Фанат Карпат: «Мы вели себя спокойно и адекватно»

Выезд на матч с «Динамо» был одним из самых организованных за историю фан-движения «Карпат»

Неприємна історія трапилася перед матчем між «Динамо» та «Карпатами». «Беркут» затримав фанатів зі Львова і не пускав їх до міста. Детально про це, а також про лікування фаната «Карпат» Артура «Рижого» та про інші фанатські події розповів один з лідерів «зелено-білих» фанів Джордан.

- Виїзд на матч з «Динамо» був одним з найбільш організованих за весь час існування нашого руху. ФК «Карпати» надіслав офіційного листа в «Динамо» (що зараз взагалі жоден клуб не робить) про те, що в Київ їде 95 уболівальників. Також вперше ми погодилися на те, щоб з нами в автобусі їхала міліція для забезпечення порядку. Такого ніколи не було. Ми на все погодилися і поводились спокійно та адекватно. Коли під'їжджали до Києва, нас зупинив «Беркут» і сказав почекати дві хвилини. Згодом підійшов їхній начальник і заявив, що ми будемо тут стояти аж до початку матчу. І якщо бодай хтось один спробує самостійно дістатися до Києва, всі автобуси розвернуться і поїдуть у Львів. На запитання, «Чи ми затримані?», сказали, що ні. Такою ж була відповідь на запитання, чи можемо, в такому випадку, їхати. З усіма питаннями нам порадили звертатися до найвищого керівництва МВС. Причину нашого затримання вигадували щогодини. Спершу це було «навчання по підготовці до Євро». Потім сказали, що в Києві напружена політична ситуація і туди їхати небезпечно. Закінчилося тим, що вони нас затримали для нашої ж безпеки. Повний маразм... Згодом під'їхали журналісти з чотирьох каналів та один народний депутат. Він сказав, що «Беркут» порушує закон, ігноруючи статтю Конституції про вільне пересування. Але і їх слухати не хотіли. Перші півгодини ми чекали, а потім наші хлопці по одному почали ловити машини та маршрутки. «Беркут», якщо це бачив, зупиняв автівки і силою витягував фанатів. Після цього їх закривали в автобусі і не випускали. Ми почали зв'язуватися з керівництвом «Карпат», міліцією, Прем'єр-лігою, робили все, щоб нас пустили. Бо ми не були ані п'яними, ані агресивними. Зрештою, почали втікати. Але ті, кому це вдалося, все одно пропустили товариський футбольний турнір з фанатами «Динамо», присвячений пам'яті двом загиблим побратимам. Нагадаю, що недавно загинув відданий уболівальник «Карпат» Сашко Шаленний.

- Скільком фанатам вдалося втекти?
- Близько 70-ом з 95-ти. Люди в нас швидкі і винахідливі. «Беркут» погрожував: якщо вони не вернуться, то решта поїде назад. Але невдовзі зі Львова приїхало керівництво «Карпат». Були ще й наші карпатівські відеокамери. Після цього «Беркут» погодився відвести нас на стадіон. До міста було їхати хвилин п'ятнадцять, але «Беркут» навмисно рухався з мінімальною швидкістю. Вони відверто тягнули час як могли, ніби чогось боялися. Мене ще роздратували журналісти з одного зі столичних телеканалів, які питалися, чи ми їдемо на мітинг у підтримку Юлії Тимошенко. Це повна маячня, ми всі з розами і в футболках, ми на футбол їхали!

- Чим усе закінчилося? Вам вдалося потрапити на сектор?
- Після втручання керівництва ми поїхали. Добралися до стадіону за півтори години до матчу. Як завжди, вже за годину ми активно готувалися до підтримки команди.

- Фанати «Карпат» підготували кілька нових банерів...
- «Ласкаво просимо до раю» - це один з них. Ми спеціально його готували. Дістали фото і відео зі стадіону «Динамо», щоб знати, як його розмістити. Дзвонили до офіцера служби безпеки киян, щоб він відігнав швидку і пожежну від нашого сектору, бо вони можуть заважати. Так ми хотіли показати, що є гостинними. Ми завжди раді бачити динамівців у себе. Інший банер був скерований проти натуралізації. Цю акцію підтримали фанати всіх клубів Прем'єр-ліги. У нас є свої гравці, не потрібно натуралізовувати іноземців.

- Як проходить збір коштів на лікування фаната «Карпат» Артура «Рижого»?
- Життя близької людини дорожче за всі гроші. Фанати поставилися дуже серйозно до цього питання. Були зібрання лідерів усіх груповань, де висловлювалися можливості допомоги. Ми домовилися з футболістами, що після матчу в Дубліні вони свої футболки віддадуть нам, кожну з яких виставимо на аукціон. Всі виручені гроші віддамо Рижому. Самі футболісти та тренери також фінансово долучилися до лікування. Висловлюємо подяку вболівальникам з інших міст України: Києва, Дніпропетровська, Луцька, Миколаєва, Тернополя, Стрия, Золочева... Мені важко назвати усі міста, бо гроші надходять переважно на електронний рахунок. Ми поставили за мету зібрати 100 тисяч гривень. І я впевнений, що такими темпами ця сума збереться вже за два-три тижні. От зараз ми привезли серйозну допомогу від фанатів «Динамо». Загалом зібрали вже близько 75-ти тисяч гривень.

- Українська діаспора в Ірландії до цього також долучилася...
- Так, багато українців про це знали. Як тільки почався матч, вони питали, кому давати гроші. Щиро вдячні їм за підтримку.

- Чим львів'ян має зацікавити фільм «Останній аргумент», прем'єра якого відбудеться цього тижня?
- Цей фільм зламає стереотип про фаната, який постійно п'є, б'ється та лається. Більшість ЗМІ висвітлюють будь-які сутички на стадіоні чи за його межами так, ніби у всьому винні фанати. Переглянувши цей фільм, ви зрозумієте, що насправді все не так.

Інформаційний центр ФК «Карпати»

Михаил Шаповалов Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 06 мая 2024, 12:08 6

Известный тренер считает, что коуч рассчитывает получить работу в «Полесье»

Комментарии