Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 02 жовтня 2020, 15:02
10719
6

Ви не впізнаєте біатлон взимку. IBU істотно змінив регламент Кубка світу

Відрахування чотирьох гірших результатів, синя майка лідера, нові критерії відбору і не тільки

| Оновлено 02 жовтня 2020, 15:02
10719
6
Ви не впізнаєте біатлон взимку. IBU істотно змінив регламент Кубка світу
Український біатлон

До старту нового сезону Кубка світу залишилося менше двох місяців, але Міжнародний союз біатлоністів змушує уболівальників головного зимового виду спорту виходити з літньої сплячки вже на початку жовтня. IBU несподівано вирішив істотно змінити регламент змагань. Причиною впровадження нових правил в половині випадків стала пандемія COVID-19, через яку не так давно перенесли старт Кубка IBU на січень, а Кубок юніорів та молодіжний чемпіонат Європи взагалі скасували.

Велика частина змін буде діяти і після завершення сезону 2020/21. Пропонуємо ознайомитися з ними вже зараз, щоб взимку бути в курсі всіх подій і не дивуватися, що за хлопець біжить в синій майці і як він потрапив у гонки елітного рівня.

Тимчасові правила (на сезон 2020/21):

1. Нові умови кваліфікації

Починаючи з сезону 2014/15, для того, щоб брати участь в гонках Кубка світу, потрібно набрати 150 кваліфікаційних очок IBU під час попереднього триместру. Ні, це не очки загального заліку, а бали, які рахуються за допомогою спеціальної формули. Там все досить складно, але якщо розповісти коротко і простою мовою, то до уваги береться час відставання біатлоніста від переможця гонки.

Більшою мірою правило це діяло для новачків, колишніх юніорів або тих, хто з будь-яких причин пропускав минулий сезон, наприклад, в зв'язку з декретом. Так ось, в цьому сезоні кожна федерація зможе зареєструвати на перший триместр двох атлетів, які не виконали кваліфікаційні критерії на Кубку IBU. При цьому квоти національних федерацій залишаються незмінними.

2. Новий підрахунок очок до загального заліку

Як відомо, в кінці кожного сезону в загальному заліку Кубка світу відбувається несподівана рокіровка позицій через те, що для кожного біатлоніста не враховуються очки за дві гонки, які принесли конкретному спортсмену найменшу кількість очок. Цю гонку біатлоніст міг як зовсім пропустити, так і фінішувати на умовному 40-му або 50-му місці. Для кожного атлета ці гонки визначаються індивідуально, в залежності від його результатів.

Так ось, в наступному сезоні таких гонок буде не дві, а відразу чотири! Зроблено це в першу чергу для того, щоб боротьба за Великий кришталевий глобус була максимально справедливою. В умовах пандемії будь-який біатлоніст може пропустити через хворобу програму одного або навіть декількох етапів Кубка світу. І якби його суперник по боротьбі за загальний залік в силу гарного самопочуття пробіг всі гонки, наздогнати його шансів практично не було б. А так всі приблизно в рівних умовах і захищені на випадок форс-мажору.

3. Нова програма Кубка світу

У новому сезоні заплановано відразу 10 етапів, замість дев'яти, без урахування чемпіонату світу! Частково це пов'язано з тим, що перший етап буде скорочений до двох дисциплін. Втім, все одно гонок планується трохи більше, ніж зазвичай.

Але число місць проведення значно скоротилося. Перші два етапи пройдуть у фінському Контіолахті, а третій і четвертий прийматиме австрійський Хохфільцен. Шведський Естерсунд вперше за довгі роки залишився без біатлону. У програму етапів, які відбудуться в 2021 році, ще можуть внести зміни. Але попередньо планується, що всі вони пройдуть в різних місцях.

Постійні нововведення:

1. Синя майка лідера

До недавнього часу в біатлоні було дві постійні унікальні майки - жовтого і червоного кольорів. Першу носить біатлоніст, який є лідером загального заліку Кубка світу, а в червоний колір одягається спортсмен, який має найбільшу кількість очок в заліку певної дисципліни: спринту, гонки переслідування, індивідуальної гонки або мас-старту. Якщо ж у загальному заліку і заліку конкретної дисципліни лідирує одна людина, то її біб - двоколірний - жовто-червоний.

Доротея Вірер в жовто-червоному бібі

Тепер додається третя майка - темно-синього кольору. Під неї буде введено окремий спеціальний залік для біатлоністів, яким 31 грудня ще не виповниться 25 років. Спортсмен, який виявиться переможцем в цьому заліку за підсумками сезону, отримає спеціальну нагороду «До 25», яка замінить звання «Новачок року».

Читайте також: П'ять біатлоністів, які в наступному сезоні можуть увірватися в еліту

До речі, свого часу кращими новачками біатлону ставали українець Артем Тищенко та норвежець Йоханнес Бьо. Але для Тищенка сезон 2014/15 став найкращим в кар'єрі, йому так і не вдалося закріпитися в еліті світового біатлону. А Бьо-молодший зміг там не тільки закріпитися, а й відправити мегатитулованого француза Мартена Фуркада на пенсію, вигравши Великий кришталевий глобус за підсумками двох останніх сезонів.

2. Оновлений суперспринт

Також внесено зміни до наймолодшої дисципліни - суперспринту, який ще не встиг дебютувати на Кубку світу. IBU закріпив за дисципліною стандартну довжину кола в 1,5 кілометра, хоча раніше було на 500 метрів менше. Крім того, скасовано правило використання запасного патрона на випадок промахів: тепер спортсмен буде відразу бігти 75 метрів штрафу за кожну незакриту мішень.

Можливо, на це рішення Міжнародного союзу біатлоністів вплинули слова вищезгаданого Йоханнеса Бьо. Норвежець критично ставився до даної дисципліни, оскільки в ній, на думку Йоханнеса, з великою ймовірністю може зіграти банальне (не)везіння, через яке в підсумку можна програти в боротьбі за Великий кришталевий глобус.

3. Нові умови дискваліфікації

Були змінені деякі штрафи за порушення на вогневому рубежі, включаючи стрільбу по чужій мішені і неправильний вибір стрілецького коридору в дисциплінах, де довільний вибір такого коридору заборонений. Тепер за подібні помилки спортсмен не буде дискваліфікований.

Олена Підгрушна

Біатлоністів ця новина повинна порадувати, адже заробити дискваліфікацію можна за понад 20 порушень регламенту. Не дивно, що деякі українці, зокрема, Олена Підгрушна, Степан Кінаш та Катерина Бех, в минулому сезоні у важливі моменти забували певні нюанси. Тепер кількість правил, які необхідно знати «назубок», трохи зменшилася.

***

Перший етап Кубка світу стартує 27 листопада в фінському Контіолахті. Цілком можливо, що до цього моменту з'являться ще якісь нововведення. Слідкуйте за новинами на Sport.ua і залишайтеся в курсі всіх подій.

Оцініть матеріал
(58)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Ман Сіті – Реал – 1:1 (пен 4:5). Лунін виграв серію пенальті. Відеоогляд
Футбол | 18 квітня 2024, 01:40 5
Ман Сіті – Реал – 1:1 (пен 4:5). Лунін виграв серію пенальті. Відеоогляд

Дивіться найцікавіші моменти матчу-відповіді головного єврокубка

Переплюнув Куртуа! Лунін встановив неймовірний рекорд Реала у ЛЧ
Футбол | 18 квітня 2024, 00:28 15
Переплюнув Куртуа! Лунін встановив неймовірний рекорд Реала у ЛЧ

Український воротар здійснив найбільшу кількість сейвів в одному матчі

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Василий Будник
А если кто-то до 25 будет лидером в общем зачете и в дисциплине одновременно, биб будет желто- красно- синий?
jekafunny.
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
jekafunny.
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
jekafunny.
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил