Анатопій БУЗНИК: «Голос сів, мізки киплять»

Відомий спеціаліст очолив кіровоградську «Зірку»

І як тільки футболісти готувалися до сезону?..

-Анатолію Івановичу, чим керувалися, коли вирішили очолити аутсайдера першої ліги?

-Річ у тім, що тренерська робота має бути постійною, а не епізодичною. А в клубі можна легше втілити в життя всі свої знання та наміри, адже на відміну від формату роботи в збірній, в клубі я маю змогу підготувати гравців за власним баченням, а не налаштовувати їх на гру на окремих короткотривалих зборах.

- З яким настроєм футболісти сприйняли зміну тренера?
-Тут і говорити нічого: переважна більшість нинішніх гравців «Зірки» працювали зі мною в різних за віком збірних України: ті ж Стоян, Смалько та Бідненко були в моїй збірній ще 1997 року, коли я вперше очолив юніорську збірну України U-16. Деякі гравці працювали під моєю орудою в студентській збірній, як-от Луценко та Остроушко. Тобто, нічого незвичного не відбулося ні для гравців, ні для мене, адже більшість із підопічних були на різних етапах у моєму житті.

- Не боялися, що прийдете, й просто заплямуєте свою, роками зароблену, хорошу репутацію?

- А хто сказав, що вона в мене хороша?

-За вас говорять ваші здобутки...
- Були досягнення, а отже, неодмінно вони будуть і з цією командою! З такими гравцями, як Пінчук, Атаєв і Ситник, можна вирішувати серйозніші завдання, аніж вести боротьбу за виживання.

-Перша основна проблема в клубі, з якою зіштовхнулися?

-Тактична, функціональна та психологічна неготовність футболістів. Гравці були дуже морально пригнічені, а їхні кондиції, м'яко кажучи, були на дуже низькому рівні. Не знаю, як вони взагалі готувалися до сезону?!

-Чи має клуб проблеми з інфраструктурою?
-Таких проблем немає, мабуть, тільки в «Динамо», «Шахтаря» та «Дніпра». Навіть в інших команд прем'єр-ліги вони є, тож що говорити про «Зірку»? Але ці проблеми можна вирішити за бажання керівництва. Нині у нас є непоганий стадіон, база, де мешкає команда. Єдина її проблема - відсутність висококласної кімнати для теоретичних занять. На жаль, тренувальне поле поки що не в тому стані, щоби продуктивно на ньому займатися. Гадаю, в майбутньому все поліпшиться.

-На кому лежить відповідальність за провали «Зірки» на чолі з Дерибериним: на керівництві, гравцях чи тренері?
-Відповідальність не можна покласти на плечі однієї людини. Тренер завжди відповідає за результат, тому частка провини - його. Керівництву клубу треба було, мабуть, добиватися більшого й робити все, що від нього залежало - це вже їхні проблеми. Щодо гравців, то деякі матчі вони проводили на непоганому рівні, але тут існувала проблема низької реалізації моментів та поганої організації гри в захисті. Проблем справді було дуже багато, але вони можуть рано чи пізно з'явитися в будь-якій команді. Можливо, труднощі були через комплектацію складу, а тренер понадіявся саме на цих гравців. Можливо, не вистачило досвіду. Я, чесно кажучи, не надто хочу порпатися в проблемах минулого. Моє нинішнє завдання - якомога швидше вийти з цього скрутного становища.

Бідненко та Товт - новачки «Зірки»

- Ви вже могли помітити, наскільки президент клубу Микола Онул нині всебічно сприяє успіхам команди?
- Найбільша чеснота нашого президента те, що він не заважає тренерському складу реалізовувати ту програму, яку нині вибудувано нами в клубі. Він допомагає й шукає можливості поліпшення справ «Зірки».

-Які справи з фінансуванням у клубі? Перед футболістами боргів немає?
- Фінансувати нині за великим рахунком нема що. У нас є певні проблеми, але вони не такі гострі, як у більшості команд першості. Тож умови я назвав би не ідеальними, але, достатніми для того, аби ми нині не опинилися на останньому місці в турнірній таблиці. Якщо ж наш президент і керівництво міста захочуть, аби команда зробила значний крок уперед, це неодмінно станеться. Щодо футболістів я скажу так: вони заробили грошей дуже мало - лише за одну перемогу. Тому виплати цих преміальних - у стадії вирішення. Інших боргів я не помітив. Поки що... Річ у тім, що багатьох моментів я ще не знаю. Дайте мені час призвичаїтися.

-Дебютний матч на чолі команди ви провели прекрасно, перегравши «Ниву». Це був епізодичний сплеск емоцій гравців чи реальні можливості команди на даному етапі?
-Емоції. Саме завдяки ним нам вдалося досягти позитивного результату.

- 0:3 від «Динамо» продемонстрували вам, над чим треба працювати в першу чергу?
-Поразка в Києві показала, що мої хлопці можуть грати у футбол. Малюнок гри мене більш-менш задовольнив - ми мали кращий вигляд, ніж навіть у переможній грі проти «Ниви», але нас дуже серйозно підвів воротар. Із трьох пропущених м'ячів два абсолютно на його совісті. Воротар - не дарма півкоманди, тому тут є певні проблеми. Білошапка, до слова, грав через травму Коледи і не виправдав сподівань. Також я побачив, що функціональна готовність футболістів не на рівні першої ліги. Як наслідок - сім гравців нині в лазареті. На наступну зустріч важливо просто нашкрябати принаймні дванадцять гравців.

-Чи обговорювалася з начальством змога підсилити склад узимку?
-Ні. Нам потрібно не дивитися, що буде взимку, а зробити вже сьогодні все можливе, аби команда не затонула ще глибше. Ми займаємося систематизацією ігрового малюнку команди та навколофутбольних справ і прагнемо закінчити перше коло з певним очковим багажем. Щодо трансферів, то все це вирішуватиметься безпосередньо взимку, коли ми сядемо з президентом за стіл, подамо йому свою програму. Нам потрібно буде кардинально змінити підходи до комплектації складу, а для цього, звісно ж, потрібні будуть певні фінансові вливання. Нині ж нам вдалося підсилити команду двома вільними агентами: Бідненко та Товт відтепер виступатимуть за «Зірку». Обидва футболісти навряд чи потребують характеристики. Всі їх прекрасно знають.

Гарантую, що піднімемося в середину турнірної таблиці


- Чи є в «Зірці» нині футболісти, які не відповідають вимогам першої ліги?

- Так. Але прізвища я не називатиму, тому що саме з ними нам доведеться доплисти до берега, висушитися, а вже потім ми розпочнемо нове плавання. І бажано не в судні з пробоїнами... якщо ви мене зрозуміли.

-Ви встигли помітити, чи в структурі клубу є люди, яких не хотілося би бачити в ній?
-Немає. Всі відповідально ставляться до своїх обов'язків, будучи при тому кваліфікованими працівниками. Вони вкладають душу в «Зірку», але потрібно багато моментів удосконалювати. Перш за все, це стосується медичної служби, тому що у нас дуже багато проблем із травмованими футболістами.

-Загалом, ви прийшли рятувати «Зірку» від вильоту чи задля довготривалого процесу на перспективу?
-У моїй голові крутиться довгостроковий проект, і ми розмовляли про це з президентом. Загалом, тут і рятувати немає кого. Єдине, що нам потрібно, - вирішити кадрові проблеми, і ми відразу піднімемося як мінімум у середину турнірної таблиці. Це я вам гарантую. Наша робота та підхід до справи обов'язково принесуть свої плоди, тоді футболісти заграють осмислено, розуміючи все, що просимо демонструвати на полі.
Щодо перспектив, то з президентом узгоджено такий план дій: цього сезону ми комплектуємо склад, створюємо колектив. Наступного сезону хочемо бути у верхній частині турнірної таблиці - це наша мінімальна мета.. А якщо з часом все змінюватиметься в «Зірці» на краще - структура клубу та фінансування, - то будемо ставити й серйозніші завдання, на кшталт виходу до прем'єр-ліги. Але коли це буде, я сказати не можу.

-Три найближчі суперники «Зірки» - «Буковина», «Олександрія» та «Чорноморець», ігри з якими закриють перше коло розіграшу. Якої гри та результату вимагатимете від підопічних?
- Вимагати я нічого не буду. Бо вимагати можна лише, коли ти щось заробив, а тобі грошей не дають. Ось це - «вимагати». А тут ми поступово готуємося, проводимо доволі тривалі та корисні тактичні заняття. Я ж не чарівник, щоб зламати сірник, і одразу - чарівний міст. Ні. Це все титанічно важкий труд, якого було вдосталь за останній тиждень. У мене є досвід праці зі збірними командами, коли є невеличкий збір гравців, і відразу на четвертий-п'ятий день - гра. За таким принципом працюю й нині, наставляючи футболістів на правильну роботу, їм справді зараз дуже тяжко; адже потрібно ввібрати дуже багато інформації. У мене самого голос уже давно сів, а мізки киплять, але іншого шляху в нас немає. «Виживуть» найсильніші - ті, хто зрозуміють, чого від них очікують на футбольному полі.

-Як би ви охарактеризували гру, яку демонструють ваші команди і в який футбол гратиме «Зірка»?

-Головне у грі - гармонія. Я хочу бачити злагоджені дії в обороні та гостроатакувальну гру попереду. Футболісти мають осягнути принципи мого бачення футболу та поетапно прогресувати. Ще сьогодні в нас нічого не вийде. Потрібен час. Хоча вже сьогодні ми налаштовуємо футболістів на перемогу в кожному матчі. Якщо буде результат, то буде й розвиток, якщо ж ні, то ми всього лише гарцюватимемо на місці. Наразі, сподіваємося, що падіння ми вже зупинили, а загалом оцінять нашу роботу в майбутньому вболівальники.


Анатолій ВОЛКОВ, газета «Український футбол»

Александр Тишура Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Футбол | 04 мая 2024, 21:01 0

Артем отличился в очном матче команд на 4-й минуте поединка

Комментарии