Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Australian Open
| Обновлено 26 апреля 2021, 04:27
6815
16

Australian Open-2019: прев’ю та прогнози

З 14-го по 26-січня у Мельбурні відбудеться перший у сезоні турнір Великого Шолому

| Обновлено 26 апреля 2021, 04:27
6815
16
Australian Open-2019: прев’ю та прогнози
Jimmie48 Photography. Енді Маррей

Нарешті ми дочекалися нового сезону, на початку якого традиційно стартує перший турнір Великого Шолому – відкрита першість Австралії. Нинішній розіграш турніру є 50-м, і до ювілею було змінено декілька правил гри. Так, у вирішальному сеті за рахунку 6:6 тенісистів буде чекати не звичайний тайбрейк, а супертайбрейк – до десяти виграних очок, або до переваги одного з гравців у два пункти. Впроваджується система shot-clock з таймером подачі. Тепер на Шоломах між розіграшами у тенісистів буде 25 секунд на приготування: недотримання терміну потягне за собою попередження, а потім – зняття очок. Однозначним плюсом стало обладнання усіх 16-ти мельбурнських кортів системами hawk-eye.

Чоловічий одиночний розряд.

Цей тенісний рік у чоловіків має великі шанси стати переламним у плані багаторічної гегемонії кількох гравців. Вже майже стовідсотково відомо, що Велика Четвірка максимум після Вімблдону перетвориться на Трійку. Енді Маррей планує повісити ракетку на цвях, бо вилікувати стегно йому до кінця так і не вдалося. Можна зрозуміти британця: коли ти без болю не можеш навіть одягнути шкарпетки, грати на високому рівні нереально. Тенісний світ шокований, ніби з рогу достатку сипляться інтерв’ю гравців різного рівня на підтримку Маррея. Гадаю, це мало його втішає, адже… Які там адже, ви самі все розумієте.

Але проблеми не тільки в Енді. Рафаель Надаль отримав чергове пошкодження та був вимушений знятися з турніра в Брісбені. Останній свій матч Рафа провів аж на початку вересня у півфіналі US Open проти Дель Потро, де знявся після другого сету. У Австралії іспанець зіграв тільки пару виставкових матчів, і ніхто не знає, наскільки він є (не)готовим до турніру. Стиль тенісу Рафи такий, що розплачуватись за нього доводиться власним здоров’ям. А він, як і усі ми, не молодшає.

Роджер Федерер, щоправда, знаходиться у непоганій формі. Разом із Беліндою Бенчіч він переміг на традиційному комерційному Кубку Хопмана, причому його заслуга у тріумфі є значно вагомішою за Белінду. Молодим Циципасу та Звєрєву Роджер не віддав жодного сету. Але Федерер є моїм ровесником, йому вже 37. Зважаючи на те, що цього року, на відміну від двох попередніх, Роджер не збирається пропускати ґрунтовий сезон, залишається тільки здогадуватися, скільки він витримає у такому темпі. У Мельбурні швейцарцю доведеться захищати минулорічний титул.

З усіх чотирьох тільки Новак Джокович не скаржиться на здоров’я. Щоправда, має підстави скаржитися на якість своєї гри: у Досі він програв по одному сету Фучовичу та Басілашвілі, а Баутісті-Агуту віддав два з трьох. Звичайно, то був лише підготовчий процес до куди більш важливого старту, але результат та якість тенісу Новака викликають побоювання. Зате захищати сербу небагато, тому його першості в рейтингу ніщо не загрожує.

Додам, що з топ-10 не зіграє у Австралії дель Потро зі своїм коліном. У такій ситуації вельми вірогідна чимала кількість несподіванок та проривів. Рік тому, коли травм топів було катастрофічно багато, до півфіналів дісталися Едмунд та Чон, а титул у Федерера ледь не взяв Марін Чіліч. Хто може вистрілити зараз? Перший, хто спадає на думку – Олександр Звєрєв. Людина, яку весь минулий рік настільки вдало порівнювали з Еліною Світоліною, що вони синхронно виграли Підсумкові. Але німець поки невдало виступає на Шоломах, до того ж, отримав пошкодження на Кубку Хопмана. Особисто я великих досягнень від нього не чекаю. Вважаю більш вірогідним вдалий виступ Циципаса або когось зі зграї молодих росіян. Авжеж, не треба забувати про стару гвардію в особах Чіліча та Андерсона. Південноафриканець минулого тижня здобув титул у індійській Пуні, де переміг у фіналі на двох тайбрейках з трьох головного ветерана Туру Карловича.

Жеребкування вийшло досить цікавим. Головним його бенефіціаром можна вважати Джокера, до половини якого потрапили Звєрєв та Нісікорі. Натомість до нижньої її частини увійшли одразу Надаль, Федерер, Андерсон та Чіліч. От тут явно буде весело. Потрібно відмітити, що майже усім фаворитам до зустрічей один з одним доведеться проходити бар’єри з перспективної молоді. Так, у Ноле в третьому колі намічається Шаповалов, а у четвертому – Медведєв. Рафа у третьому раунді, вірогідно, зустрінеться з 19-річним місцевим талантом де Мінором, який тільки-но здобув свій дебютний титул ATP у Сіднеї. Роджеру у четвертому колі може дістатися грек Циципас. Зовсім не пощастило із жеребкуванням Енді Маррею. Бідолашний британець на старті зіграє із Баутістою-Агутом, який тиждень тому взяв титул у Досі, здолавши у півфіналі Джоковича.

Наші.

Знову через травми Довгополова та Марченка у змаганнях брав участь лише Сергій Стаховський. Він теж мав у міжсезоння проблеми зі здоров’ям, тому подолати кваліфікацію не зміг, поступившись у другому раунді Луці Ванні.

Мій прогноз на чвертьфінали.

Джокович – Нісікорі

Кірьос – Чоріч

Чіліч/Хачанов – Федерер

Андерсон – Надаль

Найцікавіші матчі першого кола.

Раоніч – Кірьос

Маррей – Баутіста-Агут

Жіночий одиночний розряд.

Представниць прекрасної статі традиційно важко передбачати. Але нинішній Australian Open перед своїм стартом виглядає взагалі загадково. Достатньо привести один факт: головною фавориткою у букмекерів вважається Серена Вільямс, якій 37 років та яка не провела у новому сезоні жодного офіційного матчу! А перші дві ракетки світу, минулорічні фіналістки змагань, навряд чи зможуть поборотися за трофей. Симона Халеп довго відновлювалася наприкінці минулого сезону від грижі міжхребцевого диску. Першу ж гру після травми вона програла Ешлі Барті цього тижня в Сіднеї. Невпевнено виглядає на старті року і Каролін Возняцькі.

Взагалі, топи виглядають або не дуже готовими до сезону, або так вдало приховують свої найкращі якості саме до першого ТВШ. У жінок, на відміну від чоловіків, відбулися вже два серйозних турніри рівня Прем’єрів, підсумки яких залишають більше питань, ніж відповідей. Так, у Брісбені виступали 7 тенісисток з першої десятки, а півфіналу дісталися лише дві з них. Наомі Осака не змогла нічого протиставити нашій Лесі Цуренко, а Кароліна Плішкова лише дивом виграла в українки вирішальний матч, чим має завдячувати самій Лесі.

Змагання у Сіднеї виграла Петра Квітова, перемігши у фіналі Ешлі Барті. Вирішальна гра видалася дуже важкою, чешку в кінці навіть почали хапати судоми. Ми звикли до того, що Квітова якісно грає циклами, та після Сіднею виникають серйозні питання до її фізичного стану.

Тому до фаворитів Australian Open нині записують навіть Арину Сабаленку. Молодий біларуський термінатор здобула титул у Шеньчжені та програла Квітовій у першому колі Сиднею. Навряд чи Сабаленка буде претендувати на перемогу у Мельбурні, бо для цього потрібна стабільність на протязі семи матчів поспіль, але попити крові у фаворитів вона може. Більш вірогідним є вдалий виступ Анжелік Кербер. Німкеня дійшла до фіналу кубку Хопмана з Олександром Звєрєвим, а потім програла тій таки Квітовій у чвертьфіналі Сіднею.

По результатам жеребкування у велику халепу потрапила Халеп. Судіть самі. Перше коло проти Канепі, якій Симона програла у першому ж раунді минулорічного US Open. Далі молода американка Кенін, що рознесла усіх в Окленді. Ну а потім, по порядку, дві сестрички Вільямс. З дуже великою ймовірністю румунка не захистить 1300 очок за минулорічний фінал. Скоріш за все, вона втратить і першу позицію в рейтингу, на яку за підсумками АО претендують ще десяток тенісисток. У цю ж половину сітки, крім сестер, потрапили також Осака, Світоліна та Плішкова.

До нижньої частини сітки з топів увійшли Кербер, Возняцькі, Стівенс, Квітова, Бертенс та Сабаленка. Зважаючи на погану форму датчанки та американки, вона виглядає слабшою за верхню. Але подивимось. Це ж, все-таки, жіночий теніс.

Наші.

Українок у основі АО буде четверо. Катарина Завацька, Ангеліна Калініна та Марта Костюк не змогли пройти кваліфікацію, а Катерина Бондаренко невдовзі буде народжувати другу дитину. Невідомо, чи повернеться Катя до великого тенісу, але в будь-якому випадку велика подяка їй за хорошу особисту кар’єру та допомогу збірній.

Даяна Ястремська другий раз в житті буде стартувати в основній сітці дорослого ТВШ. Її суперницею стане досвідчена австралійка Саманта Стосур. Більшість наших уболівальників передрікає та хіба тільки не вимагає від Даяни впевненої перемоги. Вимушений застерегти від закидання шапками. Свою заслужену тенісистку австралійці не поставлять грати на заштатні корти, тому глядачів буде багато, і майже всі вони будуть вболівати проти українки. Не забуваємо про досвід 34-річної Стосур. Юній Ястремській буде дуже важко справитися з таким навантаженням на свою рухливу психіку. Тому реальною фавориткою зустрічі вона не буде, які б цифри не ставили букмекери. Але! Якщо Даяні вдасться впоратися з самою собою (суперниця – то таке, менш важливе), перемога стане для неї важливим досвідом. Адже далі ще цікавіше – Суарес Наварро та Серена.

Леся Цуренко, як ми знаємо, зараз у вогні. Тому дуже хочеться її перемог, бажано з мінімальними проблемами, над Александровою та Нікулеску/Анісімовою. Заковика у тому, що в третьому колі Лесю майже стовідсотково буде чекати Сабаленка. Цю гру хотілося б побачити. Якісь шанси там повинні бути.

Для Катерини Козлової перший раунд з великою долею вірогідності стане останнім. Вікторія Кузьмова знаходиться у непоганій формі, чого не скажеш про Катю. Саме зі словачкою у другому колі має шанс зустрітися Еліна Світоліна. Еліна невдало розпочала сезон, програвши у першому ж поєдинку Брісбену Олександрі Саснович. Очки за перемогу в 2018-му захистити там не вдалося, тепер у Мельбурні треба підтверджувати минулорічний чвертьфінал. Кваліфаєрку Голубіч, та й ту ж таки Кузьмову треба проходити та здобувати впевненість у своїх силах. Далі у третьому колі Цибулкова, а в четвертому Мертенс/Кіз. Далі заглядати не будемо, хоча б цих суперниць обіграти. Не забуваємо про те, що Світоліна не може перемогти жодної суперниці з топ-40 аж з Ролан Гаррос-2016. Але сітка на старті непогана, абсолютно робоча.

Мій прогноз на чвертьфінали.

Серена Вільямс – Кароліна Плішкова

Севастова – Світоліна

Квітова/Сабаленка – Барті

Бертенс – Кербер

Найцікавіші матчі першого кола.

Векіч – Младенович

Андрєєску – Осігве (гра між дуже сильними вчорашньою та сьогоднішньою юніорками)

Турнір розпочинається у ніч з неділі на понеділок, о другій ночі за Києвом. З українок у перший день в боротьбу вступить Леся Цуренко. Другим запуском на 19-му корті (орієнтовно після 3.30) вона зіграє проти росіянки Катерини Александрової.

 

Оцените материал
(7)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Калинина идет за титулом. Определились все участницы 1/2 финала в Руане
Теннис | 19 апреля 2024, 22:24 3
Калинина идет за титулом. Определились все участницы 1/2 финала в Руане

Ангелина имеет хорошие шансы побороться за победу на соревнованиях во Франции

Крис САТТОН: «Из Зинченко сделали козла отпущения»
Футбол | 19 апреля 2024, 08:45 5
Крис САТТОН: «Из Зинченко сделали козла отпущения»

Экс-форвард «Челси» выступил в защиту украинца

Комментарии 16
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
olya403
Станіславе, дякую за вже традиційне прев'ю!
Про наших дівчат не буду писати, просто хочеться побажати здоров'я і удачі. Кужмова, до речі, якщо не робить маси невимушених, то досить важка суперниця, вміє приймати подачі навиліт. Так що Еліні, якщо зустрінуться в другому колі, буде непросто. Ця дівчина дуже агресивна.
Серену я трохи дивилась на кубку Хофмана, грала вона досить добре, але чи цього вистачить - залежить від форми інших топів.
Про Сабаленка. Її тренер дуже добре на неї впливає, часто може поміняти хід невдалого матчу. Але тут вона буде без його консультацій, так що невідомо, що буде з її психікою і стабільністю.
До речі, існує така прикмета, що та дівчина, яка виграла Брісбен, не виграє АО. Ще жодного разу не було інакше. То що, викресляємо Плішкову з фавориток?)))
Ще для мене буде цікавим матч Бенчіч - Сінякова. Тут буду вболівати за чешку. Ну дуже мені не подобається поведінка Белінди під час матчів, постійні кидання ракетки, махання руками і т.п. Ніби ніхто нічого не вміє, крім неї
AlexMatroskin
Привет , Стас - привет всем....!!! Оч .. достойное превью ....
Удачи нашим девчонкам !!!
Первое за что опасаюсь , так это - Леся ... Она и так сыграла оч... много матчей подряд .... Пора на *больничный* ....
Второе , у Свитолиной , какой-то комплекс вины - после победы над кем-то из украинок - следующий матч она сливает ... Не дай Бог Козловой победить и выйти на Элю ....Кто победит - понятно , но потом полная ж....
Но будем надеяться на лучшее ... Еще раз нам всем всем побед !!!
Hyperion
Удачи нашим девушкам и без травм!
Прогнозы делать не буду. Они все равно не сбываются.)
Andy Chak
Прогноз стосовно наших: Цуренко і Світоліна - мінімум 1/4 фіналу, а дальше як Бог дасть, Ястремська - 3-є коло, Козлова - виліт у 1-му.
Martin Riggs
Будемо прогнозувати) в чоловіків не дуже цікаво, але фінал має бути епічний. В жінок ставлю на пару фіналісток Кербер-Осака.
І щось мені підказує, що Світоліній буде вкрай важко свої очки захистити. Максимальні надії на Цуренко. Поки вона спіймала хвилю, потрібно душити всіх, головне не заганяти себе як Бузарнеску. Козлова зразу мінус, Ястремській бажаю виграти 2 матчі, це реально. Але навіть якщо програє перший, поки нічого страшного не бачу.
vit-2
Дякую Станіслав за прев'ю: все на високому рівні.
П.с. А що там за лакі луз. у жінок нічого не чути? Немає інформації що хтось у дівчат знявся?
Сергей Богданов
Удачи, нашим девушкам, сетка Элины лучше быть не могло, пора уже показать серьезный результат на шлеме, так же как и автор отмечу соболенко, этот терминатор может вынести с корта кого угодно, считаю ее темной лошадкой которая может выстрелить
vizuals
Не берусь ручаться, конечно, что Ястремская обязательно пройдет Стосур, так как у Даяны действительно, пок еще слишком часто проваливается психика, но все же исхожу из того, что ее игра сильнее в большинстве компонентов, чем у нынешней Саманты.
А про поддержку трибун - всю свою карьеру Стосур обладала удивительным проваливать домашние выступления, так что многих австралийцев она могла этим напрячь, и поддержка будет не такая и бешеная, как если бы на ее месте была бы Барти.
olya403
Вже є сітка парних матчів: в першому колі зустрінуться наші дівчата, Кіченок проти Ястремської