Іван ШІЦ: «Запрошення Колліни незабаром дасть свої плоди»

Розмова з генеральним директором ужгородського «Закарпаття»

Після невдалого старту ужгородське «Закарпаття» поступово набирає ходи. Втретє поспіль закарпатці здобувають блискучу перемогу, причому в двох останніх поєдинках підопічні Гамули вирішували долю матчу вже в першому таймі. Чи достатній потенціал у команди для виконання поставленого завдання, та про інші футбольні теми веде розмову з «УФ» генеральний директор ФК «Закарпаття» Іван Шіц.

-Іване Тиберійовичу, чи здатне нинішнє «Закарпаття» зі своїм кадровим потенціалом досягти визначеної цілі - повернутися до прем'єр-ліги та хто буде головними конкурентами для вас у цій боротьбі?
-Гадаю, нинішній склад команди, без перебільшень, може це зробити. Є деякі позиції, котрі необхідно посилити, приміром, лівий край півзахисту. Нині непогану гру демонструють амбітні «Титан», вінницька «Нива», «Буковина». Але це лише амбіції, й незабаром все повинно стати на свої місця. Можливо, вже в наступному турі. Більш-менш реальними претендентами й нашими конкурентами на підвищення у класі є ПФК «Олександрія» та алчевська «Сталь» з амбітним Анатолієм Волобуєвим. Поки що ФК «Львів», за кадровим потенціалом, не дотягує до рівня прем'єр-ліги. На це реально налаштовується «Кримтеплиця» з Молодіжного, де є стабільне фінансування та належна інфраструктура.

-Початок сезону неприємно вразив - дві поразки ужгородців, але згодом, як-то кажуть, команда виправилась і порадувала вболівальників трьома яскравими перемогами. У чому причина невдалого старту?
-Поганим старт був лише у втраті очок. У першому турі хлопці поїхали в Олександрію і, схоже, ще до гри вважали себе переможцями, але не так сталося... Хоча, за грою, володінням м'ячем, ми переважали, а от забили нам через прикру помилку в обороні. Та й до дій арбітрів у цьому матчі багато запитань, але вони нам не підзвітні, нехай розбираються відповідні інстанції. А з «Чорноморцем» наші хлопці хотіли виграти вдома малою кров'ю, без зусиль. Навіть могли б це зробити, якби Артюх забив пенальті, але натомість в кінці пропустили гол і - програли. А далі вони зрозуміли, що в першій лізі легко очки здобути не вдасться, що й тут потрібні самовіддача, настрій, боротьба. Це підтвердили наступні матчі. Втім, коли хлопці забивають в перші 30 хвилин три м'ячі, то розслаблюються й просто утримують результат, а це вже перший дзвінок для головного тренера, який має мотивувати гравців на весь матч, щоб в майбутньому це не зіграло з ними злого жарту. Історія пам'ятає, коли команда в першому таймі вела 3:0, а в кінці програла поєдинок.

-До закриття трансферного вікна у команді ще можуть з'явитися нові футболісти?
-Селекційна служба клубу активно займається пошуком кваліфікованих гравців. Незабаром команду можуть поповнити кілька нових виконавців, навіть з іноземним паспортом.

-Нині дії рефері ретельно оцінює новий куратор українського арбітражу італійський фахівець П'єрлуїджі Колліна. Чи відчуваються певні зміни в суддівстві?

-Рішення Григорія Суркіса запросити Колліну в Україну незабаром дасть свої плоди. Певні зміни вже відчуваємо у матчах прем'єр-ліги, а тим паче відбулися зміни і в структурі ФФУ. Ліквідували експертну комісію, яка в складі 10 чоловік завжди виправдовувала ті чи інші рішення суддів й ігнорувала позицію клубів. Свіжим прикладом, коли присутність Колліни на матчі мала певний вплив на ведення гри арбітром, був поєдинок «Дніпро» - «Металіст», коли спочатку Сергій Даньковський після забитого м'яча вказав на центр поля, а потім, дослухавшись до порад асистента, виправив свою помилку й призначив вільний удар.

-Хто наразі представляє інтереси клубу в ПФЛ?
-Майже ніхто. Донедавна «Закарпаття» мало членство у Центральній раді ПФЛ. На жаль, нині ми не маємо представництва у цьому органі. Навіть в прем'єр-лізі немає повноважного органу, який би захищав інтереси клубів, доводиться через ЗМІ привертати увагу компетентних інстанцій до своїх проблем і доводити певну інформацію. Хоча вже й окремі видання грішать однобокістю. До прикладу, висвітлення матчу третього туру «Прикарпаття» - «Закарпаття» в одній із спортивних газет. Журналіст наголосив, що ми здобули перемогу завдяки сумнівному пенальті, що рефері в моменті фіксації порушення правил у карному майданчику господарів помилився. Не розумію, як журналіст ще до рішення компетентних органів (адже відповідними циркулярами ФІФА та УЄФА заборонено давати оцінку діям рефері до їхнього рішення) визначає - була помилка головного судді чи її не було. Тим часом арбітр Віталій Дяденко й надалі продовжує обслуговувати матчі й жодних дисциплінарних санкцій проти нього вжито не було. Також не розумію, спостерігаючи це, до речі, лише в Україні, чому водночас деякі особи обіймають дві посади - власника клубу і віце-президента в футбольних інстанціях на громадських засадах? Цього явища потрібно позбуватися, адже вони мають певний вплив на ті чи інші рішення даних футбольних інституцій. Невже ПФЛ та ФФУ не в змозі самостійно, за рахунок штатних працівників, упоратися з покладеними на них завданнями щодо організації та проведення відповідних заходів, адже фінансуються вони чималими коштами саме футбольних клубів? На жаль, багато запитань досі залишаються відкритими.

-Нині активно обговорюється питання введення високих технологій у футбол - відеоповторів, датчиків на воротах, які фіксували б взяття воріт. Ваша думка з цього приводу?

-Це буде великий крок уперед. Повертаюся до поєдинку «Дніпро» - «Металіст», коли всі глядачі бачили фол, а арбітр чомусь ні. То чому ж шляхом відеоповтору не допомогти суддям розібратися в епізоді. Думаю, того безчинства на стадіоні - закидання пляшками і розбитої голови - вдалося б уникнути. Адже наявність великого екрана на стадіоні, спільний перегляд моменту глядачами і суддівською бригадою формують спільну думку.

-Чи є певна взаємодія клубу з футбольними дитячо-юнацькими школами з метою поповнення кадрового потенціалу команди вихованцями закарпатських тренерів?
-З цього приводу цими днями відправив листа до голови закарпатської ОДА Олександра Ледиди з метою удосконалити роботу крайових ДЮСШ. Адже саме ці дитячі спортивні заклади утримуються завдяки закарпатським платникам податків, а згодом їхні вихованці опиняються у зовсім інших регіонах і захищають честь клубів Львівщини, Донеччини чи Київщини. Намагаємося удосконалити співпрацю дитячих шкіл і клубу, хочемо, щоб здібні юні футболісти передусім заграли в клубі, який презентує їхню малу Батьківщину. Саме тому розпочали активну співпрацю з усіма причетними органами з метою захисту і збереження закарпатських вихованців у клубі. А саме - розпочалася розробка типового контракту учнів футбольних дитячо-юнацьких шкіл з професіональним клубом. До речі, в цьому напрямку роботи нас підтримує і ФФУ, від якої цими днями отримали листа за підписом А.Бідненка саме з вимогою налагодити механізми взаємодії з усіма відповідними органами з метою захисту своїх вихованців.


Роман СЕНИШИН, газета «Український футбол»

Александр Тишура Sport.ua
По теме:
Читайте нас в Telegram

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Бокс | 26 мая 2024, 07:01 4

Джордж Гроувз высказался об украинском чемпионе

Комментарии