Олег КУЗНЄЦОВ: "П’ятого червня планували зіграти зі швейцарським пивзаводом"

Олег Кузнєцов упевнений у чемпіонстві "Динамо"

Олег Кузнєцов, 43 роки, під час ігрової кар'єри виступав за три збірні - СРСР, СНД та України. З останньою він пов'язаний і донині. Тепер уже як асистент головного тренера збірної Олега Блохіна.

- Ви перенесли наше інтерв'ю на один день, тому що приймали японських журналістів. Про що йшлося?
- Японці пишуть оглядові статті про учасників фінального турніру Кубка світу. Випитували про стосунки футбольних збірних України та Росії, про відносини між країнами, хотіли нас лобами зіштовхнути. Згадували розпад СРСР і цікавилися, чому українці гратимуть на Кубку світу, а росіяни - ні. Що міг відповісти? Сказав, що повною інформацією щодо стану справ у російській збірній не володію, мені своїх турбот вистачає.

- Ви стежите за збірною Саудівської Аравії, яка є одним із наших суперників на Кубку світу. Що скажете про цю "темну конячку"?
- Два матчі аравійців переглянув "уживу". На ще двох побуваю: 11 травня вони грають проти голландців, а 31-го - проти румунів. Аравійці не перемогли в жодному з товариських матчів, однак грають підопічні Пакети цілком пристойно. Інша річ, що вони тільки шукають свою гру. Команду очолив новий тренер. Йому необхідно провести побільше товариських матчів, щоб визначитися з оптимальним складом.

- Після закінчення відбіркового циклу в збірній не з'явилося нових імен. Це вас тривожить?
- Тренерський штаб був готовий до цього. Крім того, вважаю, етичним буде повезти на Кубок світу тих людей, які завоювали це право у відбіркових матчах. От іспанці зараз оголосили список із 33 футболістів. І якщо вони всі раптом травмуються, їм знайдуть рівноцінну заміну. А нам де її взяти?

- Позиція правого захисника досі проблемна?
- Усі чомусь зациклюються на цьому і забувають, що в нас і з лівим флангом проблеми. Маємо одного динамівця Несмачного, який не завжди потрапляє до основного складу свого клубу. Взагалі ж захисник має кваліфіковано зіграти на будь-якій позиції - чи у центрі, чи на фланзі.

- Футболісти, які виступають у російському чемпіонаті, можуть допомогти збірній?
- Твердо скажу про одного - Гусіна. Думаю, буде у нашій обоймі й Калиниченко. Переглядали Білецького. Але навряд чи він здатний посилити командну гру.

- Бюро Професійної футбольної ліги вирішило, що чемпіонат України фінішує не 14, а 10 травня. Це позитив?
- Однозначно. І не думаю, що для виявлення переможця потрібно буде проводити "золотий" матч. Упевнений, що "Динамо" стане чемпіоном після закінчення 30 туру. Можливо, і не достроково, але вдома підопічні Дем'яненка "Шахтареві" в останньому турі не програють.

- Як тренерський штаб збірної скористається "зайвими" чотирма днями?
- Поки що не вирішили. Можливо, дамо людям відпочити. Попередньо, 18 чи 19 травня, поїдемо на відновлювальний збір до Туреччини. 26-го повертаємося, а 28-го зіграємо товариський матч. Є два приводи: день Києва та проводи збірної до Німеччини. Поєдинок відбудеться на "Олімпійському", а суперника ще не визначено.

- Перед стартом на Кубку світу українці зіграють з Італією, Ліхтенштейном та Люксембургом. Чому обрали ці команди?
- Нам потрібні різні за класом суперники. З Італією, 2 червня, на поле вийде основний склад. П'ятого числа ми взагалі планували зіграти з якимось швейцарським пивзаводом. Так що Ліхтенштейн не найгірший варіант. Перевіримо резерв. А 8 червня з Люксембургом виступить змішаний склад.

- Наша команда стартує на Кубку світу однією з останніх. Це добре чи погано?
- Хто ж його знає? Можливо, хлопці й "перегорять". А можливо, заспокояться, якщо в перших матчах будуть сенсації, які зайвий раз підтвердять, що з усіма можна грати на рівних.

- Як футболіст ви виступали на двох Кубках світу. Які спогади?
- Особливих немає. За місяць до старту "зачинялися" на базі в Новогорську. У 1986-му в Мексиці та за чотири роки по цьому в Італії жили у горах. Кубок світу - це свято для уболівальників, а не для футболістів. Приїхали на стадіон, зіграли і поїхали.

- Із "Динамо" ви перейшли до шотландського "Рейнджерс". Чому?
- Інших конкретних пропозицій не було. Шотландія, ясно, не СРСР, там рівень вищої ліги як першої союзної. Один "Рейнджерс" тоді був, "Селтік" на спаді. Напівпровінційні стадіони, у деяких містах роздягалися ледь не в бараку. Зате і свободи більше мали: зіграв матч - і вільний. Тоді в "Рейнджерс" 13 основних футболістів було: 11 на полі й два в запасі. Тільки вони й отримували преміальні.

Після завершення ігрової кар'єри Кузнєцов тренував столичний ЦСКА. Каже, що то був унікальний досвід - працювати без зарплати. Потім був асистентом Олексія Михайличенка в "Динамо". Коли того звільнили, пішов і Кузнєцов. "Не міг вчинити інакше, - пояснює. - Мене ж саме Михайличенко запросив до клубу".

Роман ШАХРАЙ, Газета по-українськи"

Досье

Олег КУЗНЄЦОВ народився 22 березня 1963 року в Чернігові.
1982 - перейшов до київського "Динамо".
1986 - виграв Кубок кубків.
1988 - став віце-чемпіоном Європи.
1990 - перейшов до шотландського "Глазго Рейнджерс".
1994 - перейшов до ізраїльського клубу "Маккабі" (Хайфа).
2001 - головний тренер київського ЦСКА.
2002-2004 - помічник головного тренера "Динамо".
2002 - працює у тренерському штабі збірної України.
Чемпіон СРСР (1985, 1986, 1990), Шотландії (1992, 1993). У чемпіонатах СРСР провів 181 матч, забив 15 м'ячів. За збірну СРСР зіграв 63 матчі, забив 1 м'яч.

Динамо Київ від Шуріка

Источник Динамо Киев от Шурика
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 30 апреля 2024, 20:05 1

Также сообщается, что старт сезона был сдвинут на неделю