Приключения запорожского Металлурга в Чапаевке

Обзор 10-го тура первой лиги Украины

Лідер знову змінився - запорізький «Металург» перебував на першій сходинці лише чотири дні, після чого доволі сенсаційно поступився у Чапаївці другій динамівській команді. Хоча чому сенсаційно? Це вже другий невдалий виїзд команди Сергія Зайцева до Київщини (21 серпня «Металург» програв у Білій Церкві місцевому «Арсеналу» - 1:2), тому варто, мабуть, казати про якусь певну тенденцію. І хоча за результатами гостьових матчів запорізький клуб лишається третім у цьому чемпіонаті (дев'ять очок, кращий показник лише у «Говерли-Закарпаття» та «Севастополя»), «Динамо-2» може похвалитися впевненою грою на власному полі, де підопічні Андрія Гусіна здобули чотири з п'яти своїх перемог. Виграли кияни і цього разу - за рахунок чергового, п'ятого за ліком, голу Володимира Коваля, котрий увійшов до когорти кращих снайперів сезону.

«Ми були добре організовані, - ділився думкою після перемоги Гусін. - Трохи перебудували гру у порівнянні з минулим матчем у Одесі. Розуміли, що граємо з лідером і знали всі сильні сторони і власні, і суперника, намагалися нейтралізувати небезпечних виконавців «Металурга», нав'язати щільну гру в обороні, що нам вдалося зробити, і небезпечно контратакувати. Це вдавалося не завжди, хоча після перерви в нас було декілька небезпечних атак, під час яких ми могли забити ще не один м'яч».

Двома днями раніше «Говерла-Закарпаття», яка минулого туру зазнала сенсаційної поразки у Добромилі від «Львова» (0:1), приймала алчевську «Сталь» і знову відірвалася від «Металурга» на три очки. А от команда Анатолія Волобуєва останнім часом ніяк не може здобути перемогу, не вдалося цього зробити «сталеварам» і в Ужгороді (0:1, Щедраков після подачі кутового влучно пробив з близької відстані), і наразі безвиграшна серія алчевців досягла відмітки у вісім матчів. Це повторення антирекорду сезону, який раніше належав «Енергетику».

Трохи менша безвиграшна серія у вінницької «Ниви» - шість матчів поспіль, вінничани програли чотири з шести зустрічей (ще дві звели унічию). Не став стимулом для підопічних Олега Федорчука і факт Дня міста, який відзначала Вінниця, - так слабко «Нива» у цьому чемпіонаті вдома ще не грала. Господарі створили дуже мало гольових моментів, щоб розраховувати хоча б на нічию. До того ж на 41-й хвилині подоляни лишилися у меншості після вилучення Павла Новицького. А буковинці, які на той момент вже встигли відкрити рахунок (Олександр Семенюк пройшов флангом та віддав точний пас на Тараса Яворського), закріпили успіх після розіграшу кутового - центральний захисник Сергій Басов встановив остаточний рахунок у матчі - 0:2.

Другий поспіль хет-трик оформив відомий бомбардир, колишній гравець збірної України, кращий снайпер вищої ліги сезону-2004/2005 Олександр Косирін. Минулого туру він тричі забив у ворота «Динамо-2» («Одеса» виграла - 4:0), а цього разу розстрілював ворота Андрія Череднюка - до речі, одесита. Перший гол Косирін міг забити вже на 18-й секунді, але програв дуель голкіперу, проте через кілька десятків секунд досяг свого після передачі Валентина Полтавця. Оборона «Львова» тріщала по швах і на 16-ту хвилину рахунок був вже 3:0 на користь гостей (Полтавець влучив у ціль ударом з лінії карного майданчика, а для Косиріна ідеальну ситуацію створив Платунов).

Наступне взяття воріт нечисленні глядачі у Добромилі побачили вже наприкінці другого тайму. Спочатку помилка Анатолія Опрі призвела до того, що господарі зусиллями Володимира Заставного та Віталія Грицая відіграли один м'яч, але потім той же Опря розпочав атаку, яку продовжив Олександр Степанишин, а завершив Косирін. Хет-трик допоміг 34-річному форварду «Одеси» закріпитися на чолі списку топ-снайперів чемпіонату (дев'ять голів). Його найближчий переслідувач - ще один одесит, 36-річний Полтавець (сім).

Нарешті забив з гри «Севастополь». За останній місяць команда Олександра Рябоконя занесла собі у актив лише два м'ячі, але один з них - автогол охтирця Віталія Розгона, а другий з пенальті провів Бесарт Ібраїмі. У звітному турі македонський форвард відзначився знову - реалізував вихід сам на сам з голкіпером «Зірки» Андрієм Товтом - 1:0. Севастопольці повертаються у боротьбу за путівки до Прем'єр-ліги, а кіровоградці, яких у третій декаді серпня очолив Ігор Жабченко, продовжують вносити корективи у свій склад - до команди долучилися півзахисники Андрій Шибко та Франк Онгфіанг, з'явився у заявці досвідчений захисник Дмитро Гололобов.

У Білій Церкві місцевий «Арсенал» та харківський «Геліос» обмінялися голами (причому у складі гостей забив Олексій Кривошеєв, який ще восени минулого року виступав саме у «Арсеналі») - 1:1, а у Донецьку та Миколаєві суперники нагородили глядачів зливою голів. Цікаво, що і там, і там господарям поля довелося демонструвати характер під час гри.

В Донецьку першим відзначився бурштинський «Енергетик» (Ігор Семенина), а «Олімпік» зумів відігратися лише на початку другого тайму. Але голів Івана Матяжа та Вадима Шавріна могло б не вистачити для перемоги, адже за 12 хвилин до завершення гри нічийний рахунок встановив Ігор Гребинський. Вирішальним у двобої виявився постріл Олега Кошки на 90-й хвилині - 3:2.

Сюжет матчу у Миколаєві трохи відрізнявся від донецького: господарі зусиллями Дмитра Бровкіна повели у рахунку, але згодом «Кримтеплиця» вшосте у цьому чемпіонаті отримала право на пенальті (це рекорд сезону у першій лізі, найближчі переслідувачі кримчан у цьому рейтингу били 11-метрові вдвічі менше). Ігор Малиш не схибив, а на початку другого тайму Тарас Михайлюк вивів «тепличників» вперед, проте новачки команди Руслана Забранського - Олександр Ліщук та Андрій Ковальов - оформили перемогу (3:2) та підняли «Миколаїв» з останньої сходинки у турнірній таблиці.

www.pfl.ua

Источник Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 30 апреля 2024, 17:43 11

1 травня встретятся: Динамо – Верес, Черноморец – Шахтер

Комментарии