Доукомплектуватися – і курс на першу лігу!

Керівники ПФК «Суми» підвели підсумки осінньої частини сезону

Новий футбольний сезон для ПФК «Суми» є багатообіцяючим. Команда не лише зберегла прописку в другій лізі, а й, «підсилившись» серйозним інвестором, має амбітні плани на чемпіонат. Не випадково ж до Сум запросили на посаду головного тренера Ігоря Жабченка, котрий із кіровоградською «Зіркою» пройшов шлях від другої ліги до першої.

Результати не забарилися. Доукомплектувавшись нашвидкуруч, сумчани за підсумками літньо-осінньої частини сезону лише на кілька очок відстають од лідера. Про те, як пройшов цей відрізок чемпіонату, на підсумковій прес-конференції розповіли генеральний директор клубу Вадим Гордієнко та головний тренер Ігор Жабченко.

-Як прокоментуєте виступ команди в осінній частині чемпіонату?


-І.Ж. Хотілося б, звичайно, очолювати турнірну таблицю з чималим відривом від суперників. Але ви знаєте, що колектив зібрався за 5-7 днів до початку чемпіонату, й те завдання, яке ми перед собою поставили - бути серед лідерів і відставати від команди, котра очолить турнір, з мінімальним відривом, - у принципі виконали. Проте все, що планували, пройшло не зовсім так, як того б хотілося. Перш за все, це стосується трьох домашніх нічиїх. Гадаю, що якби ми виграли ці матчі, то були б нагорі турнірної таблиці. Загалом же, свій виступ оцінюємо на четвірку з мінусом. Добре, що за короткий час нам усе ж вдалося зібрати певну групу людей, які допомогли виконати те завдання-мінімум, яке ми поставили перед собою. Нині в нас буде велика перерва, тож матимемо вдосталь часу для того, щоб справді зібрати вже ту команду, яка вирішуватиме завдання виходу до першої ліги.

-Команда зіграла стабільно, досягла хороших результатів як удома, так і в гостях. Який головний показник став визначальним?


- І.Ж.
Гадаю, що зібралися ті футболісти, які прислухалися до наших порад і виконували ті вимоги, які перед ними ставили. Не все так добре було спочатку, бо деякі гравці звикли до одного футболу, а моя концепція - грати першим номером в атакувальнии футбол. Тож потрібні були такі гравці, які відповідають цьому рівню, тобто технічні, які вміють думати. Вважаю, що саме на досвідчених футболістах мусить будуватися команда, а молодь повинна рівнятися на них. До того ж, нам бракує кваліфікованіших футболістів, аби ті моменти, які ми створювали в домашніх іграх, були реалізовані.

-У яких матчах команда показала футбол високого рівня, а в яких їй це не вдалося?


- І.Ж.
Не скажу, що ми провели ці матчі на високому рівні, але до кінця чемпіонату наша команда справді функціонально вже була підготовлена. А коли «Скалі» поступилися, тоді гра залишала бажати кращого. З одного боку, це добре, що ми побачили в зустрічі зі «Скалою», на що здатні, тому зробили оперативні висновки, й шестеро хлопців одразу залишили команду. У домашній грі зі «Скалою» нічия була зумовлена тим, що троє-четверо гравців не змогли взяти в ній участь. До того ж, «зламався» Віталій Розгон. А в команді було всього 14 гравців, тому кадрові проблеми не минули безслідно. З чернігівською «Десною» гра була бойовою, хоча нам так і не вдалося втримати перемогу. Та, загалом, ми впоралися, тож різниця в три очки - це оптимальний варіант для того, щоб потрапити до першої ліги.

-Кого з футболістів хотіли б відзначити?


-І.Ж. Нікого не хотілося б відзначати. Так, можливо, не все в нас виходило, але вся команда жила однією метою і робила все можливе задля її досягнення, за що я вдячний хлопцям.

- Чи збираєтеся підсилювати команду? Робитимете ставку на сумських футболістів чи на гравців інших клубів?

- І.Ж.
Підсилюватися ми, звичайно, збираємося. Шукатимемо майже шістьох кваліфікованих футболістів. А щодо сумських виконавців, то мені говорили, що є 60 гравців. Назвіть мені хоча б 10. Це не так уже й важливо, звідки футболіст: сумський чи не сумський. Цього я не розумію. Я народився в Києві, а грав за різні клуби - «Чорноморець», «Шахтар», «Кремень», «Ротор». Я що, став гірше грати від цього!

- А якщо раптом у команди виникнуть фінансові проблеми і футболісти, яких ви запросили, відмовляться виступати, хто тоді гратиме?

- І.Ж. Гадаю, що в нас буде стабільне фінансування.

-Чи може команда цим складом гідно виступити в першій лізі?

- І.Ж. Нижче 15-го місця ми б не опустилися.

- Як ви вважаєте, вихід до першої ліги не буде передчасним, особливо, якщо брати до уваги стан інфраструктури клубу?


-І.Ж. Не думаю. Важливо, аби була стабільність у клубі. Жодних перешкод немає для того, щоб під час зимового антракту створити команду, яка входила б до десятки навіть у першій лізі. Повторюся: головне - стабільність, аби все своєчасно виплачувалося. Ви ж, напевно, чули, що нам обіцяють побудувати поля?

-В.Г. Якщо команда все-таки вийде до першої ліги, то це вже буде стимулом для того, щоб швидше працювати над нашою інфраструктурою: будувати поля, базу, створити дитячу школу на базі клубу і тому подібне.

- Клуб планує організовувати виїзди вболівальників на гостьові матчі?

-В.Г. Плануємо, але цього сезону ми виступаємо в групі «А», тож більшість наших виїздів є дальніми. Проте в найближчі міста ми плануємо організовувати виїзди сумських уболівальників. І ми усвідомлюємо, що це дуже важливо для перемоги команди.

-Як проходитиме підготовка до весняної частини чемпіонату?

-І.Ж. Зберемося в лютому в Сумах. До березня працюватимемо над функціональною підготовкою гравців, як то кажуть, «набігатимемо кілометраж». Усе це відбуватиметься паралельно з тренажерним залом і заняттями в басейні, а також - аеробікою. Далі плануємо провести три підготовчі збори в Нікополі. Маємо вдосталь часу, аби команда у відмінній формі підійшла до весняної частини чемпіонату.

-Уже можете сказати, які гравці від вас підуть, яких буде відраховано, а які прийдуть у команду?

- І.Ж.
Поки лише четверо залишили команду. Останніх відраховувати не будемо. Прибирати й набирати нових гравців просто немає сенсу. Потрібні точкові кадрові вливання, аби, навпаки, - підсилити команду.

-Ви не помилилися, коли відрахували з клубу Бундаша, котрий був одним із лідерів і диспетчером команди?

- І.Ж. Коли я був ще тренером кіровоградської «Зірки», Славик Бундаш травмував коліно. Деякий час він лікувався в Кіровограді. Очоливши ПФК «Суми», я зіштовхнувся з такою ситуацією, що когось потрібно було заявляти й підсилювати команду. Ми заявили Бундаша, адже він досвідчений футболіст, який дуже мені допоміг у Кіровограді. Слава перейшов до нашого клубу, але його травма коліна давала про себе знати, та й вік про себе нагадував. У грі з чернігівською «Десною» й на тренуваннях, спостерігаючи за ним, я зрозумів, що травмоване коліно не дозволяє йому грати на повну силу. А що стосується Бермудеса й Марченка, то я не шкодую. Це не мій стиль футболістів.

-Як збираєтеся залучати вболівальників на стадіон? Адже три тисячі для Сум це замало...

-В.Г. Ви ж знаєте, що найкращою рекламою для того, щоб залучити глядачів на стадіон, є гра команди, малюнок гри, результат, місце в турнірній таблиці. Вважаю, що це найвагоміші аргументи, які мають привабити глядачів. Коли все буде в одного господаря (стадіон і клуб), то буде реклама в інших масштабах і в іншому стилі. Нині ж, як ви знаєте, рекламою клубу займається ВАТ «Спартак», який не в усіх районах міста надає інформацію про матчі. Гадаю, це велика робота. Центральні вулиці та проспекти мають бути устатковані банерами з рекламою клубу, анонсами матчів. Багато є таких ідей і розробок, отож якщо все буде так, як ми плануємо, то з нового чемпіонату станеться новий підхід до цієї справи.

- А як вирішуватимете питання з автобусом?

-В.Г. На сьогоднішній день керівництво «СНПО ім. Фрунзе» підготувало лист голові правління ВАТ «Сумихімпром» з проханням продати автобус баскетбольного клубу. Нині чекаємо відповіді. Якщо не отримаємо позитивної відповіді в письмовій формі, то в нас є ще кілька інших варіантів. Ми плануємо до нового року все-таки придбати автобус.

-А з тренувальними полями як бути?

-В.Г.
Ми ще раніше розмовляли з Миколою Івановичем Желізним про те, що є хороше місце в парку імені Кожедуба, за стадіоном «Ювілейний», біля літнього кінотеатру. Там можна розмістити два футбольних поля: одне зробити зі штучним покриттям, інше - з натуральним. Тобто такі місця є, лише потрібно все це узаконити, і з весни вже можна починати роботи. А доти тренуватимемося в Сироватці.

-Чи плануєте випуск атрибутики з символікою клубу?

-В.Г. Над цим питанням ми вже попрацювали, й на сьогоднішній день першу частину грошей вже перераховано за атрибутику. Ми ще працюватимемо над питанням, аби атрибутика перебувала в повному обсязі й була цікава для всіх. Нам уже передали двадцять шарфів з символікою клубу. Зрозуміло, що ці шарфи я презентував шефам, спонсорам. Це була перша частина. Будуть ще шарфи. Можливо, вже 1 грудня в офісі клубу можна буде і придбати ці речі. Продовжуватимемо працювати в цьому напрямі, бо навіть такі дрібниці приносять радість уболівальникам клубу.

-Де плануєте продавати атрибутику?

- В.Г. Спочатку це можна буде робити в офісі футбольного клубу. А взагалі плануємо з початку чемпіонату поставити намет, де й відбуватиметься реалізація цієї атрибутики.

-Які позиції вимагають підсилення?

- І.Ж. Усі. Потрібні центральний оборонець, центральний півоборонець, нападник.

-Скажіть, чому Дмитро Бермудес не потрапляв до основного складу команди, адже він у минулі роки вів команду вперед, був її диспетчером...

-І.Ж. Я ще раз повторюю - це не мій стиль футболіста. Я не люблю повільних гравців, які не відбирають м'яч. Якщо він забиватиме по два м'ячі в кожному матчі, тоді звільнимо його від відбору м'яча.

-Хто в клубі диспетчер, який зв'язує захист з півзахистом та нападом?

- І.Ж. У нас є команда, командні дії, але нам потрібен час, аби знайти таку людину. Шукатимемо.

- Які довгострокові плани має команда, крім футбольних?


-В.Г. Якщо ми прагнемо вийти до першої ліги, то це свідчить про те, що вже зробили крок уперед і до чогось прагнемо. Зрозуміло, що концепція має бути такою: команда виходить до першої ліги, в ній вона повинна пограти сезон-два, завоювати місце в десятці, а далі в п'ятірці. Потім усе залежатиме від господаря клубу, наскільки дозволяють його амбіції. Знаю, що в цієї людини амбіції є. За Ігоря Жабченка як тренера я впевнений. Мене більше хвилюють інші питання: матеріально-технічна база, ДЮСШ при клубі, автобус тощо. Нам потрібно більше над цим працювати. Якщо будуватимемо тренувальні поля й базу, то споруджуватимемо їх на перспективу. На сьогоднішній день я зробив невеликий кошторис бюджету клубу наступного року, аби 2011-го ми змогли на першість області заявити ПФК «Суми-2» (хлопці 1993 і 1994 р.н.), які гратимуть у цій команді. Ми відбиратимемо юнаків зі всієї області - молодих і талановитих, аби їх можна було потім залучати в основну команду. Тим паче, що ліміт наступного року є. Його ми закінчуємо відбором хлопців 1992 р.н., далі - 1993 р.н. Тому, думаю, господарі й інвестори дадуть нам гроші (усна домовленість є), аби ми заявили команду, яка гратиме в першості області.

-Скажіть, наскільки господар команди цікавиться справами клубу? Чи він телефонує вам?

-В.Г.
Ви знаєте, це людина іншого рангу, і телефонувати він мені не може. Костянтин Григоришин спілкується з дирекцією «СНПО ім. Фрунзе» і з Чернявським Віктором Івановичем, першим заступником губернатора. Він запитує про справи клубу, вони йому доповідають. А наше завдання - зробити так, щоб було більше позитивних доповідей.

Олександр ТРАВЯНКА, газета «Український футбол»

Александр Тишура Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 04 мая 2024, 19:59 0

Артем забил 20-й мяч в текущем сезоне Ла Лиги