Власть боится футбольных фанатов

Украинских ультрас начали вызывать на «профилактические беседы»

У Львові, Дніпропетровську, Запоріжжі та Луцьку правоохоронці почали викликати футбольних фанатів на «профілактичні співбесіди». Головна думка, яка доноситься до вболівальників, «зникніть і не вилазьте». Про це пише Богдан Буткевич у черговому числі Українського тижня.

«Річ у тому, що теперішнє керівництво держави дуже хворобливо ставиться до будь-яких потенційно небезпечних у протестному плані організованих груп», - стверджує соціопсихолог Сергій Таршинський. «А футбольні фанати є дуже згуртованими та організованими. І як тільки вони показали чітко своє ставлення до нинішньої влади, та одразу відреагувала так, як уміє: треба мочити, поки ті не приєдналися до організованого опозиційного руху. Тому замовлення на тиск на них йде із самого верху, від тих людей, хто курирує у владній команді суспільний сектор», - додає він.

Працівник Головного слідчого управління МВС на умовах анонімності розповів Тижню, що в ході справи про побиття Андрія Саламатова (який зірвав прапор із зображенням Романа Шухевича під час матчу між київським Динамо та львівськими Карпатами) правоохоронцям було наказано вийти на людину, яка запустила в маси речівку «Спасибо жителям Донбасса...».

«Нам зателефонували з Адміністрації президента після того, як відповідний ролик почав гуляти в інтернеті. Доволі різко дали зрозуміти, що «або ми цих говнюків прижучимо», або, мовляв, багатьом доведеться шукати нову роботу. Власне, ми фанатами займаємося давно, у кожному великому місті створені відповідні бази. Але тепер нам дали чітку команду: вони мають стулити рота», - стверджує співрозмовник Тижня.

Щоправда, відзначає автор, є ще один аспект проблеми, зовсім не політичний. Питання в тому, хто забезпечуватиме охорону об'єктів футбольної першості Європи 2012 року. Адже, згідно з правилами УЄФА, безпосередньо на стадіонах перебувають не працівники правоохоронних структур, а так звані стюарди, які на заході є фактично окремою професією. Себто фахівці з безпеки проведень масових заходів. Зрозуміло, що в Україні професійних стюардів немає і навряд чи їх встигнуть підготувати до початку Євро. Тому вже давно ведуться розмови про те, що в їхній ролі у відповідній уніформі на стадіонах і біля них виступатимуть працівники МВС.

Як відзначає автор, таке палке бажання обслуговувати матчі першості в наших міліціонерів викликане не так любов'ю до футболу, як прагненням освоїти чималі кошти, які виділить і УЄФА, і оргкомітет Євро-2012 на охорону.

Тиждень

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 04 мая 2024, 13:35 5

Команды проведут матч 36-го тура сезона-2023/2024

Комментарии