Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 07 травня 2019, 23:27
31367
35

Чому Петряк – не Мораес

Sport.ua – про скандальне рішення українського футболіста, яке підірвало угорський футбол

| Оновлено 07 травня 2019, 23:27
31367
35
Чому Петряк – не Мораес
ФК Ференцварош. Іван Петряк

Український фланговий півзахисник Іван Петряк лише сезон пограв у чемпіонаті Угорщини, захищаючи кольори тамтешнього найтитулованішого клубу - «Ференцвароша», але за такий короткий час вінгер встиг голосно про себе заявити.

Футболіст, який належить «Шахтарю», зробив ім'я в «Зорі», де виступав на правах оренди. У команді Юрія Вернидуба Іван став одним з лідерів. У табір «Шахтаря» Петряк після сезону 2016/2017 повертався з величезними надіями. Але вони, ці надії, так і залишилися нереалізованими. У минулому сезоні Петряк відіграв за чемпіонів України неповні чотирнадцять матчів. Українець не був гравцем основи «гірників». Паулу Фонсека робив ставку на інших. Можливо, португалець по-своєму мав рацію, адже на позиції Петряка в «Шахтарі» грали (і продовжують не без успіху це робити і зараз) Ісмаїлі і Тайсон. Та й молодняка бразильського в донецький клуб накупили частково теж на суміжні позиції. Так що єдиним здоровим варіантом продовження кар'єри для Петряка, якщо його, звичайно, не вабив приклад Кобіна, залишався відхід з команди.

Як виявилося, приклад вічного шахтарського «лавкаря» Іванові не подобався, і він вхопився за першу мало-мальськи серйозну пропозицію - з чемпіонату Угорщини. У «Ференцварош» 25-річний український півзахисник переходив на правах оренди. На один сезон. Його контракт, розрахований на три роки, все так же належав «Шахтарю».

***

У будапештському клубі Іван відразу ж став у нагоді. Став основним. Рівень тамтешньої першості дозволяв це зробити, та й сам футболіст відрізнявся підвищеним завзяттям. Позиції Петряка в «Ференці» лише зміцнилися після того, як «зелених орлів» очолив Ребров. Два українця, футболіст і тренер, швидко знайшли спільну мову. Петряк заграв ще краще. Тобто, ефективніше і результативніше. Всього під кінець сезону в його активі - шість забитих м'ячів і дванадцять результативних передач у всіх турнірах. І не тільки залізобетонне місце в основі команди, але і негласний титул однієї з найяскравіших зірок чемпіонату Угорщини.

У своїх інтерв'ю Іван постійно підкреслював, що йому комфортно і в Будапешті, і в «Ференцвароші». І що він хотів би залишитися в клубі, але так як термін оренди закінчується, багато, якщо не все, буде залежати від того, як зможуть домовитися (і чи зможуть взагалі) між собою «Шахтар» і «Ференцварош».

Сергій Ребров теж неодноразово підкреслював, що дуже зацікавлений в «продовженні» Петряка. Український наставник особисто намагався переконати керівництво свого клубу закрити питання по футболістові. Немає підстав не вірити і агентам Петряка, зокрема, Пироженку, який стверджує, що, починаючи з зими, постійно влаштовував босам «Ференца» мозкові штурми - щоб ті були більш активні з пролонгацією контракту українця. Однак, як вдалося з'ясувати з поінформованих джерел, «Ференцварош» не те щоб не хотів займатися цим питанням за півроку до закінчення договору. У клубі були просто впевнені, що Петряк нікуди не дінеться. І коли під тиском і агентів, і Реброва «Ференцварош» таки почав щось робити конкретне в зв'язку з цим, пропозиція будапештського клубу не влаштувала «Шахтар». Так як «Ференцварош» назвав суму, в два рази меншу, ніж вимагав за свого гравця донецький клуб. 

***

І тут на орбіті намалювався головний конкурент «Ференцвароша» на внутрішньому ринку - МОЛ «Віді», який зовсім недавно був відомим «Відеотоном». Цей клуб багатший за «Ференцварош». Там швидко зметикували, що такі футболісти не повинні «валятися на дорозі», і не без допомоги агентів Петряка вступили в переговорний процес з «Шахтарем». Сам футболіст на ці переговори дав добро. Не в останню чергу тому, що ситуація з пролонгацією договору з «Ференцом» залишалася виразно-невизначеною. Ну, а в першу чергу через те, що в «Віді» запропонували Івану в два рази більший оклад. Досить швидко обидві сторони - Петряк і його новий і старий клуби, вдарили по руках. Івану повністю підходили запропоновані умови, відносно не в накладі виявилися і «гірники».

Під тиском Реброва, який не знав усіх нюансів переговорного процесу «Віді» - Петряк, в цьому питанні активізувався і «Ференцварош». «Фраді» поліпшили свою проміжну пропозицію «Шахтарю». В два рази. І сума, запропонована донеччанам «Ференцварошу», дійсно виявилася такою ж, яку раніше за Петряка запропонував чемпіонам України «Віді». Але було вже пізно. Не допомогла і зустріч Реброва з гендиром «Шахтаря» Палкіним. Донецький клуб просто не вважав за потрібне ламати досягнуті домовленості з «Віді» заради аналогічної в доларовому еквіваленті суми, запропонованої новоспеченим чемпіоном Угорщини. І зрозуміти «гірників», в принципі, не складно. Напевно, якби за їх футболіста була запропонована більш серйозна сума, тоді був би сенс город городити. А так ... Нічого особистого, тільки бізнес.

Однозначно потрібно зрозуміти і Петряка. Він в повному розквіті сил, будує свою кар'єру, і має право вибирати те місце, де йому буде краще. Так, і з матеріальної точки зору теж. Він не бив себе в груди, цілуючи на всіх кутках емблему «Ференцвароша», він чесно відслужив за цей клуб цілий сезон, внісши видиму лепту в його чемпіонство. Дуже навіть може бути, що він чесно хотів залишитися. Але тут втрутилися агенти, втрутився «Віді», втрутилися гроші, не такі вже й маленькі, змішалися коні і люди ...

Можливо, «Ференц» має право перекреслювати прізвище Петряка в своїй роздягальні. 

Як і Ребров має право на слова про особисту образу після переходу Івана в стан лютого ворога. Тільки і Петряк має повне право на свою правду. На своє місце під сонцем. У своєму вже колишньому клубі він нічого нікому не винен.

А ось чи складеться у нього в новому клубі - це вже зовсім інша історія.  

Валерій ВАСИЛЕНКО

Оцініть матеріал
(30)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Трубін не врятував у серії пенальті. Марсель пройшов Бенфіку
Футбол | 19 квітня 2024, 00:51 39
Трубін не врятував у серії пенальті. Марсель пройшов Бенфіку

Французька команда виграла чвертьфінал ЛЄ

Аль-Наср взяв три очки. Мане не забив пенальті, а потім оформив дубль
Футбол | 19 квітня 2024, 22:49 0
Аль-Наср взяв три очки. Мане не забив пенальті, а потім оформив дубль

Увечері 19 квітня відбулися матчі 28-го туру чемпіонату Саудівської Аравії

Коментарі 35
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
КуцТВ
Петряк - не Мораес, и Мораес - не Петряк. Отвечаю.
pe_p
Роздули з мухи слона, вже стільки інфи на сайті про цей трансфер, що коли Рак переходив в Зеніт стільки не писали...
Як на мене, абсолютно нормальні речі відбулись, гравець розкрився і його захотів інший клуб, який і надав кращі умови, 90% людей вчинили б таксамо як і Ваня
zvalenok02
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
pavel85
Это по тому ещё,что Ярмоленко не Марлос.
Vyaches Samojlov
А что, у Ференцвароша было первоочередное право на контракт Петряка? Если нет - то они "протормозили", вовремя не решив вопросы с игроком и его агентом. Да и с клубом - они решали вопрос, когда им конкуренты уже "дорогу перебежали" (т.е. договор и с клубом в т.ч. - заключили).
Так что - ЧТО не нравится Ференцу - непонятно...
Dom_y_Doporu
я, конечно, знал, что у нас все хуево.... но чтоб чемпионат Венгрии был темой дня... теперь я видел все.
zvalenok02
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Axmetov
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Dyadya_Vova
А почему Мораес - Мораес? И что автор подразумевает под этим "Мораес"? Ситуация, по моему, идентичная.
Kevko
Что необычного в ситуации с Петряком? Игрок принял решение о продолжении своей работы в новой команде. Игрок вправе руководствоваться и экономическими соображениями. Что здесь такого? Что здесь скандального? Но журналюгам нужно раздувать, максимально заострять, манипулировать читателями...
keegan
100% информацией никто не владеет, а все лезут с советами и обсуждают человека ...
sv_2000
Раскручивают агенты этого Петряка, что ли.... Шуму столько, как будто Барселону на Реал поменял)))
Прям, звезда)))
azl
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
hatasu
Игроки, которые хотят остаться в клубе не бегут подписывать контракт с конкурентом в начале мая. Нет ничего страшного в желании заработать, но не надо всех за дураков держать.
cucumber
В этой ситуации нужно просто похвалить расторопность Мол Види. Значит им Петряк больше был нужен.
ShakhtarUberAlles
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Alexey Antonenko
Потому, что это новость из серии "выбрал Зарю а не Мариуполь" или наоборот. При этом продолжая играть в аренде. Без обид что этим двум клубам, что МОЛ/Ференц. Масштаб "трагедии" на столько большой, что удивлён как её заметили.
А давайте теперь серию статей ещё сделаем "как посмел Ференцварош так подло поступить относительно Петряка, что не дал ему зп на уровне предложения Мол Види". Вдруг Ваня ждал предложения, надеялся до последнего, но так и не дождался. А работать за меньше чем предлагают он не идиот.
invent
Не успел нарадоваться чемпионству, как уже влип в историю
Dom_y_Doporu
А по какому принципу баны выдаются в этом посте?) кто подсказать может?
Alex86 1
Если проанализировать то такой же мораєс) что тот что этот за $ потянулись