Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 01 грудня 2020, 18:18
16871
6

Сенсаційний норвежець, прорив шведок і фірмове коло Підгрушної

Денис Шаховець виділяє найцікавіші події першого етапу Кубка світу в Контіолахті

| Оновлено 01 грудня 2020, 18:18
16871
6
Сенсаційний норвежець, прорив шведок і фірмове коло Підгрушної
Global Look Press. Стурла Легрейд

Здійснилося! Передолімпійській біатлонний сезон 2020/21 стартував першим етапом Кубка світу у фінському Контіолахті, в рамках якого 28-29 листопада відбулися індивідуальні гонки і спринти.

Минулий етап вийшов коротшим, ніж зазвичай, але все одно був багатий на цікаві події, з якими пропонуємо ознайомитися в нашому традиційному огляді.

Сенсація етапу

Стартував сезон цікавою індивідуальною гонкою у чоловіків. Перемогу сенсаційно здобув 23-річний норвежець Стурла Легрейд, який зумів закрити всі 20 мішеней. Він скористався помилкою Йоханнеса Бьо на першій стрільбі і випередив титулованого співвітчизника на 19 секунд.

До цього Легрейд провів лише п'ять гонок на Кубку світу в минулому сезоні, зайняв в них місця з 10-го по 18-е. Тому не можна сказати, що ніхто не чекав від нього досить високого результату, але навряд чи хтось з упевненістю міг назвати його одним з претендентів на золото.

Найкращим з українців в індивідуальній гонці став Артем Прима, який після двох промахів на першій стрільбі зумів взяти себе в руки і в подальшому відпрацював без помилок на вогневих рубежах. В результаті у Артема 27-е місце, інші українці не потрапили в очки.

Результати чоловічої індивідуальної гонки.

Прорив етапу

У жіночій індивідуальній гонці відразу чотири біатлоністки збірної Швеції потрапили до сімки найсильніших. Джоанна Скоттхайм завдяки ідеальній стрільбі забігла на третє місце, показавши найкращий результат в кар'єрі. Всього 10 секунд їй програла Ельвіра Карін Еберг, для 21-річної спортсменки це також персонал бест.

Ханна і Ельвіра Еберг

Ще однією відмінницею в стрільбі стала Лінн Перссон, на п'яте місце їй підніматися далеко не вперше, але в індивідуальних гонках шведка до цього не потрапляла навіть до десятки найсильніших. Перссон програла переможниці гонки Доротеї Вірер 37 секунд.

Крім того, з двома штрафними хвилинами в пасиві стала сьомою старша сестра Ельвіри, лідер збірної Швеції Ханна Еберг. А Мона Брурссон, що стартувала першою в гонці, показала 11-й підсумковий час. Результат Мони не увійшов до заліку Кубка націй, але шведки і без цього впевнено закріпилися на першій сходинці.

Результати жіночої індивідуальної гонки.

Десятки етапу

Українським біатлоністкам не вдалося порадувати своїх уболівальників медалями, але все ж два потрапляння до десятки найсильніших ми маємо. У суботу Юлія Джима закрила всі 20 мішеней в індивідуальній гонці та замкнула топ-10, а в неділю в спринті Олена Підгрушна показала феноменальну швидкість на останньому колі і, не дивлячись на промах на першій стрільбі, посіла високе 10 місце.

Підгрушна не вперше використовує таку тактику на гонки: спочатку біжить в спокійному темпі, концентруючись на стрільбі, а на останньому колі включає свій максимум. Цього разу у неї була восьма швидкість на третьому колі, лише на вісім секунд швидше пробігла молода шведка Ельвіра Карін Еберг.

Король етапу

Завдяки перемозі в індивідуальній гонці, норвежець Стурла Легрейд стартував в спринті в жовтій майці лідера. Але це навряд чи сподобалося Йоханнесу Бьо. Тріумфатор останніх двох сезонів Кубка світу видав ідеальний спринт: найкраща швидкість в гонці і бездоганна стрільба дозволили йому не просто виграти гонку, а відірватися від другого місця на 44 секунди! Якби в програму етапу входила гонка переслідування, переможця передбачити було б неважко...

Завдяки перемозі в спринті, Йоханнес Бьо вийшов на перше місце в загальному заліку, в наступний четвер він пробіжить спринт в жовто-червоному бібі. Компанію Бьо-молодшому на п'єдесталі пошани склали шведи Себастьян Самуельсон і Мартін Понсілуома, які підтримали успіх своєї жіночої команди. Стурла Легрейд в спринті показав 18-й результат і опустився на третє місце в тоталі, відразу за Бьо-молодшим і Самуельссоном.

Йоханнес Бьо

Провал етапу

Для українських біатлоністів перший спринт сезону завершився провально. Найкращим серед підопічних Юрая Санітри став Дмитро Підручний, який з трьома промахами в пасиві зайняв 57 місце.

Найкраще далася стрільба Тарасу Лесюку, він не закрив дві мішені на другому рубежі. Але через слабку швидкість Тарас опинився нижче в фінішному протоколі і за Підручного, і за Приму.

А Богдан Цимбал пробіг відразу чотири кола штрафу. Але навіть з ними він зайняв 70-е місце, випередивши на півсекунди Руслана Ткаленка, який не закрив три мішені.

Результати чоловічого спринту.

Скандинавська крапка етапу

Завершився перший етап Кубка світу жіночою спринтерською гонкою, яка запам'яталася не тільки фірмовим останнім колом Підгрушної. Перші п'ять місць в ній посіли мешканки Скандинавського півострова.

Ідеальну гонку видала Ханна Еберг: шведка показала відмінну швидкість на дистанції і ідеальну стрільбу, завдяки чому здобула перемогу. Для неї це перший тріумф в спринтерській гонці, раніше Ханна перемагала в індивідуальних гонках і мас-стартах.

Також обійшлися без промахів на вогневих рубежах норвежки Марте Олсбю Ройселанд і Каролін Кноттен. Вони були трохи повільніші, а тому завоювали срібну і бронзову медалі відповідно. Зовсім трохи не вистачило до другої медалі поспіль Джоанні Скоттхайм, а п'ятою через коло штрафу стала ще одна шведка Мона Брурссон.

Результати жіночого спринту.

Нововведення етапу

До недавнього часу в біатлоні було дві постійні унікальні майки - жовтого і червоного кольорів. Але тепер з'явилася ще одна - темно-синього кольору.

Під неї був введений окремий спеціальний залік для біатлоністів, яким 31 грудня ще не виповниться 25 років. Спортсмен, який виявиться переможцем в цьому заліку за підсумками сезону, отримає спеціальну нагороду «До 25», яка замінить звання «Новачок року».

Завдяки успішному виступу в індивідуальній гонці, першою цей біб наділа шведка Ельвіра Карін Еберг. А норвежець Стурла Легрейд, який втратив лідерство в загальному заліку, вперше приміряє синю майку 3-го грудня. Саме в цей день спринтами в Контіолахті стартує другий етап Кубка світу.

Оцініть матеріал
(68)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Sergii Sila
А про Доротею забув? Чи спеціально не згадав?А Денис? Така біатлоністка а ти.....
Василий Будник
Теперь радоваться будем не медалям, а 10-м местам
Brain
Ну, взагалі то, не Легрейд приміряє темно-синю майку, а Самуельсон.
Sergey Klimov
Да,печалька.10-е место это наша Виктория!Аминь!
Varambis Jr
Бабульки добігають як-небудь бо молодь їх не підпирає. Хлопці, вірю, іще розбігаються. А от гроші наші не тут, а закатані слугами у асфальт.
kadaad .
И на эту сборную инвалидов расходуются огромные деньги из бюджета, наши деньги!