Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат України
| Оновлено 04 сiчня 2022, 16:55
13670
38

Білосюк інкогніто виступила у Буковелі: хто винен у зриві «спецоперації»?

Дуже дивна історія в українському біатлоні

| Оновлено 04 сiчня 2022, 16:55
13670
38
Білосюк інкогніто виступила у Буковелі: хто винен у зриві «спецоперації»?
Getty Images/Global Images Ukraine. Олена Білосюк

​Напередодні нового року на біатлонну громадськість, як грім серед ясного неба, обрушилося журналістське розслідування сайту «Чемпіон». Авторам матеріалу вдалося дізнатися, що одна біатлоністка виступила на чемпіонаті України у Буковелі поза конкурсом.

Подібні історії в українському біатлоні – не рідкість. Кілька років тому на літній першості у Чернігові виступав росіянин Антон Свотін, якого, за інформацією Sport.ua, планували натуралізувати, проте перехід у результаті зірвався.

Цього разу ситуація зовсім інша. В альтернативному підсумковому протоколі жіночого спринту на першому рядку красується 14-річна Вікторія Кріпак, якій якимось незрозумілим чином вдалося на кілька секунд випередити офіційну чемпіонку Надію Бєлкіну.

champion.com.ua

Звичайно, повірити в те, що така молода, нікому не відома дівчина стала чемпіонкою України, нехай навіть виступивши поза конкурсом, було майже неможливо, а тому автори спробували докопатися до правди.

Нібито під ім'ям Кріпак виступила титулована Олена Білосюк. Цю інформацію першоджерелу підтвердили 10 людей, але жодне ім'я не називається. Крім опублікованого альтернативного протоколу, прямих доказів не було.

Справжня Вікторія Кріпак справді існує, вона в ті дні була у Буковелі, але в спринті не виступала, а пробігла лише сингл-мікст та жіночу естафету. В останньому випадку їй у складі команди міста Київ вдалося стати бронзовою призеркою.

Біатлон майбутнього. Віктория Кріпак – перша зліва

Більшість уболівальників сприйняли інсайд про старт Білосюк, як звичайнісінький фейк. Мало хто включив критичне мислення і припустив, що Олена насправді могла пробігти поза конкурсом. Але й серед останніх чимало людей вважають, що журналісти просто вирішили зробити сенсацію на рівному місці.

Звідки взявся альтернативний протокол?

Автори розслідування не стали розголошувати джерело даних, але очевидно, що знімок не піддавався редагуванням у фотошопі (крім підкреслення результату Кріпак). Отже, він є автентичним. То де ж його вдалося розкопати?

Дуже схоже, це скріншот трансляції спринтерської гонки, яку знімала та коментувала перша в історії України олімпійська призерка Валентина Цербе. Якщо придивитися, можна побачити її відображення на екрані. Швидше за все, якби не її відважне висвітлення змагань, про цю скандальну ситуацію ніхто «зайвий» і не дізнався б. На жаль, запис трансляції вже видалено. При цьому всі інші гонки чемпіонату, як і раніше, можна подивитися.

Набагато вагоміший доказ того, що ця історія не придумана, є на сторінці xdrive.ua, яка теж вела пряму трансляцію. Один із читачів сайту «Український біатлон» зауважив, що коментатор спочатку відправляє зі старту Надію Бєлкіну, яка стартувала під номером 7, а потім раптом, запинаючись, переводить камеру на 360 градусів, спиною до старту та розглядає номер 9. Таким чином спортсменка, яка стартувала під номером 8, не потрапила до кадру.

 

На відео чітко видно, що хтось там таки стартував. Теоретично цілком можливо, що то була не Білосюк. Але якщо це так, то чому за чотири дні не було жодного офіційного спростування? Навіть журналісти, які працювали безпосередньо на місці подій, вирішили зберегти мовчання, хоча могли сміливо заявити, що це нісенітниця.

«Не шукайте сенсації там, де її нема. Дайте мені спокій і можливість спокійно готуватися до ОІ», - так прокоментувала ситуацію для Tribuna.com сама Олена Білосюк.

Якщо це насправді була Олена, але жодної таємниці немає, просто журналісти роздмухують із мухи слона, то чому не можна підтвердити? Мовляв, так, виступила поза конкурсом, оскільки, наприклад, не хотіла відбирати хліб у спортсменок, які не потрапляють до основної команди, бо їм призові за чемпіонат України більш потрібні.

Президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак у коментарі тому ж «Чемпіону» заявив, що не був присутній на стадіоні під час спринту, а тому нічого не знає.

«Я не знаю, що там відбувалося, бо змагання проводить Міністерство, а я приїхав лише того дня та займався питаннями подальшого розвитку комплексу та створення федерації Івано-Франківської області. Навіть протоколів не бачив, лише вже у Києві на фейсбук. Там не було національної збірної і я не вникав, хто біжить під якимсь номером, я не її тренер. Думаю, краще запитати у неї особисто чи у держтренера Колупаєва Євгена Федоровича, який був відповідальним від Міністерства», - наголосив Бринзак.

Володимир Бринзак

Вищезгадане видання Трибуна у своєму матеріалі стверджує, що Володимир Михайлович лукавить, і в якості підтвердження наводить скріншот трансляції, на якому чітко видно, що головна особа українського біатлону дивився гонку безпосередньо біля траси.

Цікаво, як після таких історій уболівальники можуть вірити керівництву федерації? І який сенс журналістам зв'язуватися з тим самим Володимиром Бринзаком, якщо вони заздалегідь знають, що отримають відповідь на кшталт «нічого не бачив, не знаю»?

Все дуже дивно і однозначно не так просто, як багатьом хотілося б. Не хочу висувати жодних конспірологічних версій, скажу лише одне: не виключено, що ця історія ще матиме продовження у вигляді негативних наслідків для українського біатлону.

Як би не вийшло в підсумку, одне можна сказати точно: у разі провалу на Олімпійських іграх, можна буде сміливо у всіх бідах звинуватити журналістів, які своїми «сенсаціями» завадили спортсменкам нормально підготуватися до змагань.

Біатлонний сезон-2021/22: розклад, анонси, трансляції, результати

Оцініть матеріал
(49)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 38
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
potemkin78
не ну перепутать 14 летнюю с 35 летней ну очень легко, а если честно ну побежала и побежала, ведь не официально же. Пидгрушной разминка и соперницам ориентир
mayakovskiy2
Боже, что за лютая дичь?)) Расследование века прям. Ну выступила Пидгрушная? И что? В чем сенсация? В официальном протоколе ее нет
SokolikS
Да уж, сенсация. Ну выступила так выступила.
u6464u
ребятки, а ну -ка расскажите что вы там покуриваете , красавелы
Zhez53
Непонятна затея автора. В чем смысл этой статьи? Какая ему разница, выступила Пудгрушная или нет ? Я уверен, что Брынзак спокойно может даже отшутиться в ситуации, когда проблема выеденного яйца не стоит.
Burevestnik
ну и что? У кого "неизвестная" биатлонистка, выступавшая вне конкурса, отобрала награды, призовые и т.п. И какое дело тем журналюгам почему выступал кто-то вне конкурса и инкогнито?
Ищут какие-то события и делают псевдо сенсации в своих статейках.
SaneK
Шок! Что же нам теперь делать???
Kevko
В комментариях однозначно суперактивны боты федерации
серж жорж
Выступала не выступала что изменилось а сайт чемпион всю жизнь ищет сенсации это стиль . Если на сайте чемпион что-то сказали это 80процентах фейк.
Диванний Експерт
Вважаю, що потрібно завести кримінальну справу на Білосюк (сарказм).Журналісти, що це писали, ідіоти. Для них маю тему розслвдування… Принцеси всетаки какають і єдинороги все ж існують.
Mykhailo Orlovskyi
Я так і не зрозумів , то зрада, чи перемога?
said Andre
Вне конкурса выступать может кто хочет . И не сайтам решать кто может кто не может выступил или не выступил . А сенсации каждый сайт хочет хоть и липовой.
Леся Алтухова
И в продолжение БАЛОБОЛУ !!! Ни кому не известная, уже 15-летняя Крипак Виктория сегодня 27.07.2022 заняла 4 место в масстарте ЧУ по биатлону в Сянках, проиграв лишь Меркушиной Саше, Городной Юле и Усенко, которые явно по-опытнее, старше Виты. Лишь Балоболу она не известна - трепло вы - автор статейки-расследования, опозорились и сутью статейки-"сенсации", а своим знанием спортсменов в 100-крат.
Леся Алтухова
Автор, наверное, в биатлоне, особенно на счёт ближайшей смены нашим ветеранам, человек не совсем сведущий!! Никому не известная 14-летняя Крипакы Виктория, на всякий случай, чемпионка юношеского Чемпионата Украины и 10-кратная призер юношеских чемпионатов - это раз. Она член юношеской зборной Украины - это два. Свой Чемпионат Украины она выиграла будучи 12-летней у соперниц 14-15 лет. И на декабрьском Чемпионате - на том же - она и команда Киева не зря, а заслуженно заняли 3 место среди ВЗРОСЛЫХ, хотя старшей к Ко - Лиле Стеблыне было 20, Виктории 14, а ещё 2 девочкам по 15 лет - самая ЮНАЯ команда ЧУ. Кроме того, в этой эстафете "никому не известная Крипак, и ещё лишь две всем известные сёстры Меркушины, острелялись на обоих свои рубежах на -0- и без дополнительных патронов. Неизвестная Крипак стреляла лёжку 32сек и стойку 26 и всё на -0-. Автор - учитесь, тренеруйтесь  и БУДЬТЕ ЗНАТОКОМ БИАТЛОНА, а не просто БАЛОБОЛом!!
Argon
Смисл не в тому, що була Підгрушна. А в тому, що від початку і до кінця скривали 8-й номер, який прибіг першим. Люди, які про щось догадувались думали, що це нова легіонерка, про яку потім би розповіли, а так вийшло банальніше
Stanislav Matusevych
Ох, які цікаві в нас коментарі! Скажіть, панове, ви дійсно вважаєте, що виступ відомої спортсменки під чужим прізвищем не на чемпіонаті водокачки, а на першості країни, є нормальним явищем? Нагадати, які наслідки будуть, якщо, наприклад, за футбольну команду виступить незаявлений гравець? Просто незаявлений, а не фантом із підробленим прізвищем? Нормальним є те, що всі біатлонні чиновники, що були присутніми на події, це знають і замовчують? Нормально, що цілий президент федерації бреше по-дитсадковому, розказуючи, що "менетамнєт"?
По-хорошому, після не просто подібного бардаку, а спроб замовчування цього бардака, усі біатлонні чиновники повинні мінімум бути відправлені у відставку. Мінімум. А максимум - потрібно провести розслідування їхньої діяльності і дізнатися, які мутки вони ще накоїли за час свого царювання. Впевнений, їх там вище стелі.
Владимир Копяк
Запускают на официальную гонку спортсменку под другой фамилией только с одной целью - нашей сборнице надо быдр проверить на себе новый допинг (это моя версия), а так, как всех призеров проверяют, ее и запустили под чужой фамилией.Другого обьяснения случившегося я не вижу.Тем более,это контролировалось лично Брынзаком... Я думаю, что все фигуранты этой аферы сильно спалились....
ABOBA
Давайте в УПЛ не будут выступать Шахтер и Динамо. Ингульцам и Вересам ведь важнее призовые за 1 место.
Kherson384
Потеряли всё что было.....
Где наш биатлон, где наши достижения....
Всё продажное......