Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 29 березня 2022, 10:47
15435
9

Чи обмовився Байден? Його слова на підтримку України можуть стати знаковими

Вислови нинішнього керівника США вже порівнюють з історичними словами Рональда Рейгана

| Оновлено 29 березня 2022, 10:47
15435
9
Чи обмовився Байден? Його слова на підтримку України можуть стати знаковими
Getty Images/Global Images Ukraine

Sport.ua продовжує знайомити своїх читачів з авторськими текстами та замітками, що виходять в іноземній пресі на тему війни, яку кляті рашисти розв'язали на території України. На черзі – матеріал видання Washington Post, в якому йдеться про резонансне висловлювання президента США Джо Байдена на адресу його російського візаві владіміра путіна.


Багато галасу навколо виступу президента Байдена в суботу у Варшаві, який завершився імпровізованими словами про те, що російський диктатор владімір путін «не може залишатися при владі», змусила мене згадати, коли американський президент востаннє виступав у польській столиці. То був Дональд Трамп.

Його промова у Варшаві, виголошена 6 липня 2017 року, перегукується зі скаргами білих націоналістів на те, що іноземці та ліберали нібито підривають західну цивілізацію. росія в ній значилася лише у вигляді швидкоплинної згадки, заснованої на небезпечному та хибному припущенні, що путін поділяє спільні цінності із Заходом: «Ми закликаємо росію припинити свою дестабілізуючу діяльність в Україні та в інших місцях… і натомість приєднатися до спільноти відповідальних націй у нашій боротьбі проти спільних ворогів та на захист самої цивілізації».

Трамп потрапив у заголовки того дня не так через свою промову, як через те, що він сказав на прес-конференції, де знову заперечував втручання росії в президентські вибори у США в 2016 році: «Я думаю, що це цілком могла бути росія, але я також вважаю, що це могли бути й інші країни». Потім Трамп вилетів до Гамбурга на саміт Великої двадцятки, де схилив коліна перед російським тираном. Він виступив із фарсовою пропозицією москві та Вашингтону створити спільний відділ кібербезпеки для захисту від хакерських атак на виборах – ідея настільки безглузда, що від неї швидко відмовилися.

Коротше кажучи, Трамп був дивакуватим простаком для путіна. Це не те звинувачення, яке будь-хто міг би висунути проти його наступника, котрий вміло та стійко мобілізував Захід на опір нічим не спровокованому вторгненню росії в Україну.

Getty Images/Global Images Ukraine. Виступ Джо Байдена із промовою у Варшаві

Варшавська промова Байдена почалася з цитати: «Не бійтеся». Ці слова, вимовлені польським папою Іваном Павлом II під час його візиту до Варшави у 1979 році, були закликом до поляків чинити опір радянській імперії, яку путін намагається відродити. Байден ясно дав зрозуміти, що Захід знову залучений до «великої битви за свободу» з «Україною та її народом… на передовій, яка бореться за порятунок своєї нації».

Байден виступив із недвозначним посланням підтримки відважним українцям, котрі завдають тяжких втрат російським окупантам. «Ми з вами», - сказав він. «Завжди». І він ясно дав зрозуміти, що Сполучені Штати виконають своє «священне зобов'язання за статтею 5 захищати кожен дюйм на території НАТО».

Чи може хтось уявити, щоб Трамп виступив із таким самим принциповим посланням з питання опору російській агресії? На випадок, якщо є якісь сумніви у симпатіях колишнього президента, на мітингу в суботу він знову розгромив НАТО і знову похвалив путіна за те, що той нібито такий розумний. Втратити до 40 000 російських військовослужбовців – убитими, пораненими та зниклими безвісти – за умови навмисного завдання ударів по українським мирним жителям – який «геніальний» вчинок!

Промова Байдена була ідеальним закликом до єдності Заходу перед російською агресією. Єдине, що затьмарило виступ, принаймні згідно більшості новин, це його, здавалося б, імпровізоване закінчення: «Заради Бога, ця людина не може залишатися при владі».

Я розумію аргумент, що Байден помилився, тому що підняття питання про зміну режиму в росії пов'язане із ризиком того, що путін тепер може боротися ще жорсткіше. Безумовно, той факт, що помічники Байдена поспішили спростувати його слова непереконливими поясненнями («Позиція президента полягала в тому, що путін не можна дозволяти здійснювати владу над своїми сусідами чи регіоном», - заявив один з них), свідчить про те, що це дійсно була помилка - одна з багатьох, які Байден зробив за свою довгу політичну кар'єру.

І все ж таки мені цікаво, чи підтвердить історія цю «похибку» Байдена так само, як багато істориків вихваляли коментарі президента Рональда Рейгана, які колись вважалися небезпечно провокаційними. Рейган назвав Радянський Союз «імперією зла» і передбачив, що він опиниться на «звалищі історії». Ці жорсткі, але правдиві слова сприяли зростанню напруженості між наддержавами на початку 1980-х років, але вони також надихнули багатьох за залізною завісою на боротьбу за свободу. Після падіння Берлінського муру багато хто бачив у Рейгані провидця, а не розпалювача війни.

Getty Images/Global Images Ukraine. Вид на сильно пошкоджену будівлю після обстрілу в районі Вітряні Гори у Києві

Майбутні історики могли б аналогічним чином виправдати надію Байдена на те, що путін, котрого він точно затаврував як «воєнного злочинця», впаде від влади, хоча Сполучені Штати, мабуть, не мають плану повалити нинішнього президента росії, так само, як у 1980-х Сполучені Штати не мали жодного плану з руйнування Берлінського муру.

Слова Байдена вселяють надію не лише в українців, а й у російських дисидентів, котрі борються за побудову більш вільної країни, і важко зрозуміти, як вони можуть змусити путіна вести війну ще жорсткіше, ніж він це вже робить. Я хотів би мати президента, котрий безстрашно викриває військові злочини путіна, ніж того, хто підлещується перед російським тираном.

Макс Бут, Washington Post (США)

Оцініть матеріал
(73)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Maxcrimea10
Один треп. Лучше молчать и тихо завезти пару тысяч шестисотых свичблейдов.
Cruijff
НАТО на всіх майданчиках запевняє пуйла, що його руки розв'язані до будь яких злочинів в Україні.
Було б більше користі, якби просто мовчали.
KIEWADIM
В интересную игру они играют, за наш счет я бы даже сказал. От США ожидали явно большего, хотя свое грязное дело они уже сделали, Украина почти "отыграна" и дальше дело за санкциями.
Надеюсь хоть помогут отстроиться.
Мир Нашей Земле!
Canadian_stallion
Да в сша уже почти что отреклись от слов. Они как то ссут страшно
SebastianTrueman
Байден ще те тріпло.
А Вашингтон пост, ще та комсомольська правда...
А по фактам - Путін напав на Україну перший раз при обамі (байден премьер) і другий раз при байдені.
Богдан Саженко
Байден та ще Балда. політична помилка
zelc006
Проститутки сикливі!
Tospokitos
Трамп бы действовал намного жёстче в нынешней ситуации. К сожалению Байден и демократы к такому развитию событий были не готовы .
Ivan Vismutenko
Пока мы видим как они объединяются за нашей границей, а птн "разоружается" на нашей земле.