную Украины?

Ващук и Медин обсудили сильные и слабые стороны команды Блохина

Експерти проаналізували, яким чином можна підсилити гру національної збірної України з футболу

Матчем проти австрiйцiв нацiональна збiрна України з футболу закрила календар товариських матчiв на 2011 рiк. Попереду -- щонайменше чотири контрольнi поєдинки в рамках пiдготовки до Євро-2012. А що позаду? Якi висновки можна зробити iз футбольного 2011 року? Про це «Експрес» говорить iз Владиславом Ващуком, колишнiм гравцем збiрної України, а також iз Миколою Медiним, екс-воротарем нацiональної команди.

- Цього року «синьо-жовта» дружина провела 12 товариських матчiв, п'ять з яких -- зi справжнiми грандами свiтового футболу. I лише раз Україна билася нарiвнi з фаворитом -- у грi проти Нiмеччини. Невже, можемо?

М. Медiн:

- Мене радує те, що Україна навчилася не звертати уваги на суперника. Ми не пiдлаштувалися пiд стиль гри бундестиму i самi показали добрий футбол. Звiсно, роботи ще багатенько, а часу обмаль. Блохiну не таланить, бо травмуються його гравцi. Щойно почне щось створювати, як втрати перекреслюють плани. Тактичнi схеми ламаються.

В. Ващук:

- Україна отримала хорошi уроки вiд iталiйцiв, французiв, уругвайцiв, чехiв... Було багато критики. Та матч проти Нiмеччини змiнив суспiльну думку про нашу збiрну. Ми не лише на рiвних грали, але й переважали грiзного суперника. Якби за рахунку 3:1 використали бодай один гольовий момент, то могли б святкувати звитягу.

Матч iз Нiмеччиною показав: Українi слiд попрацювати над обороною. У цiй ланцi немає лiдера. Захисники повиннi дiяти жорсткiше. Ще краще, аби у захистi було кiлька лiдерiв. Коли ми грали за збiрну, то цю роль на себе брав не лише я, але й Олександр Головко та Олег Лужний. Нинiшнi оборонцi не такi розкутi та агресивнi.

- Як можна вирiшити цю проблему?

В. Ващук:

- Можна вiдтягнути Анатолiя Тимощука у центр оборони. I вiн наведе лад. Однак тодi виникне проблема з опорним пiвзахисником. Другий варiант: попрацювати з Дмитром Чигринським. Вiн може потягнути за собою всiх захисникiв.

М. Медiн:

- Захист справдi не має лiдера. Андрiй Шевченко не є оборонцем. Вiн гуртує бiльше пiвзахист та напад. Його роль дуже важлива у збiрнiй. Вiн не лише додає впевненостi молодим. Шева -- дорослий дядько, який навiює страх на суперникiв.

- Чи можна стверджувати: саме матч проти Нiмеччини вселив надiю на те, що Україна не осоромиться на домашньому Євро? Як далеко можна з такою грою дiйти на чемпiонатi?

В. Ващук:

- Цілий листопад подарував нам надiю, що Україна не зганьбиться на Євро. Наша держава звела чудовий стадiон у Львовi. Я виступав у цьому мiстi. Не вiрив, що тут побудують арену. Побудували. Я так зрадiв, що завiв своє авто i махнув до Львова! На матч України проти Австрiї. Чому б i збiрнiй нас не здивувати? Так, ми маємо всi пiдстави вiрити у команду Блохiна. А як далеко вона зайде -- спрогнозувати складно.

М. Медiн:

- «Синьо-жовтi» можуть дiстатися навiть i фiналу. Можуть i не виграти жодного матчу в групi, однак показати змiстовний футбол. Як кажуть у народi: буде так, як карта ляже.

- Олег Блохiн заявляє про брак виконавцiв, а екс-тренер збiрної Леонiд Буряк твердить, що той «має значно бiльший вибiр, анiж його попередники»...

М. Медiн:

- Олег Блохiн не бере у збiрну абикого. Вiн має свої тактичнi задуми. Щоби їх утiлити, вiн покладається на певних виконавцiв. Не всi йому пiдходять.

Чому збiрнiй бракує хлопцiв? Бо наш чемпiонат заполонили легiонери. Щоби допомогти Блохiну, слiд було зробити жортскiшим лiмiт на iноземцiв. Нинi на полi повинно перебувати щонайменше четверо українцiв. Насправдi ж треба, аби грали шестеро наших i п'ятеро легiонерiв. Та лiмiту вже не змiниш до Євро-2012. Блохiн мусить викрутитися. Тим паче, що має з кого вибирати. Чигринський, Михалик, Воронiн, Степаненко, Алiєв -- це тi футболiсти, якi можуть зробити гру збiрної ще потужнiшою.

В. Ващук:

- Щоб там не казали тренери, я вважаю, що Україна має чимало футбольних талантiв. Список великий. Є iз кого вибирати. Ми ж бачили, що проти Нiмеччини не грали кiлька важливих виконавцiв. А додайте Андрiя Воронiна, Дмитра Чигринського та багатьох iнших хлопцiв, i збiрна буде ще сильнiшою.

expres.ua

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Хоккей | 30 апреля 2024, 14:44 18

Команда Христича оформила в ворота соперника 9 шайб

Комментарии