Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 11 лютого 2020, 01:14
27261
4

ЧС-2020 увійде в історію. У спринті вперше виступлять 5 українців

За часів Зубрилової такого не сталося через недоліки в регламенті

| Оновлено 11 лютого 2020, 01:14
27261
4
ЧС-2020 увійде в історію. У спринті вперше виступлять 5 українців
prosportua.com. Дмитро Підручний

15 лютого 2020 року назавжди увійде в історію світового біатлону. Пов'язано це з тим, що відразу п'ять українських біатлоністів побіжать чоловічий спринт на чемпіонаті світу в Антхольці. Що цьому сприяє? Давайте розбиратися.

Все завдяки торішньому успіху Підручного

Як відомо, на спринтерські і індивідуальні гонки Кубка світу кожна федерація може заявити від одного до шести спортсменів, в залежності від місця в Кубку націй за підсумками минулого сезону. Але на чемпіонаті світу всі в рівних умовах. Кожна національна федерація, незалежно від Кубка націй, має право виставити на гонку чотирьох біатлоністів.

Але деякі країни все ж виставляють на гонку до п'яти учасників, бо чемпіони світу можуть бути заявлені понад квоту своєї національної федерації.

На чемпіонаті світу-2019 Дмитро Підручний виграв золоту медаль в гонці переслідування, але в зв'язку з тим, що склад учасників персьюта формується за підсумками спринту, він отримає особисту квоту саме на спринт. Крім нього від нашої збірної зможуть виступити ще чотири біатлоністи.

Раніше на чемпіонатах світу Україна в спринтерських гонках жодного разу не мала більше чотирьох представників, хоча золоті медалі і в спринті, і персьюті у нас вже були. Як це могло статися?

Давайте згадаємо всі випадки, коли українці ставали чемпіонами світу, тим більше, їх не так вже й багато.

Прецедент 1: Валя Семеренко, 2015 рік, мас-старт

Постолімпійський сезон 2014/15 став найуспішнішим в кар'єрі Валі Семеренко. Третє місце в загальному заліку Кубка світу, бронзова медаль в спринті і золота в мас-старті на ЧС у фінському Контіолахті. Здавалося, що в подальшому українка може продовжувати прогресувати, однак в наступному році вона не потрапила навіть у топ-40 за підсумками спринту і індивідуальної гонки на чемпіонаті світу, а сезон завершила лише на 47-му рядку загального заліку.

З такими результатами Валя не проходила до мас-старту ні по тоталу, ні за результатами ЧС в Холменколлені. Але завдяки торішньому золоту Семеренко-молодша (так, Валя народилася на 15 хвилин пізніше за Віту) отримала право виступити в цій дисципліні. Опустимо те, яке вона місце зайняла, хвалитися там особливо нема чим.

Крім Валі, до мас-старту відібралися ще три українки, так що всього нашу країну представили відразу чотири біатлоністки. Ця подія також увійшла в історію, але все ж за кількістю учасників в особистій гонці поступається майбутньому спринту.

Прецедент 2: Олена Підгрушна, 2013 рік, спринт

Жіночий спринт на чемпіонаті світу в чеському Нове-Место надовго залишиться однією з найуспішніших гонкою в історії українського біатлону. Олена Підгрушна виграла золото, а Віта Семеренко стала бронзовою призеркою. Але оскільки в наступному році проводились Олімпійські ігри, на які додаткова квота не поширюється, квота Підгрушної була перенесена на 2015 рік.

А далі все дуже просто. Підгрушна взяла паузу в спорті і стала заступником міністра молоді та спорту України. На наступному чемпіонаті світу-2015 вона не виступала, а наша федерація, як би не хотіла, виставити когось замість Олени не мала права.

Зверніть увагу: Є помилкова думка, що навіть якщо чемпіон світу не виступить в наступному році, федерація зможе використати додаткову квоту, виставивши замість нього іншого біатлоніста. Насправді це не так. Квота надається не федерації, а самому біатлоністові, і віддати її комусь іншому у нього немає можливості.

Прецедент 3: Олена Зубрилова, 1999 рік, персьют, індивідуальна гонка, мас-старт

Олена Зубрилова досі залишається найбільш титулованою біатлоністкою в історії України. У 1999 році їй вдалося виграти три золоті медалі чемпіонату світу, завоювати два малих кришталевих глобуси, а також фінішувати на другому місці в загальному заліку Кубка світу. Лише дев'ять очок їй не вистачило для того, щоб випередити в тоталі легендарну шведку Магдалену Форсберг.

У той же час, як не дивно, Зубриловій не вдалося завоювати жодної медалі Олімпійських ігор. Але зараз не про це.

На чемпіонаті світу-2000 в індивідуальній гонці Україну, крім Зубрилової, представляли ще чотири біатлоністки. За нинішніми правилами, п'ять наших спортсменок повинні були виступити й в спринті, але 20 років тому регламент трохи відрізнявся. Тоді додаткова квота для чемпіонів світу в гонці переслідування не була передбачена.

Чим допоможе Україні квота Підручного?

Як мінімум, ще один наш біатлоніст отримає безцінний досвід виступу на головному старті сезону. Можливо, це буде екс-юніор Богдан Цимбал, якого взяли в Антхольц запасним. Хто знає, може саме він в майбутньому зможе стати лідером чоловічої збірної.

А поки давайте отримаємо задоволення від гонки, яка увійде в історію. Малоймовірно, що в найближчому майбутньому ми побачимо таке велике представництво українців на чемпіонаті світу.

Читайте також: В Обергофі дебютував українець, який в юніорах бігав успішніше за Підручного

Денис ШАХОВЕЦЬ

Опитування

Голосів 288
Скільки медалей завоює збірна України на чемпіонаті світу 2020 з біатлону?

Нуль

130 голосів 45.14 %

Одну

91 голос 31.6 %

Дві

35 голосів 12.15 %

Три та більше

32 голоса 11.11 %

В опитуваннях можуть брати участь тільки зареєстровані користувачі.
Будь-ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
Оцініть матеріал
(71)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Як це можливо? Воротар отримав дві жовті, але продовжив матч єврокубку
Футбол | 18 квітня 2024, 22:54 8
Як це можливо? Воротар отримав дві жовті, але продовжив матч єврокубку

Мартінес дістав арбітра своїми витівками, але виграв серію пенальті

ФОТО. Перес та Анчелотті привітали Луніна після шаленого матчу з Ман Сіті
Футбол | 18 квітня 2024, 18:25 2
ФОТО. Перес та Анчелотті привітали Луніна після шаленого матчу з Ман Сіті

Український воротар допоміг «Реалу» вийти у півфінал Ліги чемпіонів

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
vizuals
Виграють двічи - війде
Василий Будник
Теперь мы их шапками закидаем!
ihor7003
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
euro2012_za_2012euro
Еще не начали соревноваться, а уже "перемога" и рекорды.