Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 16 червня 2021, 19:16
71300
204

Збірна України в меншості обіграла Португалію

Команда Шевченка оформила вихід на Євро-2020 з першого місця в групі

| Оновлено 16 червня 2021, 19:16
71300
204
Збірна України в меншості обіграла Португалію

Апетит приходить під час їжі. Ще не так давно Андрій Шевченко заявляв, що для нього головне - потрапити на Євро-2020, а не зайняти перше місце в групі, то за два тури до фінішу відбору ситуація змінилася. І наш тренер, і його підопічні не приховували, що готові поборотися за перше місце. А чому, власне, і ні? Завдання виходу на континентальний форум практично вирішене, з мотивацією і формою - залік, якщо не зараз замахуватися на більше, то коли? Тим більше, що подразник - краще і не придумаєш: чинні чемпіони Європи.

До того ж, в грі проти Португалії не варто було очікувати «автобус» в чужій штрафній площі, як було минулої п'ятниці в Харкові. Тобто, в деякій мірі, гра проти Роналду і компанії полегшується: суперник з розряду - і сам граю, і іншим дозволяю.

Інша справа, що нашому тренерському штабу потрібно було серйозно поміркувати про те, як нейтралізувати атакувальну ланку суперника - Роналду, Сілву і Феліша. У зв'язку з цим було цікаво - кому ж віддасть перевагу Шевченко на флангах захисту і на вістрі атаки, яким виявиться центр півзахисту. Дуже актуальним було і питання про манеру гри нашої збірної. Зіграють першим номером або «від пічки»? Що Шевченку більш до вподоби: синиця в руках чи журавель в небі?

Практично на всі передматчеві розклади і питання необхідні відповіді можна знайти вже на старті поєдинку. В принципі, так і вийшло.

Шевченко здивував відразу обома флангами захисту: зліва Миколенко, праворуч - Караваєв. На вістрі атаки - Яремчук. Решта - все прогнозовано. У гостей дуже насичений центр поля, де, по ідеї, повинні все перегризати Данилу і Моутінью, а ось в атаці тріо Роналду - Сілва - Феліш перетворилося на дует: замість вундеркінда з «Атлетіко» в старті з'явився валенсієць Гедеш.

Почали швидко і активно, без розвідки. Удар Яремчука - удар Роналду зі штрафного. І тут же - повний келих щастя! Наші (Марлос) розіграли перший кутовий удар, який завершився ударом Кривцова. Патрісіу відбив, але прямо на Яремчука, який метрів з трьох розстріляв вже порожні ворота! Ми перемагаємо чемпіонів Європи! У цей момент захотілося, щоб матч вже закінчився. Але попереду ще стільки всього було.

Після пропущеного м'яча гості заволоділи ініціативою, моментами притискали наших до штрафного майданчика, особливо проявляли активність на флангах, але до по-справжньому небезпечних моментів справа не доходила. Українці стоїчно тримали удар, прагнучи вибігати в контратаки.

Терпіння збірної України було винагороджено сторицею. Коли португальці перейшли на академічність, і вже почали стверджуватися в ролі «ось-ось, і зрівняємо», Україна провела ідеальну контратаку. Миколенко зі свого флангу дивовижною передачею пошив у дурні відразу двох захисників, і Ярмоленко залишалося не влучити у воротаря. З чим Андрій блискуче впорався! 2:0, і тепер дійсно хотілося стрибати, кричати і сміятися.

Однак португальці теж завелися. Вони були більш наполегливими саме в штрафному майданчику, і П'ятову вже по-справжньому довелося вступати в гру. Як мінімум в трьох епізодах Андрій врятував нашу команду. Що цікаво, жодного з цих небезпечних ударів у виконанні Роналду не було.

Хоча на 41-й хвилині Кріш міг засмутити господарів, але з лінії штрафного запустив м'яч вище воріт. Але значно ближче до забитого м'яча був Ярмоленко, коли наші вискакували три в два. На жаль, Андрій у ворота не влучив. Не страшно - перший тайм закінчився для наших краще не придумаєш. За великим рахунком, вони вичавили максимум з того, що мали в атаці. Та й в захисті вдалося уникнути провалів. Ось так би і в другому таймі. Хоча було ясно, що після перерви Сантуш піде ва-банк. Чи вистачить у наших зусиль?

Тренер португальців кинув в бій свій головний козир з «рукава» - Феліша. Але активніше другу половину гри почали господарі. Правда, дуже швидко гості перехопили ініціативу. І вже на 50-й хвилині Роналду отримав можливість скоротити розрив у рахунку ударом зі штрафного, але Пятов знову зіграв бездоганно. Через пару хвилин наш воротар знову вийшов переможцем у дуелі з Кріштіану. Португальці притисли нас не по-дитячому.

Але дуже вчасно українці зуміли не тільки відтіснити суперника зі своєї половини поля, але і захопити ініціативу. Чогось особливого біля воріт Патрісіу створити не вдалося, але фронт атак від своїх воріт вони відсунули. З гри почав вже помітно випадати Марлос, і Шевченко оперативно поміняв його на Коноплянку. Саме Євген мав шанс забити третій гол, коли вискакував фактично один в один, але захисник його таки наздогнав. А в зворотній атаці Степаненко заблокував удар Брума, і м'яч від його стегна потрапив в руку. Суддя призначив пенальті в наші ворота, ще й вилучивши Тараса, і в цей раз Роналду таки переграв Пятова. Безглуздий гол, безглузде суддівське рішення, але потрібно було перетерпіти, пережити.

Терпіли дуже гідно. З контратаками, з грамотною зонною обороною. Виносів без адреси практично не було. У португальців і моментів стовідсоткових не було - дуже вже впевнено і правильно наші захищалися.

Арбітр додав чотири хвилини. Здавалося, що вони ніколи не закінчаться.

Ми пережили черговий сейв Пятова після удару Роналду, удар у хрестовину, судоми. І ось він фінальний свисток! Україна перемагає чемпіона Європи і з першого місця виходить на чемпіонат континенту! Вони це зробили!


Микола Васильков

Кваліфікація Євро-2020. Група B. 8-й тур.
 
Україна — Португалія — 2:1

 Яремчук (6), Ярмоленко (27) — Кріштіану Роналду (72, з пенальті).

 Степаненко (71).

 Степаненко (25), Ярмоленко (47), Зінченко (90+4), Коваленко (90+5) — Пепе (26), Рубен Діаш (64).
 
Україна: Андрій Пятов - Віталій Миколенко (Ігор Пластун, 90 + 4), Микола Матвієнко, Сергій Кривцов, Олександр Зінченко - Олександр Караваєв, Тарас Степаненко, Марлос (Євген Коноплянка, 63), Руслан Малиновський - Андрій Ярмоленко, Роман Яремчук (Віктор Коваленко, 73).
 
Португалія: Руй Патрісіу - Рубен Діаш, Нелсон Семеду, Рафаел Геррейро, Пепе - Жоау Маріу (Брума, 68), Перейра Данилу, Моутінью (Бруну Фернандеш, 56), Гонсалу Гедеш (Жоау Феліш, 46), Бернарду Сілва - Кріштіану Роналду.
 
Стадіон: «НСК Олімпійський» (Київ, Україна).
 
Арбітр: Ентоні Тейлор (Манчестер, Англія).
Оцініть матеріал
(77)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Кріс САТТОН: «Із Зінченка зробили цапа-відбувайла»
Футбол | 19 квітня 2024, 08:45 5
Кріс САТТОН: «Із Зінченка зробили цапа-відбувайла»

Екс-форвард «Челсі» виступив на захист українця

Лунін став найпопулярнішим українським спортсменом в Instagram
Футбол | 19 квітня 2024, 21:36 5
Лунін став найпопулярнішим українським спортсменом в Instagram

Після суперсерії пенальті в Андрія вже 2,6+ мільйона підписників

Коментарі 204
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Sunrise
Так убого даже Кашшаи не судил. Я в шоке с этого ущербного англичанина, не ожидал... Весь матч тянул по мелочам, но пенальти... и красная! Полное дно!
zakharka
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Lion
Всех с Победой!!!
Не делите Сборную на команды!!!
serge_kr
Пятов вытащил оба матча с португаламы, просто боженька!
футфан
Шева!!! Шева!!! Шева!!!
Libero GO
Друз!!! Це була гра найкращого гатунку. Солідно, впевнено, із запасом, з м...даком суддєю, з Чемпіонами Европи!!! Усіх з перемогою, ми - найкращі! Їдемо на фінальну частину за перемогою!
UKRAINE FAN
Даже грязный судейка не помог.
Aleks04
Вот это фантастика! Зина, Ярмола, Малина, Конопа - какое хладнокровие! Пятову, Яремчуку и защитникам отдельное СПАСИБО! Слава Украине. Мы первые!
Ptiza
Поздравляю с заслуженной трудовой победой в группе , не взирая на отвратительное судейство наша сборная всё-таки едет на Евро
nordi
Слава Україні!!! молодці, козаки, постарались до такого свята!!! МОЛОДЦІ!!!
Андрей Абзонь
Молодцы, Зинченко машина, он был везде!
turist86
коментатор видав перл: "Жирний кіт Кріштіану Роналду"
Ruslan Nurullaiev
Судья "молодец".
Local78
Браво Україна!
BekXan
Тренер Португалии перед матчем бла бла бла бла мы выйдем с первого места .А хрен тебе Фернанду Мануель Фернандес да Коста Сантуш !!!
Александр Домащенко
Есть команда, что здесь сказать... И это, конечно, главная заслуга Андрея Шевченко и его штаба. Есть командный дух, есть характер и такой уровень мастерства, который позволяет ставить большие цели. И команда еще не достигла своего максимума, господа. Думаю, все самое интересное еще впереди.
jwls1914
Время от времени на сайте можно встретить комменты, типа, почему Лунин еще не основной кипер. Сегодня увидели, почему. Не то, чтобы я против Лунина - он красавчик и однозначно будущее сборной. Но вратарям важно стабильно доверять. И сегодня Андрюха, в который раз, показал высший класс. Просто царь. Спасибо!
И спасибо всем остальным: и Шеве, и игрокам, за великолепную игру. Эти комбинации, игра в пасс... да, не все получалось в конце, но качество игры явно улучшилось по сравнению со сборной Фоменко. А главное - абсолютно никакого страха. Чемпионы Европы? Криштиану Роналду? Пофигу! Мы играем в свою игру и спокойно идем в обводку. Это кайф, пацаны
Ibracadabra
Что тут сказать
Андрей Деко
Супер! Наказали фраеров с каким-то Роналду!
Kantemirov
Почитал на спортсру чё там "братишки" мыслят об игре СБУ, один из отзывов: "Пока страна кайфовала как Россия громит Сан-Марино с Кипром, Украина обошла какие-то Португалию с Сербией и вышла еа Евро с первого места", вообщем, признают, что Россия сейчас не ровня нашей сборной