Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 12 липня 2019, 11:06
51088
32

Не всім милий степ донецький. Відомі гравці, які відмовили Шахтарю

Поговоримо про футболістів, яких не спокусила ідея перебратися до лав «гірників»

| Оновлено 12 липня 2019, 11:06
51088
32
Не всім милий степ донецький. Відомі гравці, які відмовили Шахтарю
ФК Дніпро

Після матеріалу про 13 гравців, які відмовилися переходити в «Динамо», було б нелогічно не глянути на ситуацію, яка в аналогічному аспекті складалася у ще одного вітчизняного гранда – «Шахтаря».

Отже, до вашої уваги – список футболістів, які в не дуже віддаленому минулому відкидали можливість переходу в «Шахтар». Знову ж, підкреслимо, що на повноту переліку не претендуємо, але в той же час ми постаралися максимально відобразити прізвища всіх найрезонансніших «відказників».

1. НЕЙМАР (Бразилія)

В кінці 2009 року «Шахтар», який на той момент був чинним володарем Кубка УЄФА, зробив спробу підписати одну з найбільш яскравих молодих зірок Бразилії того часу – Неймара. Хлопчині було тільки 17 років, але на початку лютого 2010-го він ставав повнолітнім, через що трансфер міг би відбутися в зимове українське трансферне вікно.

Однак, як повідомляв на той момент цілий ряд ЗМІ, Неймар в результаті вирішив дочекатися моменту, коли на нього буде предметний і серйозний попит від топ-клубів європейського континенту. В кінці 2009 року в пресі повідомлялося, що «Шахтар» був готовий віддати за Неймара близько 6 мільйонів євро, і нібито ця сума влаштовувала «Сантос».

В результаті Неймар пробув в таборі «риб» ще три з половиною сезони, зумівши набратися досвіду та авторитету. Це дозволило футболісту влітку 2013 року отримати вигідну пропозицію від «Барселони» і переїхати в столицю Каталонії за 88 мільйонів євро. Нині бразилець має беззаперечно зоряний статус у футболі, хоча і не втомлюється псувати його численними симуляціями й вимогами карток для суперників.
 
2. Віторіну АНТУНЕШ (Португалія)
 
В кінці червня 2007 року в португальській пресі з'явилася інформація про інтерес «гірників» до 20-річного на той момент лівого захисника клубу «Пасуш де Феррейра» Віторіну Антунеша. Через кілька днів клуби погодили між собою деталі трансферу, однак нарвалися на перешкоду для його завершення у вигляді відмови переїжджати в Україну від самого футболіста.
 
«Між клубами вже було досягнуто взаєморозуміння, але сам Антунеш сказав нам, що далі продовжувати переговори не потрібно», – зазначав тодішній президент «Пасуш де Феррейри» Фернандо Сегуейра.
 
«Так, я отримав пропозицію від «Шахтаря». Але я не хочу грати в Україні, це мені не подобається. Я вважаю за краще, або залишитися в Португалії, або перейти в більш серйозний європейський чемпіонат», – заявив сам Антунеш.
 

Через місяць Віторіну Антунеш відбув в оренду в «Рому», яка через сезон викупила португальця за 1,2 мільйона євро. Цікаво, що в лютому 2015 року доля все ж занесла Віторіну до України – його за 6 мільйонів євро купило «Динамо». Однак вітчизняна ліга та клімат дійсно не підійшли для португальця і він досить швидко був відправлений киянами в «Хетафе».
 
3. Роман ЗОЗУЛЯ (Україна)
 
25 серпня 2013 року форвард «Дніпра» Роман Зозуля в матчі чемпіонату України відзначився дублем у ворота «Шахтаря», чим допоміг своїй команді виграти з рахунком 3:1. Вранці наступного дня, як недавно розповідав сам футболіст, йому наполегливо телефонував Даріо Срна, а додзвонившись, передав слухавку президенту «Шахтаря» Рінату Ахметову.
 
Бос «гірників» пропонував практично казкові умови для українського форварда (тільки підйомні при трансфері склали б близько 2 мільйонів євро), але той вирішив відмовитися. Причина? В першу чергу, конкуренція з бразильцями за місце в основі. В другу – «динамівське серце».
 
На даний момент 29-річний Зозуля грає у другому за силою дивізіоні чемпіонату Іспанії в рядах «Альбасете». До слова, з цим клубом українець не так давно підписав новий дворічний контракт.
 
4. Клас-Ян ХУНТЕЛАР (Нідерланди)
 

У січні 2010 року «гірники» побажали здійснити мега-трансфер, підписавши форварда «Мілана» та збірної Нідерландів Класа-Яна Хунтелара. Як повідомляло видання De Telegraaf, донецький клуб був готовий платити футболісту «фантастичні гроші», але нарвався на відмову. Гравець банально не побажав перебиратися в такий турнір, як українська Прем'єр-ліга.
 
«Я б хотів перейти в один з чотирьох найсильніших чемпіонатів – в Англію, Іспанію, Італію або Німеччину», – пояснив своє рішення Хунтелар.
 
Через півроку Хунтелар за 14 мільйонів євро перебрався до «Шальке», де провів сім років і забив чимало м'ячів. З літа минулого року Клас-Ян виступає на батьківщині за «Аякс», де має статус гравця ротації, що й не дивно, так як Хунтелару вже практично 36 років.
 
5. Янн М'ВІЛА (Франція)
 
На «стрічці» роботи літнього трансферного вікна-2012 «Шахтар» зробив спробу підписати опорного півзахисника «Ренна» Яна М'Вілу. З чуток, «гірники» були готові заплатити за 22-річного на той момент футболіста близько 15 мільйонів євро, що влаштовувало французький клуб.
 
Втім, угода так і не відбулася. М'Віла просто відкинув можливість переходу в стан «гірників», хоча причини цього рішення в пресу так і не просочилися. Можливо, Янн очікував, що наполегливість у боротьбі за нього проявить «Тоттенгем», якому також приписували інтерес до хавбека, але «шпори» відступили від ідеї здійснення угоди через високі, як їм здалося, фінансові вимоги з боку «Ренна» і самого М'Віла.
 
У підсумку в січні 2013 року М'Віла перебрався-таки в Східну Європу. Його за 12 мільйонів євро викупив «Рубін», але в Росії кар'єра у Янна не склалася. У січні минулого року хавбек на правах вільного агента повернувся на батьківщину, де нині і виступає в рядах «Сент-Етьєна».
 
6. Фабіо КВАЛЬЯРЕЛЛА (Італія)
 

Влітку 2013 року «гірники», як і «Динамо», зробили спробу домовитися про перехід форварда «Ювентуса» Фабіо Квальярелли. З туринським клубом «Шахтарю» вдалося досягти угоди, а ось з самим футболістом – ні.
 
Згодом головний на той момент тренер «Шахтаря» Мірча Луческу підтвердив факт переговорів клубу по Квальяреллі. Про причини ж нездійснення трансферу румун промовчав, але італійські ЗМІ з'ясували, що Фабіо банально не побажав переїжджати в Україну, хоча його цілком влаштовували фінансові умови, запропоновані «гірниками».
 
Нагадаємо, що в даний момент Квальярелла є гравцем «Сампдорії», в складі якої в минулому розіграші Серії А став кращим бомбардиром турніру, обійшовши Кріштіану Роналду та багатьох інших знатних голеадорів.
 
7. Ян ПОЛАК (Чехія)
 
Влітку 2008 року «Шахтар» був дуже зацікавлений в переході центрального хавбека «Андерлехта» та збірної Чехії Яна Полака, який на той момент вважався дуже талановитим в скаутських колах. Бельгійський клуб був не проти відпустити свого гравця, але той навідріз відмовився їхати в Україну.
 
«Звичайно, я б серйозно поліпшив своє фінансове становище, погодившись перейти в «Шахтар». Однак я не вважаю гроші головним у житті. Мене не влаштовує різниця в рівні життя між Бельгією та Україною. Я всім задоволений в «Андерлехті» і не маю наміру йти з команди», – сказав Полак, мотивуючи свій вчинок.
 
На жаль, повністю реалізувати свій потенціал чеху так і не вдалося. Провівши пару непоганих сезонів в «Вольфсбурзі», він потім скотився до Другої Бундесліги, а з 2016 року виступає на батьківщині.
 
8. Олександр ШОВКОВСЬКИЙ (Україна)
 

Навесні нинішнього року екс-голкіпер «Динамо» і збірної України Олександр Шовковський в інтерв'ю зізнався, що у 2008-му його в рядах «Шахтаря» дуже хотів бачити президент «гірників» Рінат Ахметов.
 
«Одного разу в 2008 році відбулася зустріч з Рінатом Ахметовим. Я його привітав з перемогою в чемпіонаті і сказав, що далі буде складно. Він відповів: «Так, коли у команди-опонента є такі гравці, як ти, нам завжди складно». І потім він зробив таку ремарочку: «Свого часу я хотів придбати трьох гравців «Динамо», один з яких – ти». На що я відповів: «Як ви можете собі це уявити, щоб я з «Динамо» перейшов в «Шахтар»? Це неможливо». Чому так? Я б не говорив про зраду. Розумієте, мати не вибирають. І країну не вибирають», – пояснив свою позицію Шовковський.
 
Нагадаємо, професійну кар'єру футболіста Олександр Шовковський завершив у грудні 2016 року.
 
9. Ернесто ЧЕВАНТОН (Уругвай)
 
У червні 2007 року «Шахтар» зробив пропозицію по форварду «Севільї» Ернесто Чевантону, який не мав постійної ігрової практики в стані іспанського клубу, але виділявся майстерністю та бомбардирським чуттям. У той же час навколо Чевантона «намотували кола» і представники «Лаціо». В результаті уругваєць відкинув варіант з «гірниками», вважаючи за краще дочекатися переходу в стан римлян.
 
«У мене був вибір між «Лаціо» та «Шахтарем». Думаю причини мого рішення в цій ситуації очевидні», – заявив Чевантон.
 
Цікаво, що домовитися з «Севільєю» представники «Лаціо» так і не змогли, і Чевантон провів в Іспанії ще два з половиною роки, переважно опиняючись поза основним складом команди. У липні 2014 року Ернесто завершив кар'єру на батьківщині в рядах «Ліверпуля» з Монтевідео.
 
10. Дієго ПЕРОТТІ (Аргентина)
 
Через шість з половиною років після Чевантона, в січні 2014 року, у «Шахтаря» зірвався ще один трансфер гравця «Севільї». За аргентинського хавбека Перотті «гірники» запропонували суму, яка влаштувала іспанський клуб, але сам футболіст відповів відмовою.
 
За інформацією, що просочилася тоді в пресу, Перотті бажав продовжити кар'єру виключно в одному з топ-чемпіонатів Європи, а тому перехід в клуб з України здавався для південноамериканця неправильним рішенням.
 
У підсумку «Севілья» на півроку відправила Перотті на батьківщину, віддавши в оренду до «Бока Хуніорс». Влітку ж 2014-го іспанці змогли продати Дієго в «Дженоа» за скромні 350 тисяч євро. Ще через два роки «грифони» виторгували на трансфері Перотті в «Рому» вже 9 мільйонів євро.
 
11. Джексон МАРТІНЕС (Колумбія)
 
Грудень 2013 року ознаменувався спробою «Шахтаря» залучити до своїх лав результативного форварда «Порту» і збірної Колумбії Джексона Мартінеса. Як повідомляла португальська преса, «гірники» зробили дуже привабливу пропозицію гравцеві за особистим контрактом, але той відповів відмовою.
 
«Джексон не хоче переїжджати в Україну. Своє майбутнє він пов'язує з більш сильною і конкурентною лігою», – зазначив Луїс Мануель Мансо, що був на той момент агентом футболіста.
 
Через півтора роки Джексон Мартінес за 37 мільйонів євро відбув в «Атлетіко», але пробув у стані «матрацників» тільки півроку. У лютому 2016-го мадридці продали нападника за 42 мільйони євро в китайський «Гуанчжоу Евергранд».
 
12. Роберт ЛЕВАНДОВСЬКИ (Польща)
 

Польський форвард був «на олівці» у «Шахтаря» ще до переїзду в Німеччину, однак угода так і не відбулася. Але в січні 2014 року видання Sportbild розтиражувало новину про те, що «гірники» повернулися до питання про підписання Левандовськи та запропонували тому космічний для УПЛ оклад в 8 мільйонів євро за сезон «чистими».
 
Зрозуміти керівництво «гірників», якщо ця інформація не вигадка, можна, адже влітку 2014 року у Левандовськи закінчувався термін угоди з «Боруссією» з Дортмунда і він був вільний сам вирішувати питання майбутнього місця роботи. Однак Роберт залишився вірним попереднім домовленостям з «Баварією», куди і перейшов.
 
У стані мюнхенців поляк продовжує виступати і по цей день. У минулому сезоні, крім чергового титулу чемпіона Німеччини, Левандовськи звично виграв і гонку бомбардирів Бундесліги.
 
13. Джанлуїджі БУФФОН (Італія)
 
У листопаді 2012 року легенда італійського воротарського цеху Джанлуїджі Буффон був близький до того, щоб узгодити контракт з «Шахтарем». За даними ряду італійських видань, кіпер разом зі своїм агентом навіть відвідував Донецьк, де вів переговори з керівництвом клубу.
 
«Шахтар» був готовий укласти з Буффоном п'ятирічний контракт з окладом в 2 мільйони євро і підписних бонусом в 10 мільйонів. Надмірну зацікавленість в роботі з Буффоном висловлював і головний тренер команди Мірча Луческу.
 
Однак через кілька днів роздумів Буффон вирішив продовжити трудову угоду з «Ювентусом», який кіпер покинув тільки влітку минулого року заради вояжу в ПСЖ. Як виявилося, той був недовгим – кілька днів тому Джанлуїджі повернувся в «стару синьйору».
 
Олексій СЛИВЧЕНКО
 
Оцініть матеріал
(101)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 32
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ukraine_Kiev_Fan
Давайте на секундочку вспомним, что 12-х годах вообще наш футбол находился на уровень выше.
Sasha666
Еще забыли про Оскара Кардосо который не захотел переходить и с Бенфики!
palkin
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Слава Чебан
солидный перечень
ВВВ
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Stelios Komnin
Хорошие имена. Но в нашу страну они не поедут, пока не произойдут структурные изменения в общественной жизни, экономике...А про климат, когда пишут...Так Украина уже сейчас почти субтропики. Зимы мягкие. Что говорить, если африканцы теперь согласны ехать в Норвегию и Финляндию, где редко температура выше +25 переходит.
palkin
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Юрій Ганусяк
а чому нічого про мессі. ви краще напишіть про вихованців шахти, а не про куплених та не куплених. де вихованці шахти, гравці рівня блохіна, шевченка, шовковського....готових зірок за вкадене у народа бабло простіше купувати.
Матвей Вайсберг
а еще в Шахтере не играли Рикардо Заморра, Манэ Гарринча и Федор Черенков.
palkin
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
RomarioUA
Если убрать из списка сказку про Буффона 2012 (ха-ха-ха), Зозулю с Шовковским, ибо это из оперы "поднасрать ДК", то там еле наберётся три фамилии бестолковых. А это безусловно говорит о профессиональной селекции шахты.
ShakhtarUberAlles
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил