Сергей КОВАЛЕЦ: «В Украине нет техничных игроков»

Вячеслав Грозный и Сергей Ковалец - об украинском рынке футболистов

І «Металіст», і «Динамо» заявили, що прiоритетом їхньої подальшої трансферної полiтики буде пошук висококласних українських гравцiв

Саме тому обидва клуби накинули оком на юного нападника «Ворскли» Романа Безуса. Однак цiна, яку виставили за цього гравця полтавцi - 4,5 мiльйона доларiв, їх наразi вiдлякує. Що змушує нашi гранди переглядати свої трансфернi прiоритети?

Про це «Експрес» поговорив iз заслуженим тренером України В'ячеславом Грозним та екс-наставником «Оболонi» Сергiєм Ковальцем.

- Українiзацiя клубiв справдi стала нагальною потребою?

В. Грозний:

- Лiмiт потрiбен, бо це стимулює клуби вкладати кошти у виховання своїх гравцiв. А це - грунт для збiрної. Важливий i економiчний аспект. Бо зарплати, якi виплачують клуби, залишаються в Українi, у наших сiм'ях. Другий бiк медалi - лiмiт на легiонерiв не дасть користi клубам, якi хочуть чогось досягти на євроаренi. Там доводиться конкурувати з клубами-грандами, що мають у своєму складi зiрок з усього свiту.

- Чому українцi значно дорожчi за iноземцiв такого ж рiвня?

С. Ковалець:

- Бо своїх гравцiв треба виховувати. Слiд вкладати грошi в iнфраструктуру, дитячих тренерiв. Тобто в термiн вiд шести рокiв до вiсiмнадцяти у гравця вкладають величезнi кошти. У нас же треба створити умови для тренувань. З двору у клуб нiкого не вiзьмеш.

От чому бразилiйцi технiчнi, а нашi - нi? Та тому, що вони з ранку до вечора грають на пляжi у футбол. Блохiн, Хмельницький, Мунтян та iншi звiдки взялися? Вони виросли у дворах, там вiдшлiфовували технiку. На пiвторагодинному тренуваннi технiки не набудеш. А в нас нинi двори порожнi, нiхто цiлими днями м'яча не ганяє. Тому й не маємо технiчних футболiстiв.

В. Грозний:

- Висококласних українцiв дуже мало. I деякi клуби це використовують, щоб поповнити свiй бюджет. Парадокс лише у тому, що зарплати українцiв значно меншi, нiж тi, якi видають iноземцям.

От Маркевич каже, що хоче українських гравцiв, вiн готовий за них платити грошi, але де вiн їх вiзьме? Так, не треба було продавати Олiйника. Але Маркевич каже, що все це агент зробив. Хоча, на мою думку, агент дiяв правильно. Чому Олiйник повинен мати контракт, який у кiлька разiв гiрший, анiж у легiонерiв «Металiста»?

Аби у нас з'являлись сильнi українськi гравцi, слiд створити нормальнi умови на всiх рiвнях пiдготовки. Ненормально, коли дитячий тренер отримує 800 гривень на мiсяць, а його вихованець, який грає у дублi, має в десятки разiв бiльше. Це нонсенс! Тренер повинен одержувати 10 тисяч доларiв, тодi у нього буде стимул викладатися, творити i продукувати якiсний матерiал для дорослого футболу.

От кажуть, що «Ворскла» за Безуса править дуже багато. А я вважаю, що це нормально. Не думаю, що «Металiст» i «Динамо» за своїх легiонерiв платили менше, навпаки, йшлося про десять i бiльше мiльйонiв євро. А вони хочуть узяти Безуса на халяву, та ще й платити йому в десять разiв менше, анiж iноземцям. Цей синдром меншовартостi українцiв слiд долати.

- Чи можна суто з українцiв створити таку команду, яка не поступалася б нинiшнiм легiонерським «Шахтарю» чи «Металiсту»?

С. Ковалець:

- Ну ми ж пам'ятаємо «Днiпро» Кучеревського чи «Динамо» Лобановського. Щоправда, там виступали футболiсти, яких виховали ще за радянської футбольної системи. Нинi це зробити важче, бо ми дотепер пожинаємо плоди її розвалу. Але пробувати можна.

В. Грозний:

- Важко, але... Чи можна нинiшнє «Динамо» уявити без Шовковського, Ярмоленка, Гусєва, Шевченка, Михалика, Алiєва? Важко. А без Вукоєвича, Данiлу Сiлви чи Бетао? Легко! Як бачите, тут першу скрипку грають саме українцi, чого не скажеш про «Шахтар» чи «Металiст».

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Хоккей | 03 мая 2024, 21:47 20

Украина стала лучшей командой Дивизиона 1B

Комментарии