Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 21 лютого 2020, 13:38
38600
267

Бенфіці і VAR не допоміг: Шахтар в Харкові вирвав перемогу у лісабонців

Команда Луїша Каштру здобула важку перемогу в першому поєдинку 1/16 фіналу Ліги Європи

| Оновлено 21 лютого 2020, 13:38
38600
267
Бенфіці і VAR не допоміг: Шахтар в Харкові вирвав перемогу у лісабонців
ФК Шахтар

«Найскладніше - визначити стартовий склад команди», - повідав перед грою з «Бенфікою» наставник донеччан. Якщо при цьому Луїш Каштру лукавив, то йому однозначно залік. Але якщо дійсно до 20 лютого не міг визначитися з приводу стартового складу, то це, як мінімум, дивно. Адже два місяці було на рішення цього та інших важливих питань. Хоча, в принципі, харківська гра мала наочно показати, чи є подвійне дно в словах Каштру.

І вона таки показала. Потрібно визнати, що кадрові складності у наставника «гірників» дійсно були. Через травму не зміг зіграти Соломон, через дискваліфікацію - Додо. Здавалося б, це тільки «півтори» пробоїни, адже Манора, на відміну від правофлангового бразильського захисника, не можна назвати однозначним гравцем основи. Але надто вже вразливий цей фланг без Додо. А з іншого боку, на підставі контрольних матчів «Шахтаря» можна було робити невтішний висновок, що фактично всі лідери команди - від Пятова і Ісмаїлі до Марлоса і Тайсона перебувають не в найкращій формі. Одним словом, Каштру мав право переживати і журитися. Але, в той же час, він мав в запасі достатньо часу і засобів, щоб гідно вийти з ситуації, що склалася.

Чи вийшло? Однозначно і не скажеш. Гра проти чемпіонів Португалії апріорі не віщувала легкої прогулянки. У «Бенфіки» - розпал сезону, досвідчені футболісти і чудовий, нехай і молодий, тренер, а всі ці балачки з приводу можливого «харківського морозу», який може зіграти на нашу користь, - примітивні відмазки. Протягом всього матчу не покидало відчуття, що «Шахтар» не може компенсувати відсутність ігрового тонусу ні бажанням, ні завзятістю. І того, й іншого було досить, але ось красивого або хоча б прийнятного малюнку гри у виконанні чемпіонів України було небагато. «Бенфіка» ж діяла хоч і прогнозовано, але впевнено: другим номером, явно натякаючи на те, що все буде вирішуватися в Лісабоні.

Цей матч, крім усього іншого, повинен був розповісти і показати, наскільки думки Тайсона перегукуються з його діями. Те, що він має серйозний намір покинути «Шахтар», вже ні для кого не секрет. Але ось як він це збирається зробити - «зі щитом» або «під щитом» - залишалося загадкою. Каштру випустив екс-капітана в основі, але того Тайсона, якого ми звикли бачити в єврокубках, в цей вечір ми не побачили. З різних причин. І об'єктивного характеру теж, адже суперники проти бразильця зіграли впевнено.

Перший тайм у виконанні обох суперників можна сміливо називати «весняним футболом»: коли досить біганини, але не так вже й багато сенсу. «Гірники» намагалися грати з позиції сили, гості осмислено намагалися грати на контратаках. Така гра довго нагадувала невдалий візит до стоматолога - коли лікар-початківець толком не знає, як виривати зуб. До 20-ї хвилини першої частини гри на полі зовсім нічого не відбувалося. Але потім після красивої атаки «Бенфіки» не менш красиво була розігнана контратака «Шахтаря» з ударом Мораеса і добиванням Марлоса. Все б добре, але наш натуралізований бразилець «нігтем» заліз у офсайд, тож його взяття воріт за допомогою ВАР було, на жаль, скасовано. На тлі чи то злості, чи то інерції донеччани продовжили нагнітати, але по-справжньому небезпечних моментів не створили. А ось кінцівка тайму вже пройшла за переваги гостей. Хоча їхнє домінування - теж вхолосту. На тому й закінчили першу частину поєдинку.

Друга частина починалася обнадійливо: Мораес вийшов фактично один в один з голкіпером, але пробити його не зумів, зігравши досить нехитро. Не кращим чином через п'ять хвилин зіграв і Коваленко, який не зміг добити м'яч в порожні ворота після відскоку від штанги, влетівши в сітку воріт замість футбольного снаряду. Наслідком домінування господарів став красивий гол імені Алана Патріка: бразилець більярдним ударом послав м'яч у притирку зі стійкою.

А далі все те, що було нажито такою непосильною працею «Шахтаря», було зруйновано однією хорошою атакою «Бенфіки». Тавареш забивав уже в порожні ворота. Але і на цей раз арбітр взяття воріт не зафіксував: через ВАР. Відеоасистенти побачили фол Кривцова, що тягне на пенальті, і арбітр вказав на «точку». Якось все сумбурно і заплутано, але на повторі було чітко видно, що Сергій зрубав опонента. Так що все справедливо. Як і в моменті з відміною голу Марлоса. А удар Піцці з одинадцяти метрів був відмінним.

Але на цьому для «Шахтаря» нічого не закінчилося. Розірваний на «британський прапор» правий фланг захисту гостей знову дав збій, і донеччани провели відмінну триходівку Тайсон - Мораес - Коваленко, після якої Віктор точно відправив м'яч у кут воріт.

Як і в першому таймі, фінішні хвилини другої половини зустрічі пройшли за переваги гостей. Вони дуже хотіли зрівняти рахунок, але не вдалося. Донеччани відстояли свою перемогу.

«Бенфіка» до цього ще не програвала в матчах першої стадії плей-оф Ліги Європи. На цей раз програла. Або «Шахтар» виграв, як кому зручніше. У будь-якому випадку, все в цьому протистоянні вирішиться в Лісабоні.  

Ліга Європи. 1/16 фіналу. Перший матч.

«Шахтар» - «Бенфіка» - 2:1


Алан Патрік (56), Віктор Коваленко (72) - Піцці (67, з пенальті)

Флорентіно (95)

«Шахтар»: Андрій П'ятов, Сергій Болбат, Сергій Кривцов, Микола Матвієнко, Ісмаїлі, Тарас Степаненко, Алан Патрік (Маркос Антоніо, 80), Ромеро Марлос (Євген Коноплянка, 83), Віктор Коваленко, Тайсон (Тете, 94), Жуніор Мораєс

«Бенфіка»: Одіссеас Влаходімос, Томаш Тавареш, Рубен Діаш, Ферру, Алекс Грімальдо, Флорентіну, Адель Таарабт, Піцці (Андреас Самаріс, 93), Шикінью (Рафа Сілва, 79), Франко Серві, Харіс Сеферович (Карлос Вінісіус, 69)

Арбітр: Боббі Медден (Шотландія)

ОСК «Металіст» (Харків)

ШАХТАР - БЕНФІКА. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Оцініть матеріал
(78)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 267
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
jekаfunny
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
1Odessit
Смотрю на украинцев это просто жесть.Единственная команда в Евро турнире которая защищает престижь страны.Позорники гнилые.Желаю Шахтёру выиграть этот турнир,что бы эти уроды заткнулись.Я за Украину,а не за цвет команды.
jekаfunny
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
comentraktor
Евил, убери эмблему Динамо с Аватарки, а то люди думают шо за Динамо все такие как ты.
dima.krot
Шахтер в Харькове вырвал победу у лиссабонцев
---------------------------------
Это Бенфика вырвала 1 гол.
При тотальном преимуществе Шахты... Когда на из счастье на 20-й минуте отменили ОЧЕНЬ сомнительный оффсайд, когда их спасла штанга и Витя Коваленко просто чудом не влетел вместе с мячом в ворота... Бенфика должна креститься. Кстати, не в курсе, сколько ударов в створ у Бенфики, но не больше 3.
Владимир Ключка
поздравляю.. не ожидал... Коваленко вчера был лучший..
denzellezned
З перемогою, але реалізацію треба підтягнути! Я не розумію нафіга лупити зі всієї сили по воротарю, якщо краще бити прицільно? Перший гол тому приклад, спокійно в кут м‘яч поклав, і 1:0
Иван Верещагин
Хочу поздравить всех болел Шахтера с победой!.. Могли забить и больше.. отличные шансы в атаке были.. Удачи Шахтеру в ответном матче!!!..
Andy_P
Спасибо Шахтёру за победу и очки, желаю пройти как можно дальше. Болел за них. Но хочу сделать акцент на другом - вчера и позавчера была ЛЧ, сегодня - ЛЕ. Смотрел полностью Шахтёр-Бенфика и Рома - Гент +нарезочку... ЛЧ и ЛЕ это абсолютно разные весовые категории, по уровню игры и накала - не сравнимо. Так что по поводу "второсортности" турнира поговорить можно.
Maccceo Plex Plex
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
serge_kr
Молодцы, Шахтер был сильнее и заслужил победу, хотя могли и должны были больше забивать!
Maccceo Plex Plex
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Сергей Шевченко
З перемогою, заслужено. (Динамо).
Johnny92
По грі Шахтар повністю переграв Бенфіку. Були проблеми тільки десь після 65 хв., почали трішки підсідати. Добре, що виграли. З перемогою, Шахта!!
dima.krot
Скажу в защиту Вити Коваленко, когда он при штанге протелел в 20см от мяча и не забил.
Когда скользишь на боку по траве в подкате, мало что можешь уже контролировать. Максимум что он мог - это подставить локоть или другую часть руки, чтоб мяч срикошетил в ворота. Но это грозило ему красной карточкой для Шахтера и дисквалификацией Вити на следующий матч. Так что не гоните на него особо, он норм сыграл.
Микола Унгурян
а що суддя начудив з голом Бенфіки та пенальті? Чи це згідно рекомендацій УЄФА епет та треба вирішувати?
Maccceo Plex Plex
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
wigg
Позвольте процитировать самого себя с менее посещаемой ветки:
Вопросы про гол Бенфики:
1. Если гол отменен, значит был офсайд у португальца?
2. Если 1. правильно, то после офсайда нарушения правил быть не может, т.к. игра считается остановленной.
3. За что пенальти?
4. Если пенальти назначен за эпизод, предшествующий голу, а офсайда не было, зачем наказывать Бенфику и отменять забитый гол (а вдруг пеналь они не забьют?) Судья же не свистнул во время игры, Бенфика забила чистый гол, зачем его отменять?
Объясните, пожалуйста мне непонятливому...
Lion
Молодцы!!!
Заслуженно.
K_Sarioglo@i.ua
C победой родной Шахтер, гордость украинского футбола! Не упустите ее в ответке.
А динамовские хейтерки-недолюди пусть и дальше почаще слюной исходят и давятся от злобы- это значит что вы все делаете правильно.Еще эту бездарь Матвиенко сплавьте и будет вообще отлично.